Menu Close

Alison Bechdel: Fun Home : a family of tragicomic

Mit olyan sokan mások, Alison Bechdel nevével én is a filmes oldalakon találkoztam, ahol mint a Bechdel-teszt kitalálója szerepelt. Ami amúgy érdekes történet magában, is hiszen Alison író, képregény író, rajzoló, s egy 1985-ös története lett a popkultúra egyik megmérettetése. Ebben két barátnő épp moziba készül, s az egyikük elmondja, hogy csak olyan filmet hajlandó megnézni, amiben legalább két női szereplő van akik beszélgetnek egymással és témájuk nem a férfi. Innen nőtt ki ez a sokat vitatott teszt, aminek alapján évek óta értékelnek filmeket és néha egész meglepő, hogy mely filmek mennek át ez alapján a rostán, s melyek nem. Röviden a csaj egy popkulturális intézményt alkotott meg, amit azóta sokat kritizáltak, pedig nem is ez volt vele a célja. Amúgy meg leszbikus képregény rajzoló. (Nem csak a képregényei leszbikusak, de ő is 🙂

Alison Bechdel 40-es éveiben járva írta, rajzolta meg gyermek és fiatalkorát ebben a könyvben amúgy, s egyben emléket is állít az apjának és kettejük kapcsolatának. Ami persze nem volt egyszerű. A hatvanas években járunk, a Bechdel család egy Pennsylvania-ban lévő kisvárosban Beech Creek-ben élt, ahol egy régi házat vett az apjuk, amit évek hosszú munkája során újított fel, szinte két kezével, plusz persze a gyerekei, családja segítségével. Alison apja a helyi középiskolában tanított irodalmat, valamint másodállásként a családi vállalkozásban is aktívan részt vett, ami pedig nem volt más, mint a helyi temetkezési vállalkozás. A szekrényben pedig meleg volt és fiatal srácokkal randizgatott: tanítványokkal és bébiszitterekkel. Gyerekként ezek a dolgok persze elmentek Alison feje felett, aki csupán annyit érzékelt, hogy valami nincs egészen rendbe a szülei körül. De aztán ahogy nőtt és nyílt ki az érdeklődése, egyre inkább vett észre dolgokat aztán pedig saját magával is kellett foglalkoznia, mert ebben a fura környezetben, ahol a családból mindenkinek volt valamilyen művészi affinitása túl azon, hogy a rajzolás lett a hobbija még az is lekötötte serdülő korában, hogy szembe nézzen a nemi identitásával.

Mire főiskolára került, már sejtette hova tartozott, úgyhogy csupán a szüleinek kellett bevallania, hogy leszbikus. Nem sokkal azután, hogy ezt a lépést megteszi, az apja meghal. Balesetben. de Alison mindig is úgy érezte, hogy öngyilkosság volt, s ezt próbálja kibogozni a könyvben is. Vissza-vissza tér régi emlékekhez, interakciókhoz az apjával beszélgetéseikhez, amikor közelebb vagy amikor éppen távolabb kerültek egymáshoz. S éppen ezek az emlékek bontják ki az apa összetett alakját, hogy mégis mekkora hatással volt a lányára, akivel valahogy hiába próbálkoztak, nem sikerült igazán jó kapcsolatot ápolniuk. Mikor Alison elért az apja intellektuális szintjére, az olvasmányaik voltak amik adtak valami közös pontot amelyen keresztül kommunikálni tudtak, még ha nehézkesen is, egymással.

Visszaemlékezés, memoár, s mindez képregény formában. A koncepció nem új, viszont ez a könyv itthon még nem jelent meg, pedig roppant érdekes és főleg a témája miatt. Ami egyrészt örök: szülő-gyerek kapcsolat, család, titkok, hazugságok, irodalom, művészet, fejlődés, másrészt ugye különleges csavart ad neki az öngyilkosság és a nemi hovatartozás kérdése, ami részben párhuzamot von Alison és apja sorsa közé, ugyanakkor teljesen ellentétes is, ahogy ők ezt megélik. Hiszen egyikük világéletében titkolni kényszerült míg másikuk határozottan és egyenesen felvállalta, hogy saját neméből valókhoz vonzódik. A könyv egész hangulata, és ez tökéletesen lejön a rajzok és szövegek összehangolásán, néhol nosztalgikus, máshol keserédes, ahogy ez az egész helyzet lehetett.

Mivel a kötet fókusza Alison és apja története, a család többi tagja eléggé mellékszereplő marad, érdekelt volna még az anya alakja, jobban kibontani hogy ő mégis hogyan élte meg ezt a visszás helyzetet, de ez elmaradt (talán valahol máshol szó van róla, de ennyire nem ástam bele magam Bechdel munkásságába), valamint a testvéreiről is keveset írt, illetve itt-ott az olvasmányok elemzése túlzónak érződött. Mindenesetre mint képregényes önéletrajz határozottan működött számomra is.

Megjelenés: 2005
Kiadó: Houghton Mifflin
Terjedelem: 232 p.
ISBN: 9780618477944
Honnan: Könyvtárból

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *