Menu Close

Nagy nyári könyvajánló II.

A nyár olvasásra termett, jómagam is mindig ezekben a hónapokban olvastam a legtöbbet, már gyerekkorom óta. Ráadásul most már a médiából is jön ránk, hogy van külön strandkönyv kategória. Ami szerintem csak egy mondvacsinált kifejezés, mert igazából ha a strandon vagy és van nálad egy könyv, amit olvasol, az strandkönyv. Függetlenül attól, hogy éppen a Háború és béke vagy a legújabb Dan Brown.

Szóval nyári olvasmánynak lehet választani könyveket a bestseller listák alapján, vagy amit az ember az első polcon talál a könyvesboltban/könyvtárban, de ugye nem mindig, mindenkinek jönnek be az agyon hype-olt kötetek, s akkor kicsit kevésbé süt a nap. Ezért úgy döntöttem, hogy ajánlgatok nyárra olvasmányokat különböző témában, különböző típusú olvasóknak. S nem feltétlen a legfrissebbeket, hanem már jól bevált sztorikat, amelyek bizonyították, hogy bárhol, bármikor, akár nyáron a strandon is beléjük lehet feledkezni. Kategóriánként 5-5t emelek ki, szóval nem állítom, hogy ezek az alapok, meg mindenkinek megfelelnek, de azért jó kiindulást adhatnak.

Akkor most még így a tanév vége után egy nappal nézzük, hogy milyen bevált ifjúsági regényeket ajánlanék a fiatal felnőtteknek. Ezek se mindegyike feltétlenül a legfrissebb és épp hatalmas népszerűségnek örvendő kötet, viszont szórakoztatóak. Végignézve az archívumomat, bizony egyik legerőteljesebb kategória a YA benne. Már azelőtt, hogy megállapítottam volna, a fiatal felnőttség nem csak egy hipszter kifejezés, sok ilyen könyvet olvastam és azóta még inkább igyekszem tájékozódni. A következőkben nem csak 5, hanem mivel ez egy nagy kategória, hiszen ifjúsági regénybe sokfajta zsáner belefér, 10 könyvet ajánlok nyári napozásokhoz.

Nagy nyári könyvajánló

Save

hazudosokKezdjük gyorsan egyik legfrissebb élményemmel, aminek nem csak a borítója de megtévesztően a helyszíne is nyárias: előkelő amerikai családi magánsziget, ahol a kiválasztottak nyaralhatnak. Persze a csillogó háttér titkokat rejt. Meg sok Shakespeare utalást. Mindenki hazudik talán a narrátor is.
Gabo, 2015 ISBN: 9789635399406, 248 p.

fedoneveverityA kedvenc történelmi ifjúsági regényem, amit nem győzök ajánlgatni, mióta olvastam, először angolul aztán miután megjelent végre itthon is, magyarul a Fedőneve: Verity. Második világháború, női pilóták, kémek, ellenállás és egy csodás barátság. Egyszerűen lenyűgöz minden alkalommal.
Könyvmolyképző, 2015 ISBN 9789633992814, 392 p.

Akhilleusz dalaHa már történelem, kicsit régebbre is vissza lehet nyúlni, mondjuk a trójai háborúk idejére. Az Akhilleus dala ugyan nem feltétlenül kapná meg az ifjúsági kategóriát, de ha valami klassz Íliász újramesélésre kíváncsi az ember, az unalmas hexametereken túl, ez tökéletes. Könnyen, gyorsan olvasható és egészen más megvilágításba helyezi Patroklosz szerepét és hatását a nagy görög hősre.
General Press, 2012 ISBN 9789636437183, 334 p.

kutyakulonoseseteA tolerancia gyakorlásának az autizmus megértésének jót tesz, ha megnézzük, hogyan él, gondolkodik mondjuk egy Aspergeres fiú. A téma egyik klasszikusa Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában című kötete, amit még Nick Hornby is ajánl. S amiből már sikeres színdarab is van, amit már itthon is játszanak. Sőt ismét kapható a regény újabb kiadással és nem annyira csúnya borítóval (bár még mindig nem az igazi szerintem)
Európa, 2015 ISBn 9630797191 264 p.

 

hovalettaudreyHaddonhoz kicsit hasonlóan betegségről ír Sophie Kinsella is első ifjúsági regényében a Hová lett Audrey-ban. A tőle megszokott humorral és melegséggel mutatja meg, mennyire fontos a családi összetartás és a szeretet, hogy együtt tudjunk élni a nehéz napokon is és megtaláljuk magunkat (meg Audrey-t) Ebben a regényben egyszerűen minden a helyén van: téma, stílus és korszellem.

Libri, 2015 ISBN 9789633107966, 324 p.

 

mielottelmegyekVan olyan, amikor egy írónő már az első könyvével betalál a tutiba, pedig unszimpatikus a főszereplő, de mégis a történetén keresztül egyrészt kirajzolódik egy “bajos csaj” élete, másrészt végig izgulja az ember, hogy megtalálja-e még időben a helyes utat. Oliver vérprofin kezeli a történetet és egyáltalán nem lesz belőle picsogós Idétlen időkig, hanem egy felemelő sztori az utolsó esélyekről.
Cicero, 2010 ISBN: 9789635397228 , 416 p.

Courtney Summers: Éles helyzetHa a nyári melegben valaki egy kis borzongásra vágynak, akkor annak ajánlom Courtney Summers: Éles helyzet című regényét, ami egy zombitámadás után játszódik, egy maréknyi fiatal beszorul az iskolába, s megpróbálja kitalálni, hogy mit tegyenek. Túl lehet-e innen élni a zombiapokalipszist?

Könyvmolyképző, 2014 ISBN 9789633737613, 288p.

Katie McGarry: Pushing the LimitsKatie McGarry az egyik kedvenc ya írónőm, mert a karakterei és az élethelyzetek, amikbe kerülnek nagyon is valósak. Ráadásul szinte sose a kivételezettek oldaláról mutatja meg az életet, hanem vastagon benne van regényeiben mennyire nehéz is tud ez lenni. De még sokszor radar alatt élők is tudnak felemelkedni és nem minden szociális munkás az ördögtől származik. Magyarul megjelent: Feszülő húr, Aki mer, az nyer, Szívkarambol mindegyik a Könyvmolyképző kiadásában érhető el.

 

haddmondjamelManapság nagyon aktuális az erőszak kultúráról írni és az egyik első ifjúsági regény, ami még a 90-es években jelent meg és azóta folyamatosan megkérdőjelezik jogosultságát, s a témával foglalkozik, Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el… című regénye. Egyszerűen lebilincselő olvasmány, ami nagyon kemény helyenként. Szerencsére újra kapható és nagyon érdemes megismerkedni vele.
Cicero, 2013 ISBN 9789635398393, 264 p.

csillagporÉs akkor nem maradhat ki ebből a válogatásból se Neil Gaiman, meg a fantasy. Tőle a fiatal felnőtteknek a Csillagport ajánlom, mert az részben tündérmese feldolgozás, de főleg fantasy és a fantasy az úgy általában amúgy is belefér a YA kategóriákba. Van benne fejlődés, csillagok, gonosz boszorkányok és gyilkos hercegek meg egy elvarázsoló, keserű-bús befejezés. Ráadásul most éppen újra kapható felturbózott külsővel és belsővel az Agave-tól.

Agave, 2016 ISBN 9789634191339, 224 p.

 

Előzmény: Nagy nyári könyvajánló I.

Save

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *