Menu Close

Nora Roberts: Come Sundown

Ismét eljött a nyár eleje, amikor rendszerint megjelenik egy Nora Roberts önálló regény, ami többnyire a romantikus rejtély kategóriába esik. S akárcsak az elmúlt három évben, most is olvasás helyett a hangoskönyvet választottam, s nem bántam meg. Komolyan, eddig mind a három könyvet, amit így tettem magamévá (A hazug, Megszállottság, s most ez is), bármennyire is más-más narrátorok olvasták fel, kiváló munkát végeztek. Ebben a könyvben különösen, főleg Alice nézőpontját tudta kiválóan visszaadni Elisabeth Rodgers.

A regényben igazából két történetet olvashatunk, amelyek közül az egyik visszaemlékezésekben bontakozik ki, s miután a két idővonal találkozik, egyszerűen brillírozik a szerző. A két idővonalat huszonöt év válassza el egymástól. Alice Bodine 18 évesen nekivág a nagyvilágnak, hogy bebizonyítsa a családjának, ő többre hivatott, mint ami a montanai farmon vár rá. Pár év után azonban rájön, hogy mégse tud boldogulni Kaliforniába, Hollywood sose fogadta be, úgyhogy elindul hazafelé, magányosan és egy rossz döntése egyenest a pokolba taszítja, ahonnan talán soha se fog megmenekülni és újra találkozni a családjával. Két és fél évtizeddel később már egy új generáció vezeti a Bodine Ranch és Resort-ot, ahol exkluzív cowboy élményeket kínálnak jól fizető vendégeknek. Bodine Longbow vezeti a szállodát, míg a bátyja a továbbra is működő Ranch-ért felel, öccsük pedig marketingesként segíti a Resort munkáját. A Bodine birtok jó nevű, együtt él négy generáció és közösen dolgoznak azon, hogy továbbra is fenn maradjon a név. A család múltjában egyetlen sötét folt van: Alice Bodine, aki rég eltűnt és immár halottnak könyvelte el mindenki. A montanai kisváros környékén azonban hamarosan két gyanús haláleset történik, s a két történetszál összefonódik.

Nora Robertsnek mindenképpen jót tett, hogy J.D. Robb-ként annyi kemény és kegyetlen dologról írt, így képes arra, hogy a romantikus-rejtélyes nagyregényeibe is nyers valóságába tudja megmutatni az emberi aljas kegyetlenséget. Alice története egyszerűen letaglózó, mert bármennyi hasonlóról is olvas az ember a hírekben, így belülről leírva azt amin ez a nő keresztül megy, ahogy próbál küzdeni és megtartani valamennyit az ép eszéből, nagyon meg tudott rázni. Aztán meg az a rész, ahol feladja és búcsút int azelméjének, az is tökéletesen van kialakítva. S lám Nora Roberts elérte, hogy ilyen típusú történettel ennyire mélyen megismerkedjek, pedig rendszerint messzire szoktam ezeket kerülni. De ő valahogy mégis kiváló érzékkel egyensúlyozott végig, megfelelően adagolta a két történetet: az elveszett lányét, testvérét aki tényleg szó szerint megjárja a Pokolt és a jelent, ahol meg közel simán, de legalábbis normális keretek között telnek a napok, dolgoznak, élnek, szeretnek az emberek.
Ó persze van románc is, nem is egy, nagyon szoros családi kapcsolatok és négy generációnyi hihetetlenül bátor és erős nő (úgy tűnik a Roberts-féle Mantanában csak ilyenek teremnek), akik mindegyikét azért valahogy megsorozta az élet, mégis egyenes gerinccel és összetartva úgy tudnak szembenézni a legnagyobb gonosszal is, hogy az a gerinc bizony hajszálnyit se görbül. Négy generációnyi girlpower azért nem semmi.

Come Sundown bár több ismert Nora Roberts elemmel operál, mert majd mindegyik motívum feltűnt már valamelyik regényében (gondolok itt Montanára, a farmra, a három testvérre, na meg a családokat összetartó feltétlen szeretetre), mégis megint sikerült új dolgokat belevinni és legalább annyira megdöbbentőnek és szívbemarkolónak és sokkolónak lenni, hogy mindezek fel se tűntek míg sodort magával a történet és igazából utána is az egyedi és különleges előadásmód maradt meg bennem.
Megint egy olyan Nora Roberts könyv, amit simán lehet ajánlani a kezdő, vagy éppen az írónővel ismerkedőknek is, főleg ha valakit nem tántorítanak el a sötétebb tónusok és a románca mellé szívesen vesz egy izgalmas krimit meg egy pszicho thrillert is. Igazi három az egyben könyv ez. S még nagyon okos lovak is vannak benne és persze Montana, ahova ezek után bárki szívesen menne és felcsapna cowboynak.

Kiadó: Brillance Audio
Narrátor: Elisabeth Rodgers
Megjelenés: 2017 május 30
Terjedelem: 466 p.
Honnan: Vásárlás, Saját példány, audible audio

Save

Save

Save

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *