Menu Close

Szexoktatás: Útmutató az élethez

Jómagam 2019 augusztusában bukkantam véletlenül a Szexoktatás című Netflix sorozatra. Na jó, biztos a szolgáltató algoritmusa ajánlotta én meg beadtam a derekamat. Tényleg semmit se tudtam előtte a sorozatról de igazán magával ragadott, úgyhogy a második meg a harmadik évadot már tűkön ülve vártam. A Popkult, csajok, satöbbi podcastban többször is beszéltem róluk, legutóbb éppen novemberben volt soron:

A sorozat alapötlete egyszerű: a tiniket leginkább a szexualitás foglalkoztatja de nagyon nehezen jutnak valós rájuk szabott információhoz a nemiséggel kapcsolatban. Úgyhogy a sztori szerint a kisvárosi középiskola, Moordale egyik tanulója a 16 éves Otis lesz az, aki ellátja társait tanácsokkal. A fiú anyja szexuálterapeuta, tehát ő úgy nőtt fel, hogy számára a szexualitás a különböző problémák sose voltak tabuk, mindig nyíltan beszéltek vele ezekről a dolgokról. Ugyanakkor bár elméletileg tisztában van egy csomó mindennel, saját teste végtelenül zavarba hozza, főleg mert egy fedél alatt él valakivel, aki elvileg mindent tud és mindenre oda tud figyelni, szóval benne is ott motoszkál az, hogy mi van ha nem normális ahogy viselkedik… S erről beszél a kortársaival, akiknek rengeteg zavarba ejtő kérdésük van szexualitásukkal, identitásukkal, magával testükkel és hát az aktussal kapcsolatban is. A sorozatnak sikerül minden előítélet nélkül megjeleníteni a sokféleséget. Ráadásul eléri, hogy komoly témákkal foglalkozik, de sose prédikál és manipuláció mentesen tud meghatóan őszinte is lenni.

A sorozat kitalálója és írója Laurie Nunn magát a Szexoktatást is olyanoknak szánta amilyen ő is volt: visszahúzódó, magányos, problémás aki inkább a popkultúrából szedi az információkat, minthogy megkérdezzen egy felnőttet. Főleg olyat aki a borzasztó felvilágosító órákat tartja, amik a legtöbb középiskolás rémálmait váltják valóra. Úgyhogy megteremtette Otist, aki egyenrangúként mégis okosabbként tud válaszokat adni a felmerülő kérdésekre. S mint minden sikeres sorozat, egy idő után rengeteg dolgot magával hoz, például könyvet írnak belőle. Korábban már megjelent Az utazás című regény, ami kedvenc szereplőink egy a filmben nem szereplő kalandját mutatják be. Ez a kötet azonban egészen más: ismeretterjesztő felvilágosító kötet. Olyan, amilyet a sorozat nézői vagy éppen csak a szexualitás iránt érdeklődők szívesen vesznek a kezükbe. Meg ha valaki nem akarja mindig végignézni az összes részt ha éppen referenciának szeretne használni valami ott elhangzott okosságot.

A könyv a sorozat szereplőinek és helyzeteik segítségével veszi végig a fontos témákat: barátság, identitás, szerelem, párkapcsolatok, test, nemi szervek, védekezés, betegségek, szexuális élet problémái. Ami külön jó, hogy alaposan körbejárja a védekezés fontosságát és nyíltan beszél arról, hogy mit kell tenni ha bármi probléma van. Ugyanakkor rávilágít nem csak a testtel kapcsolatos dolgokra is: például az internet szerepére a mai párkapcsolatokban és a lelki egészségre, hogy oda kell figyelni nem csak magunkra, hanem másokra is. S mindenekelőtt végig azt hangsúlyozza, amit a sorozat is: nyíltságot, elfogadást és megértést. Az előítéleteket szépen tessék elhagyni. A komoly részek mellett sok az illusztráció: filmből vett képek, rajzok, apró beszólások. Itt-ott bizonyos problémát a sorozatból ismert szereplők vetnek fel, mint ami velük is megtörtént, elmondják a megoldást, amire jutottak, de megkaphatjuk a sallangmentes hivatalos verziót is.

A könyv úgy van felépítve, mint valami scrapbook: szedett-vedettnek tűnik a sok rajzzal, firkával, jegyzettel, kiemeléssel, színes oldalakkal. De pont ez a lényeg, hogy minél közelebb hozzák ezt a felvilágosítást azokhoz akiket megcéloznak: a tinikhez. Mert egy szülő hiába ajánlgatja a sorozatot vagy a könyvet a gyerekének, az előbb fogja kézbe venni, ha meglátja egy boltban, a haverja mutatja meg a Netflixen. S ez a harsány kötet erre pont jó.

A sorozat feje, Laurie Nunn az előszavában teljesen támogatja a kötet létrejöttét, maga Jordan Paramor a szerző sok szakemberrel is dolgozott a megfogalmazáson, a tényeken, tehát felnőtt fejjel átolvasta úgy gondolom, hogy nagyon jól találták el a hangsúlyokat. Külön értékelendő, hogy az utolsó lapon fel van sorolva egy csomó magyar weblap, hogy különböző témákban hova tud fordulni az olvasó ha további kérdései vannak.

Szóval mindenképpen ajánlani tudom a kötetet (meg a sorozatot is) az unalmas, ódivatú és roppant hiányos szexuális felvilágosítás kiegészítésére.

Blogturné

A Netflix saját gyártású sorozata a Szexoktatás hihetetlen sikeres lett, főleg azért mert egyenesen beszél a fiatalok hétköznapi problémáiról. Ezt igyekszik könyvbe átültetni ez a Kolibri Kiadónál megjelent kiegészítő kötet, amely szintén igyekszik lekezelés nélkül foglalkozni a fő témával: a szexszel. Tartsatok bloggereinkkel hogy megtudjátok, ez mennyire sikerült és ha velünk játszatok méf nyerhettek is egy példányt a könyvből.

Fülszöveg

A Netflix saját gyártású sorozata alapján.
A szexről és a párkapcsolatokról szóló információk jó része elavult, ködös, vagy csak nem tükrözi az emberi tapasztalatok széles spektrumát, és a Moordale diákjai első kézből tudják, ez mennyire rossz. Ez a gyakorlatias útmutató az élethez és a szerelemhez tele van átfogó, széles körű információval, mert olyan nincs, hogy mindenkire minden illik.
Kérdéseid vannak a testedről?
Nem vagy biztos az érzéseidben?
Vagy aggódsz, hogy az normális-e?
Nos, ezzel nem vagy egyedül! Otis, Maeve és a barátaik tudják, hogy rengeteget kell tanulniuk a modern szerelem MINDEN oldaláról.
Az eredmény? Ez az egyenes, közérthető és informatív útmutató az élethez. Tudj meg mindent a testedről, légy magabiztos a külsődben, ásd bele magad a beleegyezés, a szexualitás és a gender témáiba! Itt minden kérdésedre választ kapsz, amelyet eddig féltél feltenni!
Úgyhogy csapd fel a könyvet, kezdj beszélgetni, kiabálni, sőt akár ordítani a
SZ-E-X-ről!

Kiadó: Kolibri, 2021
Oldalszám: 192 oldal
ISBN: 9789634378846
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostani feladványunkban a könyv és a sorozat egy-egy szereplőjét bújtattuk el az értékelések sorai közé. A feladatotok, hogy megtaláljátok a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12.10. Olvasónapló
12.12. Spirit Bliss Sárga könyves út
12.14. Csak olvass!
12.16. Nem félünk a könyvektől

1 Comment

  1. Pingback:Jordan Paramor: Szexoktatás - Útmutató az élethez + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *