Menu Close

2023 az Olvasónaplón

Most nem is tudom milyen évet írunk, szeretünk évértékelőt írni vagy olvasni vagy sem, de engem ez sose érdekelt, mindig hozom a magam is összefoglalóját. Elvégre ahogy azt idén a 20. évét ünneplő Olvasónaplóról szóló bejegyzésben megírtam, igencsak hidegen hagynak az elvárások.
Most még az is kifizetődő volt, hogy nem írtam meg az évértékelést december végén, ugyanis konkrétan tegnap este, 31-én fejeztem be az utolsó könyvemet, s ezzel egyben ismét évek óta először a Várólista Csökkentést is véghez vittem! Úgyhogy most megint lelkesebben fogok nekiállni a következő évi adagnak.
Ha úgy vesszük, 2023 könyves téren részemről egész korrektre sikerült: kicsit többet olvastam mint terveztem, megcsináltam végre ismét a Várólista csökkentést, voltak nagyon jó könyves élményeim, sőt idén még rengeteg (magamhoz képest) újraolvasásom is volt.

A blog életéről ezt már nem lehet annyira elmondani, hiszen egész 2023-ban csak 49 bejegyzés született, volt olyan két olyan hónap is, amikor csak 1-1, igaz hogy decemberben megint sikerült egy tucatnyi szösszenettel jönni, s ennek kevesebb mint a fele volt könyvértékelés. De most nem nagyon tudom felsorolgatni, hogy mennyi extra témával álltam elő, mert valahogy a bejegyzések írása, ha csak nem volt kötelező nem igazán ment. 2023-ban nagy csalódás volt az Oscar szezon és a GoodReads szavazás is, ezért úgy döntöttem nem érdemlik meg, hogy bejegyzéseket írjak róluk. Sőt a nem recenziós olvasmányélményeimről főleg a Popkult, csajok, satöbbi podcastban számoltam be, ahol éppen csíkos és pöttyös könyveket olvasunk és beszélünk ki, szóval ide vezethető vissza a sok újraolvasás is, mert nagyon kevés olyan regény volt ezekből a sorozatokból, amiket nem ismertem még gyerekkoromból.
A 63 olvasmányomból azért még mindig tudok szép statisztikákat összerántani és hasonlítgatni, hogy mennyit változtak a dolgok az előző évekhez képest.

A 63 könyv oldalszámaiban megint nem tudott megegyezni a két könyves oldal, ahol vezetem ezeket, hiszen a moly szerint 22844 a GoodReads szerint ez 22353 oldalt jelent, de mivel mindenképp azt jelenti, hogy az 50 könyv és 20.000 oldal mérföldköveket elértem pár száz lapon nem akadok fenn. 2023-ban kicsit nőtt a non-fiction olvasmányaim aránya, hiszen 10 ismeretterjesztőt is olvastam, s ezek nagy része a várólista csökkentés révén került az olvasások közé. Az olvasmányaim nagy részét (92%-ban) ismét csak nők írták, angolul kicsit kevesebbet olvastam, csak 15 címet, ezek nagy része hangoskönyv volt. Könyvtárból bár kölcsönöztem könyveket, de csak 3-t olvastam el, a nagy részük inkább csak lapozgatni való ismeretterjesztő kötet meg szakácskönyv volt. Az olvasmányaim kicsivel több mint felét, 33 címet tettek ki a recenziók, ezekről írtam is a blogban. 2023-ban már nem számoltam az esti meséket, ugyanis nem kellett olvasnom, csak nyáron kicsit az unokaöcsémnek, de mivel az is csak néhány alkalom volt, nem jött ki belőle egész könyv, ráadásul ismétlések lettek volna, ugyanis most ő is Rumininél tart, amin a fiaim már túl vannak.
A magánkönyvtáram 84 könyvvel gyarapodott, ebből 37-t kaptam kiadóktól, 5 kötetet ajándékba, az Audible-n hangoskönyvet 14-t szereztem be az évben és még mindig vannak szabad kreditjeim, s 27 kötetet vásároltam, de most volt köztük jó sok használt is. Egyrészt beszereztem azokat a csíkos-pöttyös könyveket amik nem voltak meg nekem, valamint a fiúknak megvettem a Harry Pottert használtan, az első magyar kiadásokat, ugyanis nekem csak a legelső kötet volt meg, s így teljes legalább a gyűjteményük. Ja és egy könyvet megmentettem a könyvtárunk szabad polcáról is, méghozzá Umberto Eco: Hogyan írjunk szakdolgozatot című kötetét vettem onnan magamhoz. Úgyhogy igazából bár ugyanannyi könyvet vettem mint 2022-ben, jóval kevesebbet (majdnem fele annyit) fizettem ezekért. S továbbra is adtam el könyveket, meg ajánlottam fel nyereményjátékba illetve ajándékoztam tovább. Úgyhogy nagyjából még mindig beférek a polcaimra 🙂

2023-ban azért megint főleg jó könyveket olvastam, bár csak 3 könyvnek 10-t itt a blogon (időrendben):

De azért 9-es élményem is volt egy tucatnyi, amiről írtam is, de podcastban kibeszélt csíkos-pöttyös könyvek közül is kerülhetett volna ide jó pár illetve három 2023-as nagy kedvencemről is csak ott beszéltem (Romantic Comedy, How to be Sad és Women vs. Hollywood):

Idén is sok könyvet ajánlottam amúgy másoknak, egyrészt ugye folyamatosan működik a könyvajánló szolgáltatásom, ha valaki nem tudja eldönteni, mit olvasson illetve megint külön karácsonyra is lehetett fordulni hozzám könyves ajándékötletért.
A héten természetesen ki fog még jönni a Popkult, csajok satöbbi éves összefoglalója is, ahol a könyvek mellett szokás szerint megbeszéljük majd, hogy 2023-ban milyen egyéb popkultúrát fogyasztottunk (filmek, sorozatok, podcastok stb.).

2024-ben pedig csak folytatom amit eddig csináltam: megpróbálok 60 könyvet elolvasni, letudni a VCS-t és túlélni 🙂 Maradjatok velem, ha tudni akarjátok, hogy sikerül ez 🙂

Akik még összefoglaltak:

Anita, Bea, Dóri, Kata, Kelly & Lupi, Nita, Sára, Zakkant

5 Comments

 1. zakkant

  Gratulálok a VCS-hez! Tudtam, hogy meglesz, a véghajrá a legjobb dopping :))))) Irigyellek a sok újraolvasás miatt, idén én is szeretnék pár ilyet beiktatni, csak annyira nem tudom még, hogy mit. A VCS-vel én is igyekszem haladni az elején, hogy ne sodorjon el az év. Nálam a Goodreads és az Oscar film teljesen kimaradtak, csak Barbenheimert láttam és nekem ennyi elég is volt 2023-ból 😀 Köszi a linkelést!

 2. Dóri

  Gratulálok a VCS teljesítéshez! (Nem is tudtam, hogy eddig nem sikerült – akkor nem csak én fürödtem be a listáimmal a korábbi években :D) Na de majd idén! Első olvasmányom – az első könyv a listámról.Popkultcsajok podcastban idén is lesz tematika? Bevallom van még mit pótolnom a 2023-as adások közül.
  Boldog új évet, szuper olvasmányokat 2024-e is! :*

  • Lobo

   Mivel még mindig van pár adás csíkos-pöttyösnyi, majd talán tavasszal lesz valami más… még agyalunk rajta, hogy mi legyen 🙂 A VCS meg többnyire nem szokott sikerülni, de nem adom fel mert még amikor 3 könyvet olvastam el a listámról akkor is úgy voltam vele, hogy legalább csökkent az itthoni olvasatlanok száma 🙂

 3. PuPilla

  Ez olyan vicces szerintem, hogy valamelyik évben talán épp divatos blogolni egyáltalán, meg évértékelőt írni, máskor meg nem. Én azt jósolom, hogy egy új reneszánsza jön el a blogolásnak idén, mert mindenki megunja a mikroblogot, amit az insta és a tumblr, és egyebek nyújtanak. Még Nima is visszatért, szóval mi ez, ha nem fellendülés! 😀
  Gratula a vcs-hez, mindig öröm, amikor sikerül teljesíteni, én imádom ezt a játékot, és külön köszi minden évre, hogy megszervezed és levezényeled! 🙂 Kedvenc kihívásom evör. Anetthez hasonlóan én is szeretem az elején megtolni, és megcélozni a nyári-őszi időszakot, hogy oda essen valahova a 12. könyv elolvasása. Anettel idén is vannak közös könyveink is, tök jó! 🙂

  Nahát, meglepődtem, hogy több bejegyzés volt nálam, mint nálad – és én még állandóan elégedetlenkedek, hogy nincs elég időm blogolni. 😀 … Erre csomó mindenkinél többet írtam, eh. Meg kéne elégedjek ezzel is. 🙂
  A csíkos-pöttyös vonal nagyon jó a podcastban, most én is le vagyok maradva pár résszel, de majd behozom, és várom az újakat. 🙂
  Hajrá a tervekhez, sok jó olvasmányélményt idénre is!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *