Menu Close

Eddie Izzard: Believe me

Hogy megismerkedtem Eddie Izzard munkásságával, egyáltalán létezésével és alakjával egyike volt azoknak a klassz dolgoknak, amiket még a 90-es évek Angliájában szedtem össze, amikor arrafelé bébisintérkedtem. Először a hamar kedvenccé váló Have I got News For You című műsorban találkoztam vele (erről bővebben a Popkult, csajok, satöbbi podcast Panel Showkról szóló adásában beszéltem). Aztán nagyon megörültem, amikor végre az internet segítségével meg tudtam nézni részleteket Izzard fellépéseiből és mindig örömmel töltött el, ha megpillanthattam mondjuk filmekben (pl. Ocean’s Twelwe) és persze aláírtam többször is, hogy hozzuk Eddie Izzard-ot Budapestre petíciókat. S amikor kiderült, hogy 2017 márciusában fellép Budapesten, vettem is rá jegyet. Sajnos azonban nem sikerült élőben megnéznem az előadását, viszont elhatároztam, hogy akkor meg mindenképp meg fogom hallgatni az önéletrajzát ha megjelenik, legalább 2 helyett 17 órán keresztül dumál majd nekem.

A nyomtatott könyvhöz nem volt szerencsém, de a hangoskönyv egészen szürreális élmény. Eddie Izzard ugyanis nekiáll felolvasni az életrajzát, aztán huss elillannak a gondolatai, úgyhogy állandóan lábjegyzetekkel, extra lábjegyzetekkel, lábjegyzetek lábjegyzetével egészíti ki a mondandóját, néha előveszi és real time gugliz meg válaszokat, vagy szavakat keres idegen nyelvekből, de még a producerrel is beszélget itt-ott. Szóval kb. olyan az egész, mintha a stand up-ja lenne, ami persze ugyanúgy keményen megszerkesztett és összeállított műsor mint egy hangoskönyv felvétele, mégis úgy érzi a néző, illetve jelen esetben a hallgató, hogy valami extra különleges és egyszeri élményben van része.

Szóval ez nem egy hagyományos életrajz. Persze megtudhatjuk belőle, hogy mikor meg hol született és hol járt iskolába stb., de leginkább az derül ki, hogy mennyire mély nyomot hagyott benne az, hogy hatéves korában elveszítette az édesanyját, majd bentlakásos iskolába került roppant fiatalon. Azonban ami világ életében jellemezte Izzardot az a hihetetlenül erős akarata, céltudatossága és hogy mindig új dolgokat akar kipróbálni. Amikor főiskolára járt elérte, hogy eljuthasson az Edinburgh Fesztiválra mindenféle segítség nélkül, mert ő tudta, hogy előadóművésznek született. Bár eltartott neki egy darabig, mire rájött, hogy miben tehetséges. Közben volt utcai előadó, játszott komédia csoportban, volt szabadulóművész és aztán lett stand-up komikus. Majd elhatározta, hogy szépen lassan meghódítja a West Endet, aztán persze a Broadway-t és mindig voltak újabb céljai: megtanulni egy újabb nyelvet, lefutni egy újabb maratont, még komolyabb filmszerepeket kapni. S közben pályája kezdetétől nyíltan vállalja transzneműségét is. Valamint kezdetektől kézben tartja a saját produkcióit is és ő adja ki a felvételeket az előadásairól is, mert világ életében a függetlenséget kedvelte.

Mondjuk nem egyben hallgattam meg a 17 órát, azért az sok lett volna, meg egy idő után biztos meguntam volna a sok lábjegyzetezést, s igazából bár utalgatott a nagy sikerű előadásaira, s bár azt vártam, esetleg néhány részlet is elhangzik belőlük, ez nem történt meg. Mindenesetre sokkal többet tudtam meg Izzard útjáról és munkamódszereiről, mint amire számítottam. Például kiderült, hogy diszlexiás, úgyhogy nála a megírom előre a stand-up-ot nem annyira működik, hanem mindig folyamatosan futtatja ki a meglévő showba építi be fokozatosan az új elemeket s mire a végére ér egy-egy turnénak az utolsó előadás már teljesen más, mint amivel kezdett, hogy aztán kapjon egy új nevet, csomagolást és kezdődjön minden elölről.

Hihetetlenül erős akarata van ennek a pasasnak. Majd utána nézek, hogy a dokumentum film az életéről valahol elérhető-e mert érdekelnének azok az emberek, hogy milyenek, s hogy beszélnek Eddie-ről, akik már régóta ismerik. Amúgy éppen most látható egy tőle nagyon szokatlan szerepben a Viktória és Abdulban a trónörököst játssza. Ja és egyébként már járt korábban Magyarországon, itt forgatták az All the Queens Men film egyes jeleneteit és egy incidensről meg is emlékezik a könyvben…

Szerintem aki kedveli Eddie Izzardot az ezzel nem fog mellé és ha teljes élményre vágyik, mindenképp ajakálom a hangoskönyv változatot.

Kiadó:Penguin Audio, Audible
Megjelenés: 2017 Június 17
Honnan: Vásárlás, Saját példány

Save

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *