Menu Close

Mindy Mejia: Amit csak akarsz

A novemberi terveimről szóló bejegyzésben a következőket fűztem ehhez a regényhez: a fülszöveg miatt vállaltam be, mert szeretem a nem szokványos, csavaros ifjúsági regényeket, ahol meglephetnek. Nos már az elején meglepődtem, ugyanis teljesen félre voltam vezetve és lehet, hogy a magyar borító miatt, mert ez bizony nem egy újabb YA, hanem véresen komoly bűnügyi regény.

Tévedésemre nagyon hamar fény derült, amikor a rövid bevezető fejezet után egy brutálisan megkéselt holttestet találnak Pine Valley, az álmos Minnesotai kisváros egyik elhagyatottan álló pajtájában. Az áldozat egy végzős gimnazista lány, Hattie Hoffmann, akivel alig pár oldallal korábban még igencsak eleven narrátorként találkozhattunk. A gyilkosságra a lány diadalpillanata után került sor, alig pár órával korábban ugyanis ő játszotta Lady Machbet-et az iskolai előadáson. Hattie mindene volt a színpad és arra készült, hogy New Yorkba megy, itt hagy maga mögött csapot-papot. Az idősödő helyi seriff, Del Goodman jó barátja a lány apjának, látta őt felnőni, úgyhogy igencsak hajtja a vágy, hogy mielőbb megtalálja a gyilkost. Miközben nyomoz, megismerkedhetünk Hattie utolsó évével is, s szinte a nyomozóval együtt szembesülünk azzal, hogy igazából nem volt senki, aki ismerte volna a lányt. Hattie ugyanis világéletében szerepet játszott, mindig igyekezett mindenkinek megfelelni: a szüleinek, a barátainak, a tanárainak. A nyomozás közben azonban egyre több kérdés merül fel: vajon a lány halála annak a bizonyos “Machbet átoknak” köszönhető, ami szerint a darab körül mindig történik valami sejtelmes, vagy tragikus, vagy ennél személyesebb oka volt valakinek arra, hogy elvegye Hattie életét?

Az Amit csak akarsz izgalmasan felépített krimi egy lányról, aki igazából nem tudja, hogy mit szeretne, de mindenkinek meg akar felelni, ezért inkább szerepet játszik és elnyomja a saját vágyait, egészen addig amíg már ő se tudja visszafogni magát és ezzel okozza saját tragédiáját. A regényben három elbeszélőnk van: Hattie, Del és Peter Lund az irodalomtanár, aki új a városban és akit csapdába ejtett egy olyan élet, amire sose vágyott. Az idősíkok váltakoznak, hol a nyomozásnál járunk, hol pedig vissza-vissza ugrunk a megelőző hónapokra és megismerhetjük a történteket. Mind a három nézőpont izgalmas és érdekes, s mivel kisvárosban játszódik és kevés szereplőnk van, az ember folyamatosan találgat, hogy vajon ki lehetett a gyilkos és miért. Mindy Mejia nagyon jól kuszálja a szálakat ahhoz, hogy mindenkit az orránál fogva vezessen és amikor már az olvasó is úgy gondolja, hogy lám, okos volt és tudja mi történt, a befejezés jól megcsavarja az elvárásokat. Hattie igazán az a fajta főszereplő, akit nehéz megkedvelni, sokáig úgy gondoltam, hogy nem őszinte, s talán van benne valami gonosz, mert már az elejétől tisztában voltam a szerepjátszás iránti szenvedélyével, de a végére kiderült, hogy igazából nem más ő, mint egy megtévedt tini, aki azt hiszi mindent tud és mindent a kezében tart… Nagyon szimpatikus volt Del Goodman az idősödő, a technikával hadilábon álló seriff, aki még manapság is a lábmunkát helyezi a billentyűzet nyomogatás elé: lelkiismeretes volt, okos, esendő de nagyon komolyan vette a feladatát és tiszteltem a lelkiismeretességét. Számomra a leggyengébb szereplő Peter volt, aki igazi klisének lett megírva, azt hiszem azért, hogy még inkább kitűnjön mennyire erős hatása volt Hattie-nek a környezetére anélkül, hogy különösebben igyekezett volna ezt elérni.

Mindy Mejia regénye korrekt krimi, ugyanis kiválóan van összerakva és a rejtély, s a szerző végig képes fenntartani a feszültséget, erre még jön pár nagyon jól megírt szereplő, s máris kiváló szórakozást és izgalmat csempészett pár napomba a regény.

Blogturné

A Maxim Kiadó jelenteti meg Mindy Mejia: Amit csak akarsz című regényét. Az izgalmas misztikus thriller egy kisvárosi gyilkosság nyomába ered, vajon ki ölhette meg a 18 éves fiatal lányt, aki látszólag tökéletes életet élt? Kövesd a blogturné állomásait, ha minden kérdésre helyes választ adsz, tiéd lehet egy példány, a kiadó felajánlásában.

Fülszöveg

Az érettségi előtt álló Hattie Hoffman egész életében szerepeket játszott: jó tanuló, a szülei jó kislánya és a város megbecsült lakója. Miután brutális késelés áldozata lesz a gimnáziumi színielőadás éjszakáján, tragikus halála éket ver a kisvárosi közösség életében. Del Goodman, a helyi sheriff, aki mellesleg a Hoffman család jó barátja, eltökéli magát, hogy felkutatja a gyilkost, ám a bűntény felderítése során egyre több megválaszolatlan kérdéssel szembesül. Kiderül, hogy Hattie kiváló színészi képességeit jóval a színpadon kívül is kamatoztatta. A történetet három különböző szemszögből ismerjük meg: Del, Hattie és az új irodalom tanár szemszögéből, akinek a házassága az összeomlás szélén áll. Az Amit csak akarsz egymásba fonja a három történetet Hattie utolsó évéről, amelynek eseményei végül tragikus halálába torkollnak.
Maxim Könyvkiadó 2017. november
ISBN: 9789632617589
352 oldal
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Megrendelés

 

Nyereményjáték

A regény fontos része Shakespeare: Lady Macbeth színműve. Mind a  három állomáson egy-egy világhírű színésznő képét találjátok, akik emlékezetes alakítást nyújtottak a mű címszerepében. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a színésznők nevét.
Figyelem!  A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levélre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz!

Ki ez a színésznő?

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

11.14 Kelly és Lupi olvas
11.16 Olvasónapló
11.18 Szembetűnő

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *