Menu Close

2017-es nagy nyári könyvajánló III.

Tavaly készítettem nyári olvasmányajánlót három felvonásban, amelyekbe elsősorban olyan bejáratott könyveket válogattam be, amiket már olvastam és tiszta szívvel ajánlottam kikapcsolódásra. Mert a nyár olvasásra termett, s bármi nyári könyvvé, sőt strandkönyvé lép elő, ha az ember június 1 és augusztus 31 között olvassa el (strandkönyv, ha ugyanezt a strandon teszi). Idén annyiban változtatok az olvasmányajánláson, hogy nem feltétlenül régi, bevált kötetekre koncentrálok, hanem olyasmikre amik mostanában jelentek meg, vagy pár héten belül fognak, de még beleférnek az előbb említett hivatalos nyári időpontok közé (esetleg szeptemberi strandkönyvnek :). Az ajánlott könyvek elsősorban olyanok lesznek, amiket én is szívesen elolvasnék ha nem nyáron, (mert nincs rá időm) akkor később, mindenesetre valamiért felkeltették az érdeklődésemet. Néhány esetben már olvastam is őket, azokhoz adok értékelés linket is persze 🙂
Amit a tavalyihoz hasonlóan megtartottam, hogy minden kategóriában szigorúan 5-5 könyvre fogtam vissza magamat és három részletben fogom ezeket a nagyközönség elét tárni. De most tényleg 🙂


Idén amint látható kicsit jobban megszerveztem ezt a könyvajánlást és a három etapot aránylag egymáshoz közel adom le, hogy később könnyebben visszakereshető legyen. Az első részben az ifjúságnak ajánlottam olvasnivalót ovis kortól az fiatal felnőttekig, a másodikban a szórakoztató irodalomra fókuszáltam (krimi, thriller, romantika, sci-fi és fantasy).

Azért nyáron nem csak szórakoztató meg ifjúsági irodalmat lehet olvasni, hanem ledolgozni mondjuk hátrányunkat a vaskosabb szépirodalomból, a klasszikusokból, választani esetleg valami olyan tényirodalmat, ami érdekesnek tűnik. Plusz számomra még ide (jegyzeteimben nagy könyveknek neveztem ezt a kategóriát) sorolódnak azok a könyvek is, amelyek angolul jelennek meg, s szeretném elolvasni őket, s magyar változat kétséges, hogy lesz-e belőlük.

Először is itt van 5 ajánlat az inkább szépirodalomnak mondott kategóriákból

Graeme Simsion Rosie könyveit egészen szerettem (főleg persze az elsőt, a másodikkal voltak fenntartásaim), kíváncsi vagyok, hogy van-e benne még más is.
2017-es nagy nyári könyvajánló III.Örökké, holnapig by Graeme Simsion
Published by Libri on May 10th 2017
Pages: 368
Goodreads

Az ötödik X-hez közeledő Adam nem panaszkodhat. Adatbázis-fejlesztőként félállásból is ragyogóan megél, jól zongorázik, a kocsmakvízek zenei kérdéseinek fenoménja, gondoskodik az anyjáról, és viszonylagos egyetértésben él a nővel, akit húsz éve élete párjának tekint. Valami mégis hiányzik. Egy nap váratlanul üzenetet kap a múltból. Szia! – ennyi, és nem több, de Adamet egy másik idősíkba repíti… Egykori szerelme, Angelina írt neki. Vajon mennyiben lett volna más az életük, ha két évtizeddel ezelőtt nem engedik el egymást? Adam fejében kérdések cikáznak, felelevenednek benne kedvenc dalai, és a ritmusukra a szíve is lüktetni kezd. Választ küld, ami nem marad viszonzatlan…
Graeme Simsion új regénye nem kevésbé izgalmas és szokatlan, mint A Rosie-projekt. Zenemániás főhőse ezúttal popslágerek mentén gondolkodik az életről, a tét pedig nem kevesebb, mint a boldogság megtalálása. Vajon tényleg létezik második esély barátságban, szerelemben, házasságban? Vajon a sors tényleg csak arra vár, hogy számon kérje rajtunk egykor titokban elsuttogott ígéretünket: örökké?

Emma Cline első regényéről tavaly zengtek ódákat mindenféle külföldi oldalakon, érdekel, vajon mennyire tudja visszaadni azokat a 60-as éveket
2017-es nagy nyári könyvajánló III.A lányok by Emma Cline
Published by Libri on June 8th 2017
Pages: 348
Goodreads

Észak-Kalifornia, a hatvanas évek vége. A tizennégy éves, kallódó tinédzser, Evie Boyd nyáron megpillant egy csapat lányt a parkban. Mágnesként vonzza veszedelmes szabadságuk, féktelenségük, és legfőképp Suzanne, az egyik idősebb lány. Evie hamarosan útnak is indul vele arra a farmra, amely egy szekta karizmatikus vezetőjének bázisa.
Evie varázslatosnak tartja a hegyek rejtette, hátborzongató ranchet, pedig a házban és környékén minden rohad. A magányos kamasz kétségbeesetten vágyik rá, hogy befogadják. Miközben egyre több időt tölt távol otthonától, és rajongása Suzanne iránt egyre nő, szinte észrevétlenül sodródik a szekta által elkövetett véres eseményekbe.
Emma Cline első regényében lebilincselő és emberközeli emléket állít a Manson-gyilkosságoknak. Ez a könyv az ártatlanság, a vakhit és a kiábrándulás sokkoló története.

Ezt a könyvet azt hiszem Frederik Backman rajongói fogják még kedvelni.
2017-es nagy nyári könyvajánló III.Arthur Pepper különös utazása by Phaedra Patrick
Published by Művelt Nép Könyvkiadó on January 19th 2017
Pages: 300
Goodreads

Az elsőkönyves írónő csodálatos regényében egy páratlanul szerethető özvegyember a magányból kitörve és önmagát legyőzve a szerelem és az önmegismerés kalandjába vág bele, és ezzel gyökeresen megváltoztatja az életét.A hatvanéves Arthur Pepper napjai egyhangúan telnek. Hajszálpontosan reggel fél nyolckor kel, ahogy addig is, míg Miriam, a felesége élt. Ugyanazt a szürke nadrágot és mustárszínű kötött mellényt veszi fel, meglocsolja Fredericát, a páfrányát, és kimegy a kertbe.De Miriam halálának első évfordulóján megváltozik valami. Miközben a felesége holmiját rendezgeti, Arthur egy remekművű aranykarkötőt talál, aminek a létezéséről semmit sem tudott. Váratlan fordulatokban gazdag, felejthetetlen és kalandos utazása, melynek során Londonból Párizsba, majd a távoli Indiába is eljut, hogy a felesége megismerkedésük előtti titkos életére fényt derítsen, elhozza számára a reményt, és nem várt helyeken fedezi fel a gyógyulást, hogy elinduljon az önmegismerés útján.Felejthetetlen, nagy szívű és szerethető hibákkal megáldott szereplők, zseniális humor és önirónia, sodró lendületű cselekmény jellemzi ezt a nagyszerű regényt. Az Arthur Pepper különös utazása örömtelin zengi az élet kimeríthetetlen lehetőségeinek dicsőségét.

Kicsit keletebbre a törököknél is rengeteg érdekes nő él(t).
2017-es nagy nyári könyvajánló III.Aylin by Ayşe Kulin
Published by Trivium on January 1st 1970
Goodreads

1997-ben ​látott napvilágot ez az életrajz ihletésű regény, amelyben a szerzőnő az unokanővére cseppet sem szokványos életútját tárja fel. A regény főszereplője Aylin, aki a török társadalom legfelsőbb köreiből származik. Elit iskolákban tanul, majd egy váratlan párizsi útja során találkozik egy arab herceggel, aki megkéri a kezét. Hercegnő lesz, de nem tart sokáig a boldogsága, Aylin négyszer megy férjhez, számos szeretője van, és mindemellett nagyon szépen ível felfelé az orvosi, pszichiáteri karrierje. Pácienseit egyedi módszerekkel kezeli, sokszor minden szabályt áthágva. Bejárja a fél világot, még a hadseregbe is belép, hogy orvosként mentálisan sérült katonákat gyógyíthasson. Bár szakmai élete rendkívül sikeres, magánéletében nem találja a boldogságot. Barátaihoz egy életen át hű, de nyughatatlan, természete mindig újabb kihívások újabb kapcsolatok felé hajtja. Végül rejtélyes módon meghal. Nem tudni, hogy az utolsó férje vagy a hadsereg gyilkoltatta meg.. Az olvasók Aylin életén keresztül bepillantást nyerhetnek a török társadalmi elit mindennapjaiba és luxusába, megtudhatják, milyen egy líbiai hercegnő élete és képet formálhatnak arról is, milyen egy filmes mogul családtagjának lenni.
Ayse Kulin elit török családból származik, nagyapja volt az utolsó oszmán pasa. Törökország legnépszerűbb és egyik legközismertebb írónője. Olaszországban elnyerte a kiemelkedő irodalmi díjat, a Premio Romát. Könyveiből több mint tízmillió példányt adtak el.

Egy időben nagyon menő volt itthon Perez-Reverte, vajon visszatér-e új könyvvével a népszerűsége? Mindenesetre ebben is van rengeteg kultúrtörténeti utalás.
2017-es nagy nyári könyvajánló III.Jó emberek by Arturo Pérez-Reverte
Published by Libri on June 16th 2017
Pages: 544
Goodreads

A XVIII. század végén a Spanyol Királyi Akadémia két tagját, don Hermógenes Molina könyvtárost és don Pedro Zárate admirálist bízzák meg a feladattal, hogy dacolva minden veszéllyel szerezzék be a Spanyolhonban tiltólistán lévő Enciklopédia 28 kötetét. A francia forradalom előestéjén a két felkészületlen utazó a szabadelvűség és a politikai forrongások Párizsába érkezik, miközben ellenséges erők azon munkálkodnak, hogy a tudás és értelem könyve soha ne érkezzen meg Madridba.
Politikai cselszövés, vallási fanatizmus, útonállók és hamis barátok, bosszúvágy és megszegett eskük, és két jó ember, akik maguk sem sejtik, hogy kalandorokból a fény korszakának hírnökeivé válnak az út végére.

Nyáron olyan jól bele lehet zuhanni komolyabb témákba is, főleg ha év közben nem ér rá az ember teljes erőbedobással, odafigyeléssel, esetleg jegyzetlapokkal felkészülve olvasni. Íme öt ismeretterjesztő kategóriába tartozó kötet, ami felkeltette az érdeklődésemet.

Az amerikaiak egyik legmenőbb asztrofizikusa, Neil DeGrasse Tyson több általam is hallgatott podcastban feltűnt mostanában, teljesen megörültem, hogy van már magyarul is kötete és pont ilyen oktondi érdeklődőnek való, mint én vagyok.

2017-es nagy nyári könyvajánló III.Ha ​felfal egy fekete lyuk by Neil deGrasse Tyson, Laki Mihály
Published by Kossuth on April 20th 2017
Pages: 448
Goodreads

A Kozmosz: Történetek a világegyetemről című ismeretterjesztő sorozat nézői már ismerik Neil deGrasse Tyson tehetségét, mely segítségével érthetően és lelkesen képes megismertetni a világegyetem rejtélyeit a nagyközönséggel. Ebben a könyvben a szerző több mint negyvenet válogatott össze korábbi írásaiból, melyek számos érdekes témát dolgoznak fel. Megtudhatjuk például, hogy Hollywood hogyan próbálja minél élethűbb módon visszaadni az éjszakai égbolt látványát, de arról is szó esik, mit tapasztalnánk egy fekete lyuk belsejében. Tyson Amerika legnépszerűbb asztrofizikusaként tanári módon önti közérthető formába az asztrofizika bonyolult témáit, közben pedig óhatatlanul is átadja olvasóinak a világegyetem iránt érzett rajongását

Hygge után jönnek a svédek is, a Lagom, ami augusztusban fog megjelenni magyarul az ő életfilozófiájukról szól. Hűsítő és szép olvasmánynak ígérkezik

2017-es nagy nyári könyvajánló III.Lagom: A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz by Linnea Dunne
Published by Kossuth on August 21st 2017
Pages: 160
Goodreads

„Lagom, azaz "nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég”. Az anyagi világon túllépve a jelentés egyre kifinomultabbá válik, a társas viszonyok szabályainak tökélyre fejlesztésére is utal. Lagom az, ha elfogadjuk egy barátunk meghívását, hogy nála töltsük a hétvégét, de ágyneműt viszünk magunkkal, hogy praktikus autót veszünk, nem pedig a legmenőbbet, vagy hogy pusztán a maradékokból ütjük össze a vacsorát, mivel a pazarlás bűn…
Érdemes a lagom életmód mellett dönteni, mert:
– környezettudatosabbá válhatsz – egészségesebb egyensúlyt tarthatsz munka és szabadidő között – megszabadulhatsz az otthonodat ellepő felesleges holmiktól – tudatosabb fogyasztóvá válhatsz – szeretetteljesebb emberi kapcsolatokat építhetsz – élvezheted a svéd táplálkozás előnyeit – megtanulhatod az önellátó gazdálkodás fortélyait – több időt tölthetsz a természetben sporttal, kirándulással… …egyszóval boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élhetsz!

A H mint Héját jómagam is a Könyvhéten szereztem be, mert bár tőlem roppant távol álló témával foglalkozik a stílusról mindenki elismerően nyilatkozott.
2017-es nagy nyári könyvajánló III.H, mint héja by Helen Macdonald
Published by Park on April 12th 2016
Pages: 344
Goodreads

Helen Macdonald kislány korában elhatározta, hogy solymász lesz: megtanulta a rejtélyes szakkifejezéseket, és elolvasta a mesterség klasszikusait. Évekkel később, amikor az édesapja meghalt, s őt letaglózta a bánat, fejébe vette, hogy felnevel egy héját, Mabelt. Elszántan látott neki a nehéz és különös feladatnak: a vad és szabad állat idomításának. A H, mint héja könyörtelenül őszinte beszámoló a gyásszal való megbirkózásról. Emlékekről szól, a természetről, és arról, hogy miként lehet összebékíteni az elmúlást az élettel és a szeretettel. A fájdalom öntörvényű, akarata van. Ráveti magát az egyetlenre, a többi érzéket háttérbe szorítja. Intenzitása figyelmeztet: az élet úgy csap le, mint a héja. A veszteség megszelídíthetetlen. Karafiáth Orsolya
A H, mint héja nem csupán élvezetes olvasmány, de arra is rámutat, hogy egy ragadozó madár társ lehet, mert a szerető gondoskodás állatot és embert egymás szövetségesévé teszi. dr. Sós Endre főállatorvos, Fővárosi Állat- és Növénykert

Ez nem éppen új és kicsi kötet, a Popkult, csajok, satöbbi 87. adásában beszéltem arról, hogy is kerülhet egy ilyen könyv az ember várólistájára.
2017-es nagy nyári könyvajánló III.Gyors és lassú gondolkodás by Daniel Kahneman
Published by HVG Könyvek on January 1st 1970
Pages: 579
Goodreads

Vajon ​mi vezérel bennünket: a gyors (intuitív) vagy a lassú (racionális) gondolkodás? Az elfogadott tudományos nézet szerint az ember természettől fogva racionálisan gondolkodik, érzelmei és intuíciói pedig csak megzavarják. Ez a mainstream közgazdaságtan alfája és ómegája, a racionális döntéshozatal és ítéletalkotás. Mindannyian igyekszünk ennek megfelelni, azt hisszük, többnyire logikusan gondolkodunk, és ha kudarcot vallunk, másokban vagy magunkban keressük a hibát. Daniel Kahneman feje tetejére állította a racionalitásba vetett hitünket. Néhai kollégájával és barátjával, Amos Tverskyvel három évtizeden keresztül folytatott pszichológiai kísérleteikből azt a következtetést vonták le, hogy elménk nem mindig olyan racionális, mint feltételezzük. Intuícióink, érzelmeink, benyomásaink – hibáival, torzításaival és zsenialitásával együtt – lényeges szerepet kapnak elemző logikánkban. Gyors és lassú gondolkodásunk kölcsönösen hat egymásra, és ha kitüntetett szerepet tulajdonítunk a racionalitásnak, önmagunkat csapjuk be. Ahogy Kahneman fogalmaz: „Rendszerint túlbecsüljük a világ működésével kapcsolatos tudásunkat, és alábecsüljük a véletlen és a szerencse szerepét.” Gondolatai nagy hatással voltak számos tudományterületre, beleértve a pszichológiát, a közgazdaságtant, az orvostudományt, a pénzügyi viselkedéstant és a politológiát, de csak most először adja közre összefoglalóan egész életművét.

Életrajzból, visszaemlékezésből pedig itt van egy francia.
2017-es nagy nyári könyvajánló III.Anyu by Sylvie Vartan
Published by Európa on May 31st 2017
Pages: 200
Goodreads

Sylvie ​Vartan évtizedeken át volt Franciaország egyik legnépszerűbb popzenei sztárja; talán a legnagyobb sikerei közül is kiemelkedik Máté Péter „Elmegyek” című dalának francia változata, a „Nicolas”. A történet azonban, melyet elmesél nekünk, nemcsak erről – egy sztár csillogó életéről –, hanem a XX. századi történelemről is szól. Sylvie Vartan részletesen vall gyerekkoráról, saját és szülei családjáról, személyes történetükről – s a Bulgáriába elszármazott magyar édesanya, az örmény-bolgár édesapa, a sztálinista Kelet-Európából Franciaországba menekülő, „disszidáló” család története maga a megannyi egyedi sorsban megnyilvánult kelet-európai történelem. S míg felfejti a múltat saját, megelevenedő emlékei és édesanyja fennmaradt beszámolói révén, a „híres” Sylvie Vartan a háttérbe húzódik, ám annál határozottabban körvonalazódik számunkra egy hétköznapi, mégis rendkívüli család regénye. Mert családregény ez, több nemzedéké, ám nem fikció, hanem olyan valóság, amelyet nemcsak a Vartan család, de tíz- és százezer számra mások is megéltek. Tanúságtétel e könyv, történelmi tabló egy család szemszögéből, tiszteletadás a szülők és a barátok előtt, akiknek áldozatai révén lehetővé vált a túlélés; annak a bizonyosságnak a megfogalmazása, hogy a legkiélezettebb helyzetekből is létezik kiút: csodálatos vallomás a menekültek bátorságáról és a szeretet erejéről.
„Valaki odafönn már születésünkkor megjelöl minket, keresztet rajzol a homlokunkra, hogy ilyen vagy olyan okból száműzöttek legyünk, vagy a családi emlékezetbe vésődött be kitörölhetetlenül, hogy a szerencsétlenség elől a legbiztosabb dolog száműzetésbe menekülni?”
"Szeretem ezeket a lopott pillanatokat reggelente, amikor a ház még csendes, csak én vagyok ébren, ülök az asztalnál a kávémmal, miközben az első napsugarak megvilágítják a könyvespolcokat. Felnézek, és látom mindazok mosolyát, akiket szeretek. A fényképeik engem néznek, rám mosolyognak. Ők a néma tanúi azoknak a boldog napoknak, amikor még itt voltál velünk, tele élettel és örömmel. Egy pillanatra azon kapom magam, hogy a lépéseidet hallom, kinyílik az ajtó és te megjelensz – de csend van, nem jössz, többé már nem jössz, és ez a valóság elszorítja a szívemet: beszélek hozzád és hiába reménykedem, nem tudok kigyógyulni a hiányod fájdalmából, anyu, nem tudok, nem sikerül. Annyira szerettük egymást…"

Végül sikerült 5 kötetet kiválasztanom a terjedelmes angol listámról is, hogy mik azok a friss megjelenések, amelyeket szívesen vinnék magammal bárhová nyári olvasmánynak.

Roxane Gay memoárja: testkép és popkultúra. Azt hiszem ennyi indok is elég.
2017-es nagy nyári könyvajánló III.Hunger: A Memoir of (My) Body by Roxane Gay
Published by HarperCollins on June 13th 2017
Pages: 320
Goodreads

From the bestselling author of Bad Feminist: a searingly honest memoir of food, weight, self-image, and learning how to feed your hunger while taking care of yourself
I ate and ate and ate in the hopes that if I made myself big, my body would be safe. I buried the girl I was because she ran into all kinds of trouble. I tried to erase every memory of her, but she is still there, somewhere. . . . I was trapped in my body, one that I barely recognized or understood, but at least I was safe.
In her phenomenally popular essays and long-running Tumblr blog, Roxane Gay has written with intimacy and sensitivity about food and body, using her own emotional and psychological struggles as a means of exploring our shared anxieties over pleasure, consumption, appearance, and health. As a woman who describes her own body as “wildly undisciplined,” Roxane understands the tension between desire and denial, between self-comfort and self-care. In Hunger, she explores her own past—including the devastating act of violence that acted as a turning point in her young life—and brings readers along on her journey to understand and ultimately save herself.
With the bracing candor, vulnerability, and power that have made her one of the most admired writers of her generation, Roxane explores what it means to learn to take care of yourself: how to feed your hungers for delicious and satisfying food, a smaller and safer body, and a body that can love and be loved—in a time when the bigger you are, the smaller your world becomes.

Fantasy, valami eszméletlenül izgalmas borítóval.
2017-es nagy nyári könyvajánló III.The Waking Land by Callie Bates
Published by Del Rey Books on June 27th 2017
Pages: 400
Goodreads

Lady Elanna Valtai is fiercely devoted to the King who raised her like a daughter. But when he dies under mysterious circumstances, Elanna is accused of his murder and must flee for her life.
Returning to the homeland of magical legends she has forsaken, Elanna is forced to reckon with her despised, estranged father, branded a traitor long ago. Feeling a strange, deep connection to the natural world, she also must face the truth about the forces she has always denied or disdained as superstition powers that suddenly stir within her.
But an all-too-human threat is drawing near, determined to exact vengeance. Now Elanna has no choice but to lead a rebellion against the kingdom to which she once gave her allegiance. Trapped between divided loyalties, she must summon the courage to confront a destiny that could tear her apart.

Hívószavak: Jane Austen és időutazás.
2017-es nagy nyári könyvajánló III.The Jane Austen Project by Kathleen A. Flynn
Published by Harper Perennial on May 2nd 2017
Pages: 384
Goodreads

England, 1815: Two travelers—Rachel Katzman and Liam Finucane—arrive in a field, disheveled and weighed down with hidden money. They are not what they seem, but colleagues from a technologically advanced future, posing as a doctor and his spinster sister. While Rachel and Liam aren’t the first team of time travelers, their mission is the most audacious yet: meet, befriend, and steal from Jane Austen.
Carefully selected and rigorously trained by The Royal Institute for Special Topics in Physics, disaster-relief doctor Rachel and actor-turned-scholar Liam have little in common excerpt their extraordinary circumstances. Circumstances that call for Rachel to stifle her independent nature and let Liam take the lead as they infiltrate Austen’s circle via her favorite brother, Henry.
But diagnosing Jane’s fatal illness and obtaining an unpublished novel hinted at in her letters pose enough of a challenge without the convolutions of living a lie. While her friendship with Jane deepens and her relationship with Liam grows complicated, Rachel fights to reconcile her true self with the constrictions of 19th century society. As their portal to the future prepares to close, Rachel and Liam struggle with their directive to leave history as they found it…however heartbreaking that proves.

Egyik kedvenc regényem főhősének múltja mindig izgalmasnak tűnik. Remélem azért nem olyan gyenge, mint Rhett Butler volt.
2017-es nagy nyári könyvajánló III.Mr. Rochester by Sarah Shoemaker
Published by Grand Central Publishing on May 9th 2017
Pages: 453
Goodreads

A gorgeous, deft literary retelling of Charlotte Bronte's beloved Jane Eyre--through the eyes of the dashing, mysterious Mr. Rochester himself.
"Reader, she married me."
For one hundred seventy years, Edward Fairfax Rochester has stood as one of literature's most romantic, most complex, and most mysterious heroes. Sometimes haughty, sometimes tender-professing his love for Jane Eyre in one breath and denying it in the next-Mr. Rochester has for generations mesmerized, beguiled, and, yes, baffled fans of Charlotte Brontë's masterpiece. But his own story has never been told.
Now, out of Sarah Shoemaker's rich and vibrant imagination, springs Edward: a vulnerable, brilliant, complicated man whom we first meet as a motherless, lonely little boy roaming the corridors and stable yards of Thornfield Hall. On the morning of Edward's eighth birthday, his father issues a decree: He is to be sent away to get an education, exiled from Thornfield and all he ever loved. As the determined young Edward begins his journey across England, making friends and enemies along the way, a series of eccentric mentors teach him more than he might have wished about the ways of the men-and women-who will someday be his peers.
But much as he longs to be accepted-and to return to the home where he was born-his father has made clear that Thornfield is reserved for his older brother, Rowland, and that Edward's inheritance lies instead on the warm, languid shores of faraway Jamaica. That island, however, holds secrets of its own, and not long after his arrival, Edward finds himself entangled in morally dubious business dealings and a passionate, whirlwind love affair with the town's ravishing heiress, Antoinetta Bertha Mason.
Eventually, after a devastating betrayal, Edward must return to England with his increasingly unstable wife to take over as master of Thornfield. And it is there, on a twilight ride, that he meets the stubborn, plain, young governess who will teach him how to love again.
It is impossible not to watch enthralled as this tender-hearted child grows into the tormented hero Brontë immortalized-and as Jane surprises them both by stealing his heart. Mr. Rochester is a great, sweeping, classic coming-of-age story, and a stirring tale of adventure, romance, and deceit. Faithful in every particular to Brontë's original yet full of unexpected twists and riveting behind-the-scenes drama, this novel will completely, deliciously, and forever change how we read and remember Jane Eyre.

Könyvesbolt, gyilkosság, nyomozás, olvasás, azaz ennek is tuti helye lett a várólistán.
2017-es nagy nyári könyvajánló III.Midnight at the Bright Ideas Bookstore by Matthew J. Sullivan
Published by Cornerstone Digital on August 24th 2017
Pages: 336
Goodreads

When a bookshop patron commits suicide, it’s his favorite store clerk who must unravel the puzzle he left behind in this fiendishly clever debut novel.
Lydia Smith lives her life hiding in plain sight. A clerk at the Bright Ideas Bookstore, she keeps a meticulously crafted existence among her beloved books, eccentric colleagues, and the BookFrogs—the lost and lonely regulars who spend every day marauding the store’s overwhelmed shelves.
But when Joey Molina, a young, beguiling BookFrog, kills himself in the bookstore, Lydia’s life comes unglued. Always Joey’s favorite bookseller, Lydia has inherited his meager worldly possessions. Trinkets and books; the detritus of a lonely man. But when Lydia flips through his books she finds them defaced in ways both disturbing and inexplicable. They reveal the psyche of a young man on the verge of an emotional reckoning. And they seem to contain a hidden message. What did Joey know? And what does it have to do with Lydia?
As Lydia untangles the mystery of Joey’s suicide, she unearths a long-buried memory from her own violent childhood. Details from that one bloody night begin to circle back. Her distant father returns to the fold, along with an obsessive local cop, and the Hammerman, a murderer who came into Lydia’s life long ago and, as she soon discovers, never completely left. Bedazzling, addictive, and wildly clever, Midnight at the Bright Ideas Bookstore is a heart-pounding mystery that perfectly captures the intellect and eccentricity of the bookstore milieu.

Kellemes nyarat, jó olvasást 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *