Menu Close

Linnea Dunne: Lagom

Valamikor a 80-as évek közepén-végén találkoztam először IKEA katalógussal, ami annyira más volt, mint bármely általam korábban látott bútoráruház katalógusa. Oké, talán nem is láttam előtte ilyet, de mondjuk még az akkoriban a könyvtárban átlapozott lakberendező újságok is, mint a Lakáskultúra messze elmaradtak a színvonalától, pedig hát ez csak egy áruház reklámújságja volt. Azt hiszem, mint sokan mások én is itt éreztem meg először, hogy ebben a svéd életérzésben, ami már azokról a lapokról is lejött van valami. S íme most itt van ez a kis könyv, ami összefoglalja, hogy mégis mi az, amitől a Skandináv ország lakói egész boldognak érzik magukat. S amit egyetlen szóban lehet összefoglalni és ez a Lagom.

Miután lemaradtam a Hygge lázról, nagyon lelkesen fedeztem fel, hogy azért a svédek se hagyják annyiban a dolgot és úgy érzik, meg kell osztaniuk a világgal az ő életfilozófiájukat a skandináv életérzésről. S persze minderre saját szavuk is van: a Lagom, ami magát a kiegyensúlyozottá tévő svéd életstílust jelenti. Első körben lelkesen mutattam a könyvet azon családtagjaimnak, akik Stockholmban élnek, s ők bólogatva átlapozták és rögtön közölték a szavak helyes kiejtését is. Úgyhogy én máris olvasás során nem akadtam fel a kávészünetre használt svéd szón, a Fika-n. Valamint magát a címet is inkább “á”-val kell ejteni, csak hogy tudjátok.

Linnea Dunne, aki összeszedte kis könyvében, hogy mi is az ami a svédeket kiegyensúlyozottá teszi évekig élt távol szülőhazájától és ezalatt jött rá, hogy mennyi minden van, ami hiányzik neki onnan. S milyen sok dolgot lehet a Lagom-ból bárhol a világon hasznosítani és elérni, hogy nyugodtabb legyen az ember élete és megtanulja élvezni azt, ami van neki. Sokan azt szokták felhozni a Lagom-mal szemben, hogy a középszerűséget isteníti, pedig igazából nem, hanem arra akar rávezetni, hogy legyünk elégedettek azzal, amink van és élvezzük a környezetünket ki a legapróbb részletig is a meglévő lehetőseinket kihasználva. Dunne rávilágít arra, hogy már a felgyorsult világba beköszöntő lassú élet mozgalom előtt is a svédek a Lagom szerint igyekeztek élni, mert rájöttek, hogy az “éppen elég”-re hajtással nem csak a saját testi-lelki-szellemi egyensúlyukat teremthetik meg, de még a társadalomra is jó hatással lehet az ilyen életvitel. Úgyhogy nemhiába tartják jóléti utópiának Svédországot, ahol nem csak a munkaidőt de az azon kívül eső szabadidőt is komolyan tiszteletben tartják.

Linnea Dunne szépen végigmegy mindenen és bemutatja, hogy mik azok a jellemző viselkedések és tevékenységek, tárgyak, ételek, szokások amelyek alkalmazásával a svédek kiteljesítik a Lagom-ot és amelyek adoptálásával mi is kicsit könnyebbé tehetjük az életünket. Felhívja a figyelmet arra, hogy a svédek inkább baráti közösségekben szórakoznak és igyekeznek nem túltolni a vendégeskedést,
rengeteg közösségi élményben igyekeznek részt venni a sportolástól a bolhapiacig. Náluk már régóta komoly hagyománya van a szelektív hulladékgyűjtéstől az újrahasznosításon át a lassú vásárlás mozgalomig. De még saját Konmari-szerű módszerük is van, s alkalmazzák a mindfullness-t is. Naná. A környezettudatosság mellett ami majdnem minden a könyvben tárgyalt témánál felbukkant még nagyon fontos a funkcionalitás.
Kapunk persze magyarázatot a svéd lakberendezési vagy éppen öltözködési stílusra is na meg arra, hogy miért szeretnek olyan sokat a szabadban lenni. A könyv tele van praktikus tanácsokkal is, hogy mit érdemes elfogadni és magunkévá tenni ahhoz, hogy eljussunk oda, ahol a svédek tartanak. Nekem például nagyon bejöttek a könyvben található tipikus svéd receptek, biztos párat ki fogok próbálni közülük.
Igazából tömény egyszerre a sok infó meg praktikum, de első egy helyben elolvasás után szívesen veszi elő az ember a kötetet és lapozgatja fel az éppen őt foglalkoztató témákat, legyen szó gyereknevelésről, lakberendezésről, sportról vagy a Re-Kånken hátizsákról. Nem kell mindenkinek homárt ennie, hogy boldog legyen.
Ajánlom a kötetet annak, akit érdekel, hogy mi vezérli a svédeket és mitől tűnik annyira kisimultnak és egyszerűnek, letisztultnak az életük. A könyv tele van képekkel és rajzokkal, amelyek hangulata csak alátámasztja a mondanivalót és tényleg az embernek kedve támad ahhoz, hogy svéddé váljon.

Eredeti cím: Lagom : The Swedish Art of Balanced Living
Megjelenés: 2017 (2017)
Kiadó: Kossuth Kiadó
Fordította: Kiss Gábor
Terjedelem: 160 p.
ISBN: 9789630989589
Honnan: Kiadói, recenziós példány

5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *