Menu Close

Dr. Benkovics Júlia: Magunkról

Mindig is nagyon érdekesnek találtam, hogy míg a szülésről, terhességről és gyereknevelésről rengeteg irodalom van, meg tájékoztató internetes oldal és csoportokkal is Dunát lehetne rekeszteni, addig a női testről, a működéséről amiről mindenkinek, akinek ilyenje van (azaz a populáció felének) tudnia kellene nagyon keveset lehet találni. Ezért is örülök minden alkalommal, amikor megjelenik könyv, ami a témával foglalkozik. S ha még magyar is a szerző, aki jól ismeri a környezetünket és a nőket érintő aktuális kérdéseket, sőt közérthetően is fogalmaz, még inkább odafigyelek és kíváncsi vagyok rá. Pontosan ez volt a Magunkról kötet (amelynek alcíme nem árul zsákbamacskát: „Tabuk nélkül a női testről”) és az én találkozásom hátterében is.

Be kell vallanom, hogy amilyen őslény vagyok én nem elsősorban internetről szerzek egy csomó információt, hanem könyvekből, szóval fogalmam se volt, hogy Dr. Benkovics Júlia már évek óta igyekszik tájékoztatni a nőket az Instagramon, ahol különböző nőgyógyászati alapismereteket oszt meg. De amint kiderült, hogy megjelenik a könyve, ráadásul egyik kedvenc illusztrátorom, Czikkely Panni (@czikkcakk az Instagramon) közreműködésével követni kezdtem a történéseket. S amit az oldalán láttam, az nagy bizakodással töltött el a könyvet illetően és nem csalódtam. Egy közérhető, informatív és mégis alapos kötetet tarthattam a kezembe.

A Magunkról nagyon okosan van felépítve, mert a kályhától indul el: ismerd meg a nemi szervedet, nem kell tőle tartani nem szabad elhallgatni a vele kapcsolatos dolgokat, nevezd nevén amid van, tudd meg mire kell figyelni, mert csak így lehetsz biztos abban, hogy jól karban tudod tartani a puncidat. De nem csak a nemi szervedről szól a könyv, hanem a körülötte lévő mítoszokról legyen az a szüzességgel, szőrtelenítéssel vagy éppen a hüvelygombákkal kapcsolatos. A rövid fejezetek egy-egy nagyobb téma vagy kérdés köré épülnek (a könyv fülszövegében szereplő felsorolás tényleg csak egy része a kötetben tárgyaltaknak), ezeket a szerző okosan és érhetően válaszolja meg, ritkán megy bele tudományos fejtegetésbe, pedig néha igen összetett válaszai vannak, néhol a történelemhez, a filozófiához, pszichológiához vagy éppen a popkultúrához fordul példák és indokok felsorolása esetén. Nagyon nyíltan beszél mindenről, nevén nevezi a dolgokat, szóval úgy ahogy kell és ez nekem roppantul szimpatikus volt végig.

Sok tévhitet is eloszlat a könyv, megnyugtató és alapos, de közérthető válaszokat ad a legtöbb kérdésre ami a nemi szervünkkel és működésével kapcsolatban felmerülhet (akárhány évesek is vagyunk), ugyanakkor azt is teljesen nyilvánvalóvá teszi, hogy bizony a szakemberekre mindenképp szüksége van az embernek. De ugye ha már egy csomó mindent megtudunk erről a részéről a testünknek, hogy mennyire összetett, hogy mennyi mindenben különbözhetünk egymástól akkor számunkra is nyilvánvalóvá válik, hogy kihez, mikor és miért kell segítségért fordulni. Nagyon fontos tudnunk egy csomó mindenről, de nem kell, nem is lehet mindenki nőgyógyász, hogy megfejtse a saját testét. A könyv ugyanakkor segíthet, hogy felkészültek legyünk, jó kérdéseink és leírásaink legyenek a problémáinkról és megtaláljuk azt a szakembert, akivel közösen tudunk dolgozni azért, hogy élvezhessük az életünket.

Ami még különösen biztató a kötetben, hogy tényleg közérthető és nem terjengős, nem ismételget (az amerikai hasonló stílusú kötetekkel ellentétben :). Rövid, lényegre törő, Czikkely Panni illusztrációi hol dekoratívak, hol informatívak hol pedig könnyedek, finoman humorosak, hogy ne érezzük, ez most egy tankönyv, amit a fejünkbe kell verni. Mert nem az, hanem egy igencsak hasznos alapkönyve lehet minden nő polcának, kortól függetlenül.

Blogturné

Dr. Benkovics Júlia évek óta a közösségi médián keresztül igyekszik átadni közérthetően mindenféle nőgyógyászati alapinformációt. A Libri Kiadó jóvoltából pedig összegyűjtve egy kötetben is megjelentek ezek a fontos ismeretek. A könyvről ezúttal három bloggerünk oldalán olvashattok véleményt és természetesen, ha velünk tartotok, tiétek lehet a könyv egy példánya is! 🙂

Fülszöveg

Dr. ​Benkovics Júlia nőgyógyász, szoptatási tanácsadó 2020-ban indította Magunkról című Instagram-oldalát, amelyet azóta több mint 38000-en követnek. Népszerűségének titka, hogy írásai érthetőek, közvetlenek, humorosak, ugyanakkor rendkívüli szakmai háttértudás áll mögöttük. Ugyanebben a szellemben született meg ez a könyv is, amelynek célja, hogy a kiskamasz korosztálytól egészen az érett nőkig információkkal lássa el az olvasókat és eloszlassa a rengeteg tévhitet, amely a női test, a nemi szervek és a szexualitás körül évtizedek óta generációs örökségünk. Hiszen csak a tudás, a megismerés révén hozhatunk felelős döntéseket a saját testünkkel, egészségünkkel kapcsolatban. Márpedig az egészséges test az egészséges lélek alapfeltétele, önmagunk elfogadásának és szeretetének első lépése pedig, hogy megismerjük és értsük azt a lenyűgöző rendszert, amelyet úgy hívunk: női test.
A tartalomból:
A szüzesség legendája | A szőrtelenítés praktikus kérdései | A mellvizsgálat technikája | A normál hüvelyfolyás | Az egészséges hüvelyi lakóközösség | Mikor érdemes nőgyógyászhoz menni? | Mi az a rákszűrés? | Egyéjszakás kaland utáni teendők | Méhszájsebem van! | Tévhitek a hüvelygombáról | Fáj a szex | Fáj a pisilés | A női ciklus | Menopauza | Mi a menstruáció? | A menses előtti napok kínjai | Az én mensesem normális? | Az endometriózis | Babagyár OFF/ON | A próbálkozás | A világ leghíresebb randevúja, a megtermékenyülés | Terhes vagyok, most mi legyen? | A vetélésekről általában | A szülésről | Mi az, hogy medencefenék? | Napi puncitorna | A libidócsökkenés biológiai okai | Az orgazmusról
Kiadó: Libri
ISBN: 9789636041205
Megjelenés: 2023.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 287
Megrendelés

Nyereményjáték

A mostani játékban a női testtel foglalkozó egyéb kiadványok fülszövegéból idézünk nektek. A feladatok, hogy találjátok ki, melyik a könyvről van szó, majd a szerzőjét és címét írjátok bele a Rafflecopter doboz megfelelő helyére! 🙂

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

“A több évtizedes gyakorlattal rendelkező szexuálterapeuta hittel vallja, hogy szexualitásunk az ujjlenyomatunkhoz hasonlóan egyedi, és nagyban függ reakcióinktól, egyéniségünktől, illetve a körülményeinktől, hétköznapi tapasztalatainktól. Épp ezért nincs okunk a szégyenkezésre vagy arra, hogy másokhoz hasonlítgassuk önmagunkat. “

a Rafflecopter giveaway

Állomások

05.19. – Olvasónapló
05.21. – A Szofisztikált Macska
05.23. – Szembetűnő

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *