Menu Close

Nagy nyári könyvajánló I.

A nyár olvasásra termett, jómagam is mindig ezekben a hónapokban olvastam a legtöbbet, már gyerekkorom óta. Ráadásul most már a médiából is jön ránk, hogy van külön strandkönyv kategória. Ami szerintem csak egy mondvacsinált kifejezés, mert igazából ha a strandon vagy és van nálad egy könyv, amit olvasol, az strandkönyv. Függetlenül attól, hogy éppen a Háború és béke vagy a legújabb Dan Brown.

Szóval nyári olvasmánynak lehet választani könyveket a bestseller listák alapján, vagy amit az ember az első polcon talál a könyvesboltban/könyvtárban, de ugye nem mindig, mindenkinek jönnek be az agyon hype-olt kötetek, s akkor kicsit kevésbé süt a nap. Ezért úgy döntöttem, hogy ajánlgatok nyárra olvasmányokat különböző témában, különböző típusú olvasóknak. S nem feltétlen a legfrissebbeket, hanem már jól bevált sztorikat, amelyek bizonyították, hogy bárhol, bármikor, akár nyáron a strandon is beléjük lehet feledkezni. Kategóriánként 5-5t emelek ki, szóval nem állítom, hogy ezek az alapok, meg mindenkinek megfelelnek, de azért jó kiindulást adhatnak. Ráadásul higgyétek el, elég nehéz volt ezt az 5-t is összeszedni, mert közben jött, hogy de hát még ezt is meg ezt is hozzá kéne venni. De erős voltam, a limit az limit. Viszont ha valakit érdekel szívesen ajánlgatok még többet 🙂

Nagy nyári

Mivel jövő héten vége az iskolának, kezdjük az ifjúsággal, abból is két kategóriát vennék külön. Vannak a 8-10 évesek, aki már  önállóan olvasnak, szeretnek is olvasni, vagy csak szeretnénk, hogy az tegyék és mint jóérzésű szülő nem fogjuk erőltetni, hogy feltétlenül a kötelezőket forgassa a melegben. Persze ha azt akarja, akkor örüljünk és hagyjuk rá, de ha valami másra vágyna, akkor íme néhány jónak tűnő választás. Lehet próbálkozni klasszikusokkal, de én most inkább általános listákon ritkábban szereplő címeket válogattam.

atejNeil Gaiman: Szerencsére a tej
Anno még angolul olvastam, de azóta ott figyel polcunkon a magyar kiadás és addig dugdostam Babszem orra alá, amíg egy délután alatt elolvasta. Aztán vissza-vissza tért hozzá. Mert apa vicces.
Agave, 2014 ISBN 9786155442834

Cressida Cowell: Így neveld a sárkányodatCressida Cowell: Így neveld a sárkányodat
S igen, végre a sorozat túllépett a harmadik részen, már az 5. is megjelent magyarul és nagyon remélem, hogy folytatják én annak idején az első hármat olvastam, (a fiam az elsőt és a film rajongójaként neki is bejött) s bár más a történet, mint a film, de legalább annyira humoros és szokatlan hősökkel operál. Az új kiadás kapható bármely boltban. Digitanart Stúdió, 2014-

kapitanyruminiBerg Judit: Rumini sorozata nálunk nagy kedvenc volt. Mi szülők nem feltétlenül szerettük minden részét egyformán, de évekig kiváló esti mese volt, aztán Rumini kalandjaiból lett a nagyobbik fiam első igazi olvasmányélménye, az összes meseregényt kiolvasta újra. S most izgatottan várj a legújabb, immár nyolcadik kalandot, ami a Könyvhétre jelenik meg Rumini kapitány címmel.

TündérföldetCatherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet
Valente Tündérföld sorozata (magyarul 2 rész jelent meg eddig) különleges mese, anno így áradoztam róla: “Valente szabadon engedte a benne lakozó Szeptembert és olyan világot teremtett ami nem csak a 12 éveseket tudja rabul ejteni, de a felnőtteket is simán, s mindezt frappánsan tálalva és ehhez csak asszisztál a hibátlan fordítás.”
Cicero,

Tessék engem megmenteni! byPaul Maar: Tessék engem megmenteni!
Első olvasásokhoz nagyon megfelelő meseregény, ahol a királylányok a maguk kezébe veszik az irányítást és kiderül, hogy nem őket kell igazán megmenteni.
Könyvmolyképző, 2009 ISBN 9789639708082

 

 

 

Második kategóriám a nagyobbaknak, kiskamaszoknak szól (10-12),  akik már kinőttek a meseregényekből, az első olvasmányokból, érdeklődnek a világ iránt de még nem feltétlenül a fiatal felnőtt kategória. Persze őket már nehezebb rávenni, hogy azt olvassák, amit a szülők a kezükbe nyomnak, de talán lehet még terelgetni.

 

juniornaploSherman Alexei: Junior
A könyv, amit 2014-ben a legtöbb amerikai iskolában betiltottak egy indiánfiú kalandjairól szól, aki a rezervátumból fehér iskolába kerül és ez mennyire nagy szó. Junior okos és humoros, olvasás közben olyan kérdésekkel szembesülünk, hogy mi lett a Nagy indiánkönyvből ismert népekkel és hogy bánnak a kisebbséggel. Nekem az egyik kedvenc tavalyi olvasmányom volt.

kulonlegesekScott Westerfeld: Csúfok trilógia
A kamaszok is elégedetlenek a külsejükkel és mindenki úgy gondolja, ha tökéletes szépség lenne minden jóval könnyebben menne neki. Nos, Westerfeld trilógiájában egy elképzelt jövőben ez megvalósul, de elég nagy árat kell érte fizetni és kétséges, vajon megéri-e. Csúfok, Szépek, Különlegesek Könyvmolyképző, 2007-2011

temetokonyveNeil Gaiman: A temető könyve
Igen, Neil Gaiman bárhova beilleszthető, ezt készségesen elismerem, sőt kb. meg is fogom tenni. A temető könyve pedig kicsit morbidan és nem lekezelően bánik olvasójával, ami bejöhet a kiskamaszoknak. Temető, szellemek stb. csak a gohulokat tudnám feledni…. Agave, 2010 ISBN 9789639868847

idofutar6Gimesi Dóra · Jeli Viktória · Tasnádi István: Időfutár
Részemről annyi jót hallottam erről a sorozatról, hogy már várom, mikor jut el a mi háztartásunkba is és olvashatom. Mindenesetre elég addiktívnak tűnik ahhoz, hogy egy egész nyári olvasmánylista megoldódjon belőle. Pagony, majd TilosazÁ 2013-2015

ropinaplojaJeff Kinley: Egy Ropi naplója
Konkrétan a család egyik olvasni nem szerető fiú tagját rántotta be ez a könyv úgy, hogy miután megkapta az első pár részt tőlünk ajándékba, beszereztette az akkor meglévő többit is, és utána mindig az aktuálisokat és rongyosra olvasta őket. Mert könnyű és vicces és egy darabig ellátja olvasmánnyal a csemetét, sőt talán ráveszi, hogy írjon is ilyet 🙂 Magyarul is már a 10. résznél tart.
Könyvmolyképző, 2008-

 

Save

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *