Menu Close

E. Lockhart: A hazudósok

hazudosok A hazudósok már akkor felkerült a radaromra, amikor tavalyelőtt mindenki nagyon ajnározta a GoodReads-en. Aztán az egyik kedvenc blogomban, a Könyvcsempészek írtak róla elbizonytalanító értékelést, úgyhogy elhalasztottam a dolgot, majd amikor kiderült, hogy megjelenik magyarul, megnyugodtam, hogy megvár ez engem. S úgy is lett, szépen kivártam, hogy megjelenjen, majd a könyvtárban ott találjam a polcon és amikor már majd mindenki elfeledkezett róla, elolvassam.

Tipikusan az a könyv, amiről ugye történetmesélésben nem szabad sokat mondani. Sőt, még a fülszövegben is ott van, hogy “És ha valaki megkérdezi, mi történik a végén, egyszerűen HAZUDJ!“. S az az igazság, hogy néha ezek a ne lődd le a poént mert nagyon hatalmas a csavar túlságosan nagy elvárást támasztanak a könyvvel szemben és a végén még nagy lesz a csalódás. Szerintem A hazudósok ezért lett ennyire megosztó, mert van aki odavan, hogy úristen mi is történik van meg aki csak legyint, hogy ó, hát ezt lehetett sejteni. Jómagam valahol középtájon helyezkedek el.

Igazából Lockhart tényleg jól ír, az első oldaltól kezdve megragadta a figyelmemet és nem eresztett, s nem ez az ami kell egy jó kis rejtélyhez? Mert van ám itt rejtély. Adott narrátorunk, Candace (Cady), akivel valami történt 2 éve nyáron, s amivel most mégis megpróbál szembenézni, mert hátha kiderül, hogy mi volt az a baleset, aminek csak a részleteire emlékszik, s amiből nem tud összerakni egy értelmes dolgot. Ha pedig próbálkozik, hihetetlen fejfájások jönnek rá. Úgyhogy visszatér a szigetre, ahol családjával, vele közel egykorú unokatestvéreivel a nyarakat töltötte, s megpróbálja mozaikokból, emlékekből, beszélgetésekből kitalálni, hogy mégis mi volt az, ami ennyire tönkretette őt agyilag.

Lockhart nem bánik kesztyűs kézzel se olvasóval, se főhőssel, a végeredmény, nézőpont kérdése persze, lehet hasba vágó de túlzó is, attól függően, mennyire kedveljük meg a narrátort. Márpedig Cady elég megbízhatatlan elbeszélő és alaphelyzetéből, hogy gazdag, kivételezett család tagja ő is, meg az unokatestvérei is, eléggé távolságtartó tud lenni vele az olvasó, mert van egy csomó probléma, ami nem jön át. Például az örökségen való civakodás, a patriarchális játszmák, amiket a családfő művel. S itt jön be az, hogy ez tényleg ifjúsági regény, mert bár Cady megpróbálja érzékeltetni, hogy milyen pszicho hadjáratok folynak, azért csak a felszínt kapargatja. Egyébként ami engem leginkább zavart a regényben, az volt, hogy végig megmaradt ez a kivételezett helyzet, hogy pénzzel mindent el lehet intézni és elkendőzhetők a bűnök. Csak a rohadt fejfájás nem, az és a gyógyszerek, azok megmaradnak, de minden másra ott van a MasterCard nagypapa vagyona.

Amúgy ami dühíteni tud, hogy ha van egy jó ifjúsági regény, mert kiváló az író, megfelelően izgalmas a történet és vannak értelmes csavarok, stílus, különleges helyzetek és szereplők, akkor mentegetőzésként szokott feljönni, hogy ez nem is YA, hanem csak egy jó könyv. Nem lehet megérteni, hogy igenis, mint minden zsáner irodalomban, műfajban vannak kimagasló alkotások és rosszak? S bizony ez igaz az ifjúsági irodalomra is. E. Lockhart A hazudósok című regénye egy jó kis YA. S igen, bátran ajánlható azoknak is, akik nem szokták szeretni az ifjúsági irodalmat, viszont a rejtélyeket igen, de azért ez akkor is fiataloknak íródott és az író nem tiltakozik, ő is úgy gondolja, hogy YA-t írt, elsősorban a YA korosztálynak. De idősebbek is elkezdhetik.

Szóval A hazudósok lebilincselő IFJÚSÁGI REGÉNY, rövid, tömör mondatok építik fel a történetet és rombolják le mindazt, amiben hittünk. A fülszöveg nem mond el sok mindent, remélem én se tettem. Kiválóan szórakoztam, nem mondanám, hogy földhöz vágott a regény, mert igazából nem az én asztalom ez a sok elkendőzés, s maradtak még kérdések bennem a történtekkel és azzal kapcsolatban, hogy akkor nekem most hogy is kéne viszonyulnom Cadyhez. Szóval a célját, ha ez volt,  hogy ambivalens legyek a regénnyel kapcsolatban, elérte Lockhart.

Eredeti cím: We were liars
Fordította: Rudolf Anna
Kiadó: Cicero
Megjelenés: 2014 (2015)
Terjedelem: 248 p.
ISBN: 9789635399406
Honnan: Könyvtárból

 

rating-8

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *