Menu Close

Maggie O’Farrell: Ahol a Hóangyalok laknak

Erre a gyönyörű képeskönyvre akkor bukkantam még tavaly, amikor Maggie O’Farrell után kutattam, aki 2020-ban a Hamnet című regényével mindenféle díjat nyert, s ez a kötet is ugyanabban az évben jelent meg. O’Farell első meséje ez, igazán nem ez az ő műfaja, viszont történt vele olyasmi ami arra inspirálta, hogy megírja ezt a történetet. Amikor egy mentőben tartottak a lányával a kórház felé egy súlyos allergiás rohammal, s a gyerek fázott és meg volt ijedve, akkor mesélte neki, hogy a hideg igazából egy hóangyal aki beburkolja és megvédi. Innen született meg Sylvie és az ő hóangyalának meséje. Úgyhogy nagyon örültem, hogy megjelenik magyarul is, mert már a borító, meg a látott illusztrációk elbűvöltek és kézbe fogva is azt kell mondjam igazi élmény a kötet, ha még kapható, simán lehet belőle karácsonyi ajándék. Sőt, mivel igazából nem az ünnepről szól, bármelyik téli éjszakán lehet lapozgatni.


Egyik éjszaka valami különös hangra ébred fel Sylvie és meglepődve pillant meg egy különös kékesfehéren csillogó szárnyakkal rendelkező lényt a szobájában. Maga az idegen is meglepődik, hiszen őt nem szabadna látnia senkinek se, titokban kell tartani jelenlétét, csak vigyáznia kell arra, aki megalkotta. Mert bizony ő egy hóangyal, akit előző télen Sylvie készített amikor leesett az első hó. S a hóangyalok olvadás után se tűnnek el, új feladatot kapnak: vigyáznak arra, akik alkották őket. S ezen a különös éjszakán is azért jött, hogy segítsen Sylvie-nek aki éppen kezd nagyon beteg lenni, mire a szárnyas lény felébreszti a kislány anyukáját. A gyerek sokára épül fel és nagy meglepetésére nem feledkezik meg az angyalról, sőt, megpróbálja ismét megidézni. Csakhogy hiába talál ki mindenféle veszélyes mutatványt, nem jár sikerrel. Ám amikor egy tengerparti nyaraláson elragadják a hullámok, hirtelen egy hűvösebb áramlat biztonságos helyre sodorja. Sylvie megérti, hogy a hóangyala valóban vigyáz rá, amikor nagy szüksége van rá. S a kislány szeretné, ha ezt a biztonságot minél többen megkanák, úgyhogy ismét az angyal segítségét kéri …

Van valami mágikus a hóban, ezt minden gyerek tudja és ezt tökéletesen megidézi a történet. Igazi klasszikus meséket idéző olvasmány ez. Hihetetlenül jó hangulata van, kicsit baljós, úgyhogy van benne izgalom is. S a mesét tökéletesen egészítik ki Daniela Jaglenka Terrazzini varázslatos rajzai. A Hóangyal tényleg szinte kékesen csillog, Sylvie alakjából, amikor megpróbálja őt megidézni sugárzik az életigenlés. Igazi belevaló kislány, okos és találékony ugyanakkor oltalmazó is.
Pontosan megtestesíti azt a gyermeket aki amint a fordító és szakember, dr. Kádár Annamária meg is írja az előszóban olyan mint bármely vele egyidős: talál magyarázatot a hihetetlen dolgokra, ráadásul nagyon szereti nem csak magát, de mindenkit, akit ismer és szeret biztonságban tudni.
Úgyhogy bár a könyv a gyerekek kimondatlan félelmeiről szól, megnyugtató válaszokat is ad ezekre. A bűbájos rajzokkal és hangulatos szöveggel pedig tökéletes téli olvasmány: megeleveníti a havat. S ha van rá alkalom, olvasása után biztos mindenki örömmel készíti el a saját hóangyalát.

 

Blogturné

Szilvia egy éjjel, amikor felébred, egy különös lényt talál a hálószobájában: egy Hóangyalt, aki csak rá vigyáz. Ha ti is szeretnétek egy saját angyalt, aki csak rátok vigyáz, akkor tartsatok ti is bloggereinkkel, és ha játszatok velünk, akár meg is nyerhetitek az Ahol a Hóangyalok laknak című könyv egy példányát a Manó Könyvek jóvoltából.

Fülszöveg

Tudtad, ​hogyha egyszer készítettél egy hóangyalt, ő örökre veled marad? Soha nem tűnik el. Vigyáz rád és mindig visszajön, amikor szükséged van rá.
Szilvia egy éjszaka hirtelen felriad, és nem tudja, miért. Lélegzetelállító látványban van része – egy hatalmas méretű szárnypárt lát, amely az elképzelhető legpuhább hófehér tollakból készült. Angyal van a szobájában, egy igazi Hóangyal! A hóangyal azért jött, hogy vigyázzon Szilviára és megmentse az életét. Vajon tényleg vigyáz rá, és azokra is, akik fontosak számára?
A könyv nemcsak a gyerekekhez, hanem a gyermeklelkű felnőttekhez is szól, mindazokhoz, akik még hisznek a csodákban, varázslatban. Mindannyian esélyt kapunk arra, hogy visszatérjünk a saját gyerekkorunkba, amikor a valóság és fantázia határai még oly könnyen átjárhatóak voltak. Mert a Hóangyalok bennünk, a szívünkben laknak!
Ebben a mesében a hit ereje ugyanolyan fényesen ragyog, mint azok a kis hópelyhek, amelyek a könyv minden szegletét díszítik. Maggie O’Farrell lenyűgöző írásának gyönyörű ezüst és matt kék színű illusztrációit Daniela Jaglenka Terrazzini munkáját dícsérik.
Ez a varázslatos, szívet melengető mese tökéletes ajándék gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 72
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635840311
Fordította: Kádár Annamária
Illusztrálta: Daniela Jaglenka Terrazzini
Megjelenés időpontja: 2021. október 13.
Megrendelés

Nyereményjáték

A tél az egyik legvarázslatosabb évszak, amikor úgy érezzük, hogy bármelyik pillanatban csodák történhetnek. Épp ezért mostani játékunkban olyan mesefilmeket válogattunk össze, melyekben Maggie O’Farrell könyvéhez hasonlóan egy varázslatos téli története mesélnek el. Ha rájöttetek, hogy melyik mesefilmből származik a blogokon található kép, akkor írjátok meg nekünk a Refflecopter dobozban a megfejtést, és máris esélyetek nyílik rá, hogy megnyerjétek az Ahol a Hóangyalok laknak című kötet egy példányát.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

12. 05. Utószó
12. 07. Olvasónapló
12. 09. Csak olvass!
12. 11. Könyv és más
12. 13. Sorok között

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *