Menu Close

Az Olvasónapló 2022-ben

Jelenthetem, hogy könyves szempontból igazából pozitívan zártam 2022-t (sok minden más terén ez az év katasztrófa volt, a jobb pillanatok ellenére is). Az előző pár évhez képest legalább elértem az év elején kitűzött célt, elolvastam 60 könyvet. Nem erőltettem meg magam, csak 2-vel szárnyaltam túl a GoodReads kihívást, de meg is tartom ezt a számot, mert úgy tűnik működik, azaz nem kellett alacsonyabbra vennem a lécet.
Az olvasásom több mint felét továbbra is a recenziók tették ki, igaz most már csak a Blogturné Klub keretein belül, szóval nekem még mindig ez adja meg a lökést, hogy olvassam el a megszerzett könyveket. Ráadásul azért ezek olyan olvasmányok, amiket én választok, s többnyire nem is nyúlok mellé. Van persze még így is pár inkább közepes élményem, mert többet vártam egy-egy könyvtől, de általában véve ritkán olvasok valami nagyon rosszat kötelező jelleggel. S így legalább az újdonságokkal tudom tartani a lépést. Mert bár megveszek még ezeken túl is egy csomó könyvet, mert ha már megtehetem, akkor támogatom így is a Kiadókat, szóval nem csak a reciket halmozon, viszont ezek közül nem mindegyiket olvasom el, sőt … Mondjuk az ilyen kötetek többnyire 2 év múlva mennek a VCS listákra, szóval még van esély arra, hogy nem csak porfogók lesznek 🙂 Egyébként annak ellenére, hogy vásárolok könyveket, amelyekhez már nem kötődöm, azokat szívesen tovább adom. Nem feltétlenül eladom (mert sokra közülük nincs, vagy nem volt kereslet), hanem nyereményjátékokhoz járulok hozzá, vagy odaadom a helyi könyvtárnak (persze csak azután, hogy megkérdem őket, tényleg kell-e bizonyos könyv nekik), könyvmegállókban hagyom stb.
Nagy álmom, hogy egyszer valaki kézműves a családból készít nekem egy “Little Free Library” dobozt és azt kiteszem az egyik közeli sarokra s oda fogom tenni olvasás népszerűsítésre ami engem már nem érdekel 🙂

Na akkor jöjjön amiről a blog szól: könyvek és olvasás

Rájöttem, hogy hiába töltöm le minden évben a BookRiot szuper olvasmánykövető táblázatát, nem olvasok annyit, hogy vezetnem kelljen, úgyhogy maradok a saját kis Excel tábláimnál, amikből egy délután össze tudom szedni a szokásos adatokat 🙂
2022-ben kevesebb könyvet vettem, mint korábban, 37-t úgyhogy ennek megfelelően közel 25000 forinttal kevesebbet is költöttem mint előző évben, legolcsóbban megint csak használt könyveket szereztem be. Harmincnégy könyv kerül recik vagy ajándékozás révén a tulajdonomba (igazából pár kötettel több mert néhány recenziós példányon már túl is adtam a korábban említett mód valamelyikén). Természetesen 2022-ben is majdnem mindig kihasználtam az Audible akciókat, úgyhogy 22 hangoskönyvvel bővült az ottani könyvtáram, s a digitális rezsimhez továbbra is hozzátartozik a Scribd előfizetés, amit elsősorban hangoskönyvek hallgatására és magazinok lapozgatására használok.

A Moly és a Goodreads megint nem tudtak megegyezni az oldalszámokban, a magyar szerint 21804 oldalt olvastam, a GR viszont 22866-t számolt. Mindenesetre 2022-ben meglett a 20.000 oldalas kitüntetésem 🙂
2022-ben főleg fikciót olvastam, ezek tették ki olvasmányaim 94%-át, s csupán 4 kötet volt ismeretterjesztő (az Ayodae on Ayoade-t végül fikcióhoz soroltam :). Természetesen továbbra is elsősorban nőktől olvastam, 2022-ben csak 7 általam forgatott könyvet szerzett férfi, ami az összes olvasmányaim 11%-a. Több angol nyelvű kötetet tettem magamévá, tehát a 2021-eshez képest 4%-al, 26%-ra nőtt az arányuk. De ugyanígy a hangoskönyvek száma is nőtt, az olvasmányok 23%-t, 14 címet toltam le így (továbbra is sétákon, házimunkák végzése alatt hangoskönyveztem). 2022-ben két könyvet is olvastam könyvtárból, bár ennél többet kölcsönöztem, de azok nagy részét vagy a gyerekeknek, vagy csak lapozgatni vettem ki (szakácskönyvek, ismeretközlő irodalom, útikönyv stb.). Bár ugye többet olvastam, de csak 41 könyvről írtam is a blogon, illetve összefoglaltam még a Várólista Csökkentéses olvasmányaimat röviden.

Igazából a blog életében se volt nagy változás 2021-hez képest, hiszen 54 bejegyzés jelent meg, a legtöbbet megint decemberben írtam, 14 bejegyzés is született az elmúlt hónapban. Voltak a már megszokott témák: adaptációk amik Oscar díj közelébe kerültek, Féléves összegzés és GoodReads közönségdíj jelöltjeinek ismertetése. Idén is volt Halloween Blogturné, ahol podcastokat ajánlottam, sőt két állomással is részt vettem az Adventi műsorban s természetesen elindult a Várólista csökkentés is. Mivel ismét aktuális volt, készítettem könyvajánlót Stranger Things rajongóknak és bár nem sikerült annyi időt tölteni vele, mint szerettem volna, de találtam egy új kezdeményezést a Nonfiction November-t, amire lehet hogy idén kicsit jobban igyekszek készülni meg részt venni rajta.

Könyvajánlós adásaink bőven voltak idén a Popkult, csajok, satöbbi podcastben is. Beszélgettünk a történelmi romantikus regényekről, sőt szenteltünk külön adást a Bridgerton tévésorozatnak is. Szó volt a Jane Austen Társaság című könyvről, aztán kibeszéltünk egy érdekes Sok hűhó semmiért feldolgozást, illetve A Két Lotti amerikai filmes feldolgozásairól is megemlékeztünk.

Mint mondtam igazából tök jókat olvastam, hiszen 2022-ben 5 könyvnek adtam 10 csillagot itt a blogon (íme időrendben):

Viszont volt 10 cím is, aminek 9-t adtam:

S igazából van még két könyv, amit nagyon szerettem, de nem írtam róluk, viszont ezekről majd a Popkult, csajok, satöbbi 2022-t értékelő adásában fogok beszámolni, ami a jövő héten jelenik majd meg.

2023-ra nincsenek nagy terveim: marad a 60 könyv, próbálkozom a VCS-vel, jubilál a blog és a podcast továbbra is forog tovább, sőt a következő évadra megint könyvesebb témát tervezünk, úgyhogy lehet hallgatni is engem.

Akik még összefoglaltak:
Anita, Bea, Dóri, Heloise, Kelly & Lupi, Mariann, Nita,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *