Menu Close

Radclyffe Hall: A magány kútja

Radclyffe Hall neve itthon csak az angol irodalomtörténettel vagy a társadalmi nemekkel foglalkozók körében volt ismert, magyarul még semmi se jelent meg tőle, holott ezt a híres/hírhedt regényét máig a leszbikus irodalom egyik klasszikusának tartják. A magány kútja egyébként pont ugyanabban az évben jelent meg, mint Virginia Woolf Orlando-ja ami nagy siker volt, míg Hall regényét betiltották szülőhazájában, pedig sok köztük a hasonlóság, mert mindkét könyv explicit foglalkozik a nemi szerepekkel, mégis a cenzorok úgy gondolták, hogy A magány kútja obszcén. Mai szemmel és tudással persze már sok mindent másképp lát az olvasó.

A regény főszereplője Stephen Gordon, aki nemesi családba született, fiú nevet azért kapott, mert egyke maradt, holott szülei örököst szerettek volna. Az apja rajongott érte és hagyta, hogy fiús dolgokkal foglalkozzon, sőt gyanította, hogy a széles vállú, keskeny csípőjű, nagy kezű lány nem csak külsőségekben hasonlít az ellenkező nemre, szóval elnéző volt vele szemben. Stephen imádott vidéken élni, furcsaságát elnézte a környezete és apja halála után jött csak rá, hogy mi is ő. Az anyjától azonban egy szerencsétlen szerelmi viszonyt követő botrány miatt elhidegül és elköltözik. Sikeres író lesz belőle, majd az első világháborúban a fronton is szolgál mentő sofőrként, s még ki is tüntetik. Itt, a szolgálat során ismerkedik meg és lesz szerelmes a fiatal Mary Llewellyn-be, akivel Párizsba költözik a háború után és közös háztartásban élnek. Csakhogy a társadalmi elvárások nem teszik lehetővé, hogy boldogan éljenek együtt, amíg meg nem halnak.

Nagyon érdekes és elgondolkodtató olvasmány volt Radclyffe Hall regénye, igazi korrajzként lehet olvasni. Az első fele úgy indul mint valami családregény, fejlődésregény, végigkísérhetjük Stephen boldog, gondtalan gyerekkorát és külön érdekes volt és számomra nagyon mainak tűnt, ahogy az állatokhoz és a természethez viszonyult. Ebből az idilli paradicsomból lett aztán kiűzetve Stephen és bár a kötet utolsó harmadában eljut olyan helyekre, ahol nem kell titkolnia, hogy milyen típusú ember ő, ezek eléggé behatárolt és elzárt területek a párizsi éjszakai életben.

A legtragikusabb az egész történetben, hogy az olyan „inverznek”* (a regényben is ezt a kifejezést használja Hall, ami a korabeli pszichoanalitikus megfogalmazása volt a homoszexuálisoknak), mint Stephen is egyszerűen senki se segített a nemi identitásának tisztázásában. Az apja ugye elég korán rájött, hogy a lány miért és miben más de ezt nem mondta el senkinek, se a feleségének se magának a gyereknek. Aki körül ott volt például az okos tanítónője, aki maga is talán kicsit beleszeretett Stephenbe, mégis nem az ő asztala volt felvilágosítani a lányt és eloszlatni a kétségeit, úgyhogy hallgatott és csak sokatmondóan nézegetett meg sóhajtozgatott de a félreértelmezett kötelességtudat és osztálykülönbségek miatt inkább mindent megtartott magának.

El tudom képzelni, hogy mivel ezek voltak a társadalmi elvárások, bármilyen normálistól való eltérést határozott megtorlások követtek, Hall azért írta a regényt, hogy megmutassa: Stephen nem tehet arról, hogy valójában női testbe született. Nem érdemli meg mindazt a szenvedést, amit ezért ki kell állnia. S ő még a pénze miatt jobb helyzetben van, mint például egy másik szereplő, akinek az „inverzsége” mellé még szegénység is tartozik és ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy története tragédiába torkolljon. S talán abban is reménykedett Hall, hogy ha őszintén ír a barátságokról, közösségekről, a zárt szalonokban, titkos bárokban folyó igazából másokra nem káros dolgokról, akkor a korabeli társadalom elnézőbbé válik és ezek a nők nem csak falak között lehetnek ennyire szabadok.
Radclyffe Hall regénye tehát igazán hiánypótló és tényleg alap LMBT könyv, ami egyben igazi korrajz is. Ugyanakkor hihetetlenül szomorú történet is arról, hogy a társadalmi elvárások mennyire elszigetelté tudják tenni azt, aki csak egy kicsit más, mint a normális.

 

*Manapság inkább transzneműnek és nem is leszbikusnak hívnánk őt, bár ez a besorolás még magában a regényben se jelenik meg.

Blogturné

Radclyffe Hall merész regénye, A magány kútja arra tett kísérletet megjelenésekor, hogy tabukat döntsön és nyíltan beszéljen a homoszexualitásról. Könyvét máig a leszbikus irodalom klasszikusának tartják. Magyarországon először 2017-ben adta ki a regényt a Park Kiadó, s a Blogturnéklub segítségével ti is megismerkedhettek ezzel a tabudöntögető történettel. Kövessétek a turné állomásait, s ha minden kérdésre helyes választ adtok, nyerhettek egy példányt a regényből.

Fülszöveg

A regény, amelynek betiltása után Virginia Woolf és Ernest Hemingway egyaránt kiállt a szerző mellett.
1926-ban Radclyffe Hall már híres író, legutóbbi, Fémina- és James Tait Black-díjjal kitüntetett Adam’s Breed (Ádám fajzatja) című regénye bestseller. Hall ekkor látja elérkezettnek az időt arra, hogy akár karrierjét is kockára téve hozzálásson régi terve megvalósításához: “könyvet írni a nemi inverzióról, regényt, amelyet azok is megérthetnek, akik számára a szakmunkák nem hozzáférhetők… amely szót emel egy félreértett és félreismert kisebbségért”. Ez az úttörő mű az 1928-ban megjelent A magány kútja, amelynek célja, hogy megtörje a homoszexualitás tabuját a közbeszédben.
Stephen Gordon kislány korában is érezte, hogy ő más. Azt, hogy tehetsége van a sporthoz, gyűlöli a lányruhákat, és jobb szeret egyedül lenni, nem tartották ifjú hölgyhöz illőnek a Viktória korabeli felső osztályban. De amikor Stephen felnő, és beleszeret egy másik nőbe, tűrhetetlenné válik a helyzete a családi kastélyban. Stephennek útra kell kelnie, hogy felderítse, van-e számára hely a nagyvilágban. Párizsba költözik, népszerű író lesz, háborús hős, mégis boldogtalan. Fűti a becsvágy, de a társadalmi elvárások sarokba szorítják, és Stephen elkeseredett lépésekre kényszerül.
Kiadó: Park
Fordította: Gy. Horváth László
Megjelenés éve: 2017
Terjedelem: 520 oldal
ISBN: 9789633553558
Megrendelés

Nyereményjáték

A magány kútja egyike azon híres köteteknek, amelyet betiltottak megjelenése után. Játékunkban más híres, betiltott könyveket keresünk. A turné állomásain rövid leírást találtok ezekről a könyvekről, történetükről, hogy miért és hol voltak beitltva. A Rafflecopter megfelelő sorába a művek szerzőjét s címét kell beírni.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Melyik könyvről van szó?

A regényt, bár angol, először Olaszországban, majd Franciaországban és Ausztráliában jelentették meg, az Egyesült Királyságban 1960-ig meg se jelenhetett, akkor is egy híres per sarokköve lett, mert olyan szavak fordulnak elő benne, amelyeket addig kinyomtatni se lehetett. A Penguin Kiadó azonban győztesen került ki a tárgyalásokból és 3 millió példányt sikerült eladni a regényből, ami egy munkásosztály béli férfi és egy előkelő származású nő szenvedélyes szerelméről szólt.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:
11.13 Olvasónapló
11.15 Spirit Bliss
11.17 Szemberűnő

Save

Save

Save

Save

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *