Menu Close

Jason Aaron: Thor – ​A mennydörgés istene

Teljesen elégedett vagyok a trenddel, hogy az MCU sikere kihat a hazai képregény megjelenésekre, azaz kezdenek szélesebb körben elterjedni, több kiadó is foglalkozik velük és igyekeznek minőségi történeteket behozni, méghozzá igazán lenyűgöző köntösben. Így olyanoknak, mint én nem kell sokezer történetet megismerni, hanem elég ha megbízom a képregények világát jól ismerő kiadókban, akik kiválasszák az izgalmas sztorikat és a kezembe adják. Érdekes volt a tavaly olvasott Loki, még ha nem is teljesen az volt, mint amire számítottam. Születésnapomra megleptem magam a Marvel Kapitánnyal, ami a film után sokkal több szempontból is megvilágosított Carol Danvers alakját illetően, most pedig itt van Thor. Aki az egyik legjobb karaktere lett számomra az MCU-nak, úgyhogy érdekelt, milyen szerepei vannak a képregényben is a mennydörgés istenének. S bizony rögtön három alakjával is megismertetett Jason Aron.

A fiatal Thor, Asgard hercege Izlandon bulizik, amikor egy isten holttestét sodorja partra a víz: egy istenét, akit kegyetlenül lemészároltak… Thor, a Bosszú angyalainak tagja egy idegen bolygóra érkezik, hogy megmentse az ott élőket, akik hozzá imádkoztak, lévén, hogy már rég nincsenek isteneik. Szinte meg is feledkeztek róluk, de ő nem hisz abban, hogy a bolygó istenek nélkül maradt. Úgyhogy jön a CSI: Indigarr és Thor megtalálja a halott isteneket, akikkel kegyetlenül végeztek. Sokezer évvel később Thor, Asgard ura immár egyedül kénytelen védeni magát az istenölő kutyáival szemben… Hogy jutott el eddig, kicsoda Gorr, az istenölő, mi vezérli és miként tud három Thort is sarokba szorítani, na erről szól ez az igazán egyedi történet.

Nem csodálom, hogy az egyik legjobb Thor sztorinak tartják, mert eleve három Thor is szerepel benne. S a főhőst három különböző életszakaszban mutatja be, éppen másképpen próbálnak megfelelni a mennydörgés istene szerepnek. A fiatal még keresi a helyét, bizonyítani akar, a bosszú angyala már tudja, mi a feladata, az öreg pedig bölcs, hatalmas és hogy viharvert, az nem kifejezés. De a három főhőssel szemben sikerült olyan gonoszt is találni, akinek teljesen érthető és elfogadható a gondolatmenete. Gorr úgy veszíti el a családját, hogy az isteneik, hiába imádkoztak hozzájuk a fülük botját se mozdítják az imáikra, úgyhogy amikor véletlenül egy hatalmas fegyver birtokába jut, bosszút esküszik és nekilát azt megvalósítani: megölni az összes létező istent. Tervét módszeres kegyetlenséggel viszi véghez: levadássza és megöli az isteneket, de ennél is tovább akar lépni és létrehozni valamit, ami teljessé teszi az elképzeléseit. Egészen filozofikus kicsengése van a történetnek: mit kezdenek azon bolygók lakói akiknek nincsenek istenei többé? S mihez kezdenek az istenek, ha már nincs senki aki imádkozzon hozzájuk? Na és persze ott van az is, hogy mi történik ha valaki azzá válik, amit gyűlöl és megvet?

Eleinte kicsit zavaros volt a történet, de aztán szépen minden a helyére került. Az időbeni ugrálás után aztán még jött az időutazás is, ahol egy kicsit talán bukdácsolt a történetvezetés, de lássuk be, ahol időutazásos történetszálat vonnak be, ott mindig akadnak kérdések és megválaszolatlanul marad egy csomó minden, ami máshol épp másképp működne. A karakterek jól vannak megrajzolva, Gorrnak van egy kis Voldemortos beütése (ezzel a felfedezéssel nem vagyok egyedül jöttem rá:), a végső csatáknál van pár elmosódott pont, de az embert kárpótolja amikor Thor két Mjölnirrel tolja 🙂

A Mennydörgés istene nem gyerekmese, nagyon sok durva epizód van benne (istenek ölése nem éppen szép műfaj), bár szó se róla a legtöbb jelenet elképesztően van megrajzolva, hála Esad Ribicnek. Jó volt visszalapozni néhány oldalra és újra végignézni pár összecsapást. Jason Aaron kiváló történetet írt teljesen lenyűgözötek Thor alakja(i) és az okos főgonosz szerepeltetése, úgyhogy ajánlom olvasásra a kötetet.

Blogturné

Loki után ezúttal a mennydörgés istenének, Thornak a kalandozásait követhetjük végig a Fumax kiadó jóvoltából! Rejtélyes módon, sorra tűnnek el az ősi istenségek galaxis-szerte, s Thor a rejtély nyomába ered, fittyet hányva a talán még az ő erejét is meghaladó, pusztító veszélyre. Vajon sikerrel járhat az északi istenség? Ha tudni akarod a választ a kérdésre, akkor kövesd most a Blogturné klub öt bloggerét, s játssz velünk, hogy a végén tiéd lehessen egy példány ebből a lenyűgöző képregényből!

Fülszöveg

Eltűnt istenek. Kozmikus nyomozás. Ősi fenyegetés.
Amikor Thor kutatásba fog, hogy kiderítse, mi történt egy távoli világ elnémult istenségeivel, ijesztő felfedezést tesz: egy rejtélyes erő szisztematikusan levadássza az univerzum halhatatlan urait. Thor a nyomába ered, de könnyen lehet, hogy olyasmire vállalkozik, ami még az ő erejét is meghaladja…
Jason Aaron Eisner-díjas sorozatát méltán tartják minden idők egyik legjobb Thor-történetének. Aaron lenyűgöző sagáját Esad Ribic (Loki) lélegzetelállító rajzai kísérik és teszik látvány terén is kihagyhatatlanná.

A kötet a Thor: God of Thunder sorozat 1-11. számában megjelent, önálló történetet tartalmazza.
Kiadó: Fumax
Oldalszám: 272
Fordító: Lunczer Gábor
Illusztráció: Esad Ribic, Butch Guice, Tom Palmer
ISBN: 9789634701057
Megrendelés

Nyereményjáték

Thornak nem csak ebben a képregényben kellett megküzdenie a gonosszal, de számos másik történet képkockáin is. Az egyes állomásokon ezúttal Thor egy-egy ellenségének nevét találjátok összekevert betűkkel, illetve kis könnyítésképpen egy a karaktert ábrázoló képet is láthattok. A feladat egyszerű: írjátok be a szereplők nevét helyesen a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom


ZTRUUSR

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

09.11 – Nem félünk a könyvektől
09.13 – Hagyjatok! Olvasok!
09.15 -Olvasónapló
09.17 – Könyv és más
09.19 – Dreamworld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *