Menu Close

Joseph Fink – Jeffrey Cranor: Üdvözöljük Night Vale-ben

Amikor pár éve nekiálltunk ennek a podcast dolognak, természetesen kutattam és hallgattam mindenféle adást. S talán akkoriban volt éppen a csúcson a Welcome to Night Vale, s ennek a csúcsának azt tartottam, hogy 2015-ben könyv is jelent meg, sőt bejutott a Good Reads közönségdíjasainak utolsó körébe is. Sőt még szavaztam is rá, annak ellenére, hogy akkor még nem olvastam a regényt azon az alapon, hogy végülis minden narratív dolog nyomtatásba torkollik. Már nem csak blogokból, de podcastokból is lehet könyv. Meg fordítva. Szóval Night Vale a radarra került, bármennyire is igyekeztek ezt megelőzni bizonyos körök.
Most pedig, a Könyvfesztiválra végre magyarul is meg fog jelenni a kötet. Ami szerintem roppant érdekes vállalkozás. Mert lehet, hogy aki ismeri a podcastot már olvasta a könyvet, ha nem akkor velem együtt örül hogy hozzáférhető, ugyanakkor aki meg még nem ismeri a sztorit, az előzményeket a környezetet, annak ez bizony egy érdekes utazás lehet. A podcast havi kétszer 30 perces adásokat tartalmaz, ha valakit érdekel érdemes belehallgatni az első adásba legalább csak hogy érezni lehessen a hangulatot. S aztán kiderül, hogy ez vajon mennyire fogja meg az embert. Mert be kell vallanom, hogy annak idején, amikor hallgattam az adást és én nem az elején csatlakoztam, hanem egy ültő helyemben akartam behozni a lemaradást, úgy sok volt. Eleinte szórakoztatott a sok furcsaság és a hátborzongató történetek, amelyek hol mókásak hol meg egy az egyben ijesztőek vagy meghökkentőek voltak, de nagy dózisban sajnos nem esett jól. Túlságosan randomnak éreztem az egészet és egy ütemben lefárasztott. Úgyhogy fogtam magam és lassítottam így most is még le vagyok maradva epizódokkal de jobban tudom értékelni a hangulatot. S ehhez igazából nagyon nagy segítség volt a könyv is. Szó se róla bizonyos részeit azért élveztem, mert bennfentes tudással rendelkezem, viszont szerintem pont ezek a részletek lehetnek, amik elrettentik az újonnan próbálkozókat. Érdemes ugyanis tudni, Night Vale világa eléggé különös. Méghozzá az a különös benne, hogy semmi értelme. Csak fura és néha ijesztő, de főleg nagyon véletlenszerű és borzongató. Mondjuk szerintem jóval borzongatóbb hallgatva, mert az eredeti podcast egy igazán jó rádiójátéknak is elmenne.


Viszont ami mindenképp nagyon jó azok a szereplők és a történetük. Diane és Jackie sztorija a sok furcsaság ellenére kiváló ívet ír le, legalább ők valahova eljutnak…? Csak a körítés néha feleslegesen túlburjánzik és annyira félek attól, hogy ez elveszi sokak kedvét a könyv olvasásától. Mert kell hozzá egy hangulat az biztos és az se árt, ha az ember kedveli mondjuk Lovecraft stílusát és látásmódját. Vagy mondjuk David Lynch-ét. Igen, talán hozzá is tudnám hasonlítani Nigh Vale világát: rengeteg homály, furcsaság, megmagyarázhatatlan dolog, alpári félelem és egyáltan annak feltérképezése, miként viseljük mi ezt el. Van aki jobban, van aki kevésbé. Mindenesetre a könyv egyik nagy lényege, hogy nem magyaráz, hanem csak még több kérdést hagy maga után. Talán senkinek sincs elképzelése arról, hogy mi folyik Night Vale-ben, mégis sokat lehet róla beszélgetni. Azt hiszem minden hallgatónak, olvasónak meg van a maga teóriája a történésekről.


Ha valaki valami nagyon furcsára és különlegesre vágyik, s szeretne belemerülni egy olyan világba, ahol a világ felépítésén van a hangsúly, ami oldalanként másmilyennek tűnik de mindig meglehetősen fura, bizarr és a végtelen lehetőségek tárháza, annak ajánlom, hogy látogasson el Night Vale-be.
Képeket rajongók készítették : )


Blogturné:
Üdvözöljük Night Vale-ben, ahol a Kutya parkba tilos kutyákkal a belépés – sőt, jobb ha a közelébe sem mész; és ahol van valami gonosz… vagy nincs. Ki tudja? A Blogturné Klub 2017. április 13-a és 19-e között arra a feladatra vállalkozik, hogy megfejtse Night Vale titkát. Ha pedig ti is velünk tartotok ezen a küldetésen, esélyetek lehet megnyerni a Maxim Kiadó által felajánlott három regény egyikét.

Fülszöveg:

Night Vale olyan kisváros egy névtelen sivatagban, valahol a határtalan amerikai Délnyugaton, ahol a kísértetek, az angyalok, a marslakók és a titokzatos összeesküvés-elméletek hozzátartoznak a mindennapokhoz. Itt lakik két nő, akiknek külön-külön megvan a maga titka, ám egy rejtélyes véletlennek köszönhetően a sorsuk egyszer csak keresztezi egymást. Jackie Fierro, a helyi zálogház tizenkilenc éves tulajdonosa. Egy nap egy különös, barna zakós férfi, aki szarvasbőr koffert hurcol magával, zálogba csap nála egy papírt, amire azt írták: King City. Ettől kezdve megmagyarázhatatlan események láncolata veszi kezdetét. És ami ennél is aggasztóbb, hogy a férfira látszólag senki sem emlékszik. Jackie elhatározza, hogy megfejti King City és a barna kabátos ember titkát. Diane Crayton az iskolaszék pénztárosa. Van egy fia, a mélabús Josh, aki alakváltó. Diane újabban mindenütt a gyereke apját látja, aki semmit sem változott azóta, hogy kamaszkoruk egy szép napján elhagyta Diane-t. Josh egyre nagyobb érdeklődést mutat az apja iránt, ez pedig egy olyan katasztrófához vezet, amit bár Diane elore lát, nem tud megakadályozni. Diane és Jackie élete összetalálkozik, amikor mind a ketten két szó előtt állnak: King City. Talán ez a város hordozza a megoldást mindkettőjük rejtélyére, valamint jövőjükre… amennyiben sikerül megtalálniuk ezt a helyet.
A könyv adatai
Eredeti cím: Welcome to Night Vale
Megjelenés: 2017 április 20. (2015)
Kiadó: Maxim
Fordította: Bihari György
Terjedelem: 368 oldal
ISBN: 9789632617206
Megrendelés

Nyereményjáték:

Night Vale egy barátságos, sivatagi közösség, ahol forrón süt a Nap, gyönyörű a hold, és rejtelmes fények vonulnak a magasban, miközben mindenki alvást tettet. A mostani nyereményjátékban pedig felfedezzük ezen barátságos város közkedvelt – és cseppet sem veszélyes – helyszíneit. Minden állomáson találhatok 1-1 nyomot, ami alapján ki kell találnotok, melyik helyre is gondoltunk, és azt beírni a Rafflecopter megfelelő rublikájába. A helyes választ adók közt kisorsolunk 3 példányt a Maxim kiadó által felajánlott Joseph Fink – Jeffrey Cranor: Üdvözöljük Night Vale-ben! regényből!

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
Feladvány:

Ide kutyák és emberek nem tehetik be lábukat, sőt tudomást sem vehetnek a létezéséről.
Az idő másképp jár itt, lehet, hogy egy másik dimenzió?

a Rafflecopter giveaway

A turné további állomásai:
04.13. Always Love a Wild Book
04.15. Kelly és Lupi olvas
04.17. Deszy könyvajánlója
04.19. Olvasónapló

Save

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *