Menu Close

Tom Fletcher: Christmasaurus

Nagyon szeretem az igényes kiadású gyermekmeséket és különösen örülök, hogy mostanában a Kolibri Kiadó például olyan formában jelenteti meg őket, amilyeneként az angolszász piacon is adják: kemény kötésben, védőborítóval. Az angolokat csak azért nem szoktam megvenni, mert igazán nem én vagyok a célközönség ugye, s miután elolvastam a családból más nem élvezhetné őket. Bezzeg így magyarul… azt hiszem meg is van a nagyobbik fiam következő karácsonyi olvasmánya 🙂 Mert a Christmasaurus, ahogy azt címéből és a külsejéből is látható egy igazi téli mese, ami az ünnep éjszakáján éri el a csúcspontját.

Trundli Vili nagyon szereti a Karácsonyt és a dínókat, mondjuk az apukája (Trundli Gyuri) legnagyobb ünnep imádó a világon, hiszen ő legszívesebben egész évben kidekorálná égőkkel a lakást és szarvasos pulcsit hordana. Vili apukája nagyon sokat tud arról, hogy mi folyik az Északi sarkon, hogyan készülnek a manók az ajándékokkal elő az ünnepre és segítenek a Mikulásnak, aki egy igazán varázslatos ember. Gyuri még azzal is tisztában van, hogy rengeteg hagyomány van, amit rosszul tudnak az emberek (például, hogy a répát amit ki kell készíteni a karácsonyfa mellé, nem a rénszarvasok, hanem maga a Mikulás eszi meg!) és hogy a manók kizárólag rímekben beszélnek. Vili legnagyobb álma, hogy kapjon egy igazi dinoszauruszt, csakhogy a dínók már nagyon rég kihaltak. Vagy mégsem? Egyik alkalommal ugyanis a manók az Északi Sarkon kiásnak egy különleges tojást. A Mikulás pedig levelet kap egy Trundli Vili nevű kisfiútól, aki szeretne egy dinoszauruszt. Vajon véletlen ez?
A fülszöveg és a történet leírása alapján úgy tűnik, hogy ez csak csupa móka és kacagás mese, pedig nem éppen. Ugyanis Vili félárva, tolószéket használ és nemrég elkezdték csúfolni az iskolában. Igazából nagyon jól volt megörökítve a könyvben az, hogy a kisfiú egészen addig, amíg valaki rá nem száll, nem érezte magát hátrányban semmiben és teljes életet tudott élni. S később is többször szó van arról, hogy Vili nem gondolja, hogy boldogabb lenne, ha tudna járni, úgyhogy nagyon nagy piros pont a másság elfogadásának ilyen ábrázolása miatt. Vili megható története mellett még a Christmasaurus esete is tényleg szívfacsaró, hiszen egyedül van a világban, nincs senki hozzá fogható szeretne egy barátot, na meg repülni, mint a rénszarvasok Mikulás szánkója előtt.

Tom Fletchernek, akiről korábban semmit se tudtam, kiváló mesélőkéje van, tud megható és vicces dolgokat is írni, szinte egymás után. Érdekesen értelmezi újra a Mikulás világát és valószínűleg külön élvezhette a rímekben beszélő manók megírását, ahol megcsillogtathatta dalszöveg írói tudását (a szerző ugyanis egyben zenész is, meg youtube sztár az angoloknál). Persze a sok pozitív szereplő mellett vannak rosszak is, egyikükről kiderül azért, hogy nem velejéig romlott és meg tud változni, meg segíteni, a másiknak viszont eléggé nincs esélye a javulásra, s egy kicsit talán az addig egészen túlzott erőszaktól mentes mesében durva befejezése lesz a történetszálának. De ettől eltekintve a könyv végig nagyon élvezetes olvasmány és itt-ott kimondottan megható.
Ez a mesekönyv igazán 8-12 éveseknek szóló karácsonyi olvasmány, felolvasni is jó lehet a sok versike miatt. Shane Devries fekete-fehér rajzai a lapokon pedig tökéletesen adják vissza a Christmasaurus hangulatát.

Blogturné

A Kolibri Kiadó jóvoltából immár magyarul is megismerkedhetünk a Christmasaurus-szal, a karácsonyi történettel egy kisfiúról, aki szerette a dinókat, de sose gondolta volna, hogy valaha is találkozik eggyel. Ám egy varázslatos ünnepi este a Mikulás valami olyannal ajándékozza meg, amire senki se számított. Ha szeretnéd megismerni Tom Fletcher meséjét, tarts a Blogturnéval, hogy megtudd, miképp alakulnak a kisfiú és dínója kalandjai. Azért is érdemes követni az 5 bloggert, mert a turné végén neked is lehetőséged lesz, hogy megnyerhesd a Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét.

Fülszöveg

Felejts el gyorsan mindent, amit eddig az Északi-sarkról tanultál, és ismerkedj meg:
– egy Trundli Vili nevű fiúval
– az apjával, Trundli Gyurival
– a Mikulással (igen! az igazi Mikulással!)
– egy Csücsöri nevű manóval
– Undok Brendával, a legutálatosabb lánnyal az iskolában (vagy talán az egész világon)
– egy Vadász nevű otromba alakkal és a kutyájával, Vicsorral
– és egy igazán különleges dinoszaurusszal…
A Christmasaurus varázslatos mese arról, hogy amit nagyon szeretnénk, az nem mindig az, amire igazán vágyunk.
Tom Fletcher 1985-ben született, Londonban. Népszerű énekes, író, YouTube-sztár, vlogger és nem mellesleg két fiú édesapja.
Egyik kedvenc filmje a Vissza a jövőbe – ezért együttesét Marty McFlyról nevezte el. A zenekar szövegeit nagyrészt Tom írja, és már első lemezükkel bekerültek a Guinness-rekordok Könyvébe mint a legfiatalabb, zenei toplistákat vezető zenekar a Beatles után.
Első regénye, a Christmasaurus 2017 karácsonyán színdarabként is debütál Londonban, de már rajzfilmsorozat is készül belőle.
Kiadó: Kolibri
Illusztrálta: Shane Devries
Fordította: Dudik Annamária Éva
Megjelenés éve: 2017.
Terjedelem: 350 oldal
ISBN: 9786155633515
Megrendelés

Nyereményjáték

Ha már egy olyan karácsonyi történetet ajánlunk, ahol vannak dinoszauruszok is, nyereményjátékunk is róluk szól. Minden állomáson találtok 1-1 képet rajzfilm dínókról. A Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be, hogy melyik filmben/filmsorozatban szerepelt a képen látható őslény.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk

Melyik filmben szerepelt ez a Dinó:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

12.02 Olvasónapló
12.03 KönyvParfé
12.04 Deszy könyvajánlója
12.05 Könyvvilág
12.06 Dreamworld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *