Menu Close

Louie Stowell: Egy majdnem jó isten naplója

Nagyon szerettem Louie Stowell előző könyvét Lokiról, s már ott jeleztem, hogy mindenképp vevő vagyok a folytatásra. Amire nem is kellett csak fél évet várni itthon, hiszen már olvasható a második rész az Egy majdnem jó isten naplója.

Szóval Loki még mindig a Földön él, még mindig a 12 éves Liam testében, még mindig ott van mellette egy csapat asgardi, hogy felügyeljen rá: Thor mint a testvére, Thomas és a szüleikként Heimdall meg Hyrrokkin. S még mindig ismerkednek a helyi szokásokkal, Lokinak pedig még mindig van mit javulnia. Mert hiába sikerültek jól a dolgok az előző részben azért a hozzáállása nem sokat változott. Pedig most már van barátja is, Valerie, de a gondolatai és viselkedései, amelyről a varázsnaplóban számol be, amely Odin megbízásából csak az igazságot hajlandó elfogadni és pontozza, mennyire viselkedik jól Loki. S bizony nagyon lassan gyűlnek azok a bizonyos Loki Erény Pontok, azaz LEP-ek. A helyi szokások ismerkedése következtében a „szülők” születésnapi bulit rendeznek Thornak, amelyre Loki is próbál embereket beszervezni a maga módján (fenyegetéssel és zaklatással), ráadásul kényetelen meghívni Valerie új haverját Georgiana-t is, sőt még az új lányt Saraht is ráveszi hogy jöjjön el, pedig ő visszautasította amikor az isten barátkozni akart vele. A házibuli végén azonban bűntény történik: valaki ellopja Thor kalapácsát. S persze mindenki azonnal Lokit gyanúsítja, aki azonban ez alkalommal teljesen ártatlan. Viszont nem hisz neki senki, úgyhogy kénytelen felcsapni nyomozónak. Csakhogy Loki is épp annyira elvakult, ha az ujjal mutogatásról van szó, mint a többiek akik minden csínyben az ő kezét látják. A rengeteg félreértés és rossz irány miatt nemcsak sok-sok LEP-et veszít Loki de talán egy még nagyobb, végzetesen alakuló eseményt se vesz észre …

Továbbra is roppant szórakoztató ez a sorozat: kimondottan ötletesek az illusztrációk és a képregény panelek meg a szövegek keverése. Igazán jól kiegészítik egymást, s néha az alpáribb humor is viccesen jelenik meg, mert ugye 12 éves gyerekekről van szó, akiknél még mindig roppant viccessé tud válni bármi, ha a kaki vagy a puki szóba kerül. Louie Stowell pedig nem hátrál meg ettől a feladattól. Ráadásul Loki alakja nagyon jópofa, mert hol ő a csínytalan istenség, hol pedig Liam a tinédzser és ebből egyszerre lesznek élesek és viccesek a megfigyelései. Főleg amikkel szemben mint isten értetlenül áll: totál random dolgokat, amiket mi emberek csinálunk vagy amilyen szokásaink vannak tud más szemszögből nézni és elemezni. Például amikor megtudja, hogy miért is van annyi klór az uszoda vizében és ahogy erre reagál azon hangosan felnevettem.
Ugyanakkor Loki a sok isteni jellemzője meg feladata mellett igazából tényleg olyan mint egy tinifiú, aki nehezen illeszkedik be, próbál a menő bátyja (Thor) árnyékában megtalálni a helyét és féltékenykedik, amikor a legjobb (és egyetlen) barátja másokkal is haverkodni kezd. S bár már kezd lelkiismerete is lenni, azért még elég ritkán hallgat rá, mert roppant kényelmetlen az a bizonyos kis hang, amit hallat …

S bár megint pozitívabb helyzetbe kerül Loki a kötet végére, azért még mindig nem nyeri el Odin bocsánatát, úgyhogy lesznek még itt kalandok.
Angolul a sorozat harmadik része idén jelent meg, azaz remélem hamarosan várható lesz az is itthon, viszont utána már csak akkor kapunk újat, amikor Stowell elkészül vele, szóval ez tipikusan az egyik szemem sír a másik nevet szitu. De addig lehet, hogy meghallgatom az angol hangoskönyv változatokat is, amiket egyik kedvenc brit kapitányom olvas fel (Ben Willbond a BBC Ghosts című sorozatában játszik második világháborús tisztet).

Blogturné

Tartsatok velünk az Egy majdnem jó isten naplója blogturnén, ahol folytatódnak a kamasztestbe zárt Loki és fivére, Thor kalandjai. Ezúttal Lokinak be kell bizonyítania, hogy nem minden csínyért ő a felelős, de a múltját és hozzáállását ismerve, ez nem lesz egyszerű. Louie Stowell gazdagon illusztrált kötetéből egy példányt meg is nyerhettek a turné végén a Manó Könyvek kiadónak köszönhetően!

Fülszöveg

Amikor eltűnik Thor kalapácsa, na kit gyanúsít mindenki? Persze, hogy engem, Lokit, ki mást?
Ez olyan igazságtalan!
Hiszen én már jó vagyok! Ahhoz, hogy tisztázni tudjam magam:
1., MEG KELL TALÁLNOM THOR IMÁDOTT KALAPÁCSÁT
2., LE KELL LEPLEZNEM A VALÓDI TOLVAJT
3., MINDENKIT RÁ KELL VENNEM, HOGY BEISMERJE, HOGY MEKKORÁT TÉVEDETT
(Ugye nem is kérdés, hogy az utolsó pont a legfontosabb?)

Kiadó: Manó Könyvek
Terjedelem: 238 oldal
ISBN: 9789635844135
Fordította: Iglódi Brúnó Boldizsár
Műfaj: mitológia, fantasy, gyermekkönyv
Megrendelés

Nyereményjáték

A skandináv mitológia és Loki több ifjúsági könyvben is szerepelt már, a feladványokban ezeknek a könyveknek a fülszövegeiből találtok részleteket, feladat, hogy írjátok meg a fülszöveghez tartozó szerzőt és címet.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

Feladványom

“Az ​északi mítoszok megjósolták a Ragnaröknek nevezett világvégét, amit kizárólag az istenek akadályozhatnak meg. Amikor bekövetkezik az apokalipszis, nekik kell megküzdeniük a szörnyekkel: gigantikus farkasokkal és kígyókkal, amelyek mind el akarják pusztítani a világot. Az istenek azonban már régóta nincsenek köztünk.
A dél-dakotai Blackwell városának legtöbb lakója egyenes ági leszármazottja Thor vagy Loki istennek, így a tizenhárom éves Matt Thorsen és két osztálytársa, Fen és Laurie Brekke is.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

11.06 – Olvasónapló
11.07 – Könyv és más
11.08 – Spirit Bliss Sárga könyves út

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *