Menu Close

Lauren Graham: Talking As Fast As I Can

Amikor 2014-ben elolvastam Lauren Graham regényét az Egy nap talánt, így értekeztem arról, hogy is kedveltem őt meg:

Annak idején én nem elsőre szerettem bele a Szívek szállodájába, mert ilyen címmel azt hittem, valami brazil szappanoperát nyomnak a tévében, de aztán A. barátnőm, miután rengeteget áradozott róla, rám tukmálta a DVDit én meg nem mondtam nemet. Éppen terhességem utolsó hónapjában voltam, aztán miután megszületett a fiam még akkor is néztük a sorozatot, majd magyarról áttértünk az angolra, s mikor az alól is elfogyott a felirat, még fordítottam is, hogy meglegyen a betevőnk. Ugyan az utolsó évadok hullámzottak, s láttam Lauren Graham-et másban is, nekem azért ő Lorelai Gilmore maradt.

Innen

S bár azóta nem követtem annyira a pályafutását és nem néztem például a Parenthood-ot, de nagyon izgatott voltam, amikor kiderült, hogy a csajok visszatérnek Stars Hollow-ba és hogy majdnem egy időben a sorozattal megjelenik Lauren Graham újabb könyve, ami nem regény, hanem memoár és az alcíméből ( From Gilmore Girls to Gilmore Girls, and Everything in Between) sejteni lehet, hogy sokat foglalkozik a sorozattal, azonnal a radarra került. S ott maradt azok után is, hogy maga a 4 részes Netflixen leadott sorozat kicsit felemásra sikeredett (erről a Popkult, csajok, satöbbi évzáró adásában beszéltem). Viszont ugyanúgy, mint mostanában többször is, ha életrajzról van szó, a hangoskönyv mellett döntöttem. Mert úgy gondoltam, hogy Lauren Graham bár tényleg jól ír (ebből a könyvből kiderül, hogy igen, van képzettsége is hozzá), a fikcióval ellentétben a saját esszéit jó lenne egyenest tőle hallani, főleg, hogy gyorsan beszél, de tényleg, akárcsak Lorelai és biztos az ember észre se veszi, s elszalad az a pár óra, amit fülessel és az ő társaságában tölt. S hát be is jött a számításom.

Ugyanakkor itt is azt kell mondani, hogy hiába hollywoodi celebritás a szerző, akárcsak Anna Kendrick, a történetekben nincsenek szaftos pletykák. Plusz Lauren Graham amúgy is eléggé zárkózott személyiség, ha az ember nézi az interjúkat vele észre lehet venni, hogy nem sokat beszél magáról. S ez ebben a könyvben is nagyon trükkösen van megcsinálva. Mivel a műfaji besorolás mellett ott van az is, hogy esszék, szabadon sztorizgathat a szerző és ugrálhat ide-oda az időben. S bár a gyerekkorával kezdi, és eljut az első színpadi szerepekig is, az időrendet itt-ott megbontja és egész más témákról beszél, meg a végén visszanézve kiderül, hogy bizony rengeteg minden kimaradt a pályájából ami esetleg érdekelt volna, hogy miként is került végül Stars Hollow-ba, hogy jó pár filmes szerepéről nem mesélt és végül a családjáról, barátairól, kapcsolatairól se olyan sokat, bár végül a maga visszafogott módján azért feltárja, hogy is alakult ki a jelenlegi, évek óta tartó kapcsolata.

A könyv az életrajzi elemek mellett arról is tartalmaz  humoros írásokat, hogyan diétázz, ha sikeres és foglalkoztatott akarsz maradni Hollywoodban, mennyire veszik komolyan, ha egy színésznő könyvet ír, s hogy mennyire megváltozott a mai világ, a kapcsolatok benne és minden milyen más volt, amikor Lauren Graham maga is csak kezdő volt. Na és persze a könyv hangsúlyosan foglalkozik a Gilmore Girls-zel az eredeti sorozattal és most az újrázással is. A kötet utolsó részében Lauren Graham 2016-os forgatás alatt írt naplóiból vannak részletek, s itt egy kicsit túlzottan is elérzelmesedik narrátorunk, de legalább tudjuk, hogy minden nagyon jó, szép és megható volt abban a 70 napban, amíg a régi lakók kicsit visszatértek Stars Hollow-ba.

Összességében azért azt kell mondani, hogy ez egy kedves, kellemes könyv volt és bizony kiderült, hogy azért Lauren Graham személyisége, humora nem is áll annyira messze Lorelai Gilmore-étól és hogy tényleg  gyorsan beszél, tud írni, nem csak fikciót (egyébként az  első könyve óta már forgatókönyveken is dolgozott Graham), s nagyon is hétköznapinak és sztárallűröktől mentesnek tűnik. De azért remélem, hogy tényleg előbb-utóbb elkészül a második regénye is, mert nekem anno nagyon bejött Franny sztorija is.

Kiadó: Random House Audio, Audible
Megjelenés: 2016
ISBN: 9781524708948
Honnan: Vásárlás, Saját példány

Save

Save

Save

Save

Save

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *