Menu Close

Frank Schwieger: Caesar és bandája

Tavaly jelent meg itthon Frank Schwieger: Zeusz és bandája című könyve, amely a görög mitológiát mutatta be, rövid történetekkel, rengeteg rajzzal és igazán tizenéveseknek szóló szöveggel. Családban nagy sikert aratott, úgyhogy amikor jött a folytatás, a Caesar és bandája a római történelemről, bizony a fiam előbb olvasta el, mint én, sőt a nyári olvasónaplójában is írt a könyvről.

Frank Schwieger ebben a könyvében azzal indít, hogy mivel Caesar unatkozik az alvilágban, s közben mérgelődik, hogy mennyi valótlanság terjeng róla meg a többi rómairól, úgyhogy elhatározza, hogy tiszta vizet önt a pohárba. Ennek eredménye ez az informatív, szórakoztató kötet, amelyben tizennégy történet található híres rómaiakról, a saját szavaikkal.

Akárcsak a Zeusz és bandája esetében a történeteket itt is rajzos bevezető indítja, amelyben megismerkedhetünk az aktuális elbeszélővel, aztán következik az ő meséje. Amely hol egy eseményt, hol tényleg egy egész életet mond el. Caesar például a maga sztorijában elég fifikás, mert úgy gondolja, hogy úgyis a nagy dolgokat mindenki tudja róla, viszont van rengeteg kisebb eredménye és tette, kalandja is, amelyekből válogathatott és még mindig lehet belőle bőven oktatómese. A tizennégy történetből 7 férfi és 7 női elbeszélőnk van,ráadásul nem mindenki komoly történelmi alak, hanem vannak köztük gyerekmesélők is. Kleopátra mellett van rabszolgalány is aki a maga dolgairól mesél, meg egy kisfiú, aki egyike volt az első római keresztényeknek. Rajtuk keresztül sokkal emberibbé, közelibbé válik a történelem, mert megismerhetjük családjukat és azt is, milyenek voltak a hétköznapjaik.

Aztán ami különösen ötletes és különleges, hogy a történetek után olyan dolgokról van egy oldal, ami bizony tényleg az általános iskolás történelemkönyvekből kimaradt és a rómaiak hétköznapjairól szól: mivel játszottak a gyerekek, mit ettek, ittak, milyen háziállataik voltak. Úgyhogy egyértelmű, hogy Frank Schwieger ezt a könyvet már arra is szánta, hogy esetleg bevonják az oktatásba. Kiváló partnere ebben Ramona Wultschner, aki az illusztrációkat készítette. Ahogy Zeuszos könyvnél itt is az elején van egy üres rész, amit az olvasó a saját jellemzésével tölthet ki, a könyv végén pedig felmérheti egy teszt segítségével, hogy mennyi mindent tanult meg a római történelemről. A könnyű tájékozódást, eligazodást Caesar és bandája világában pedig még egy térkép is segíti.

Mint említettem, a fiam lenyúlta előttem és elolvasta a könyvet, sőt még a nyári olvasónaplójába is bevette, s azt mondta, hogy igazán jól szórakozott és sok mindent megtanult belőle. Mert bár még mindig a görög mitológia a kedvence, a római történelmet tényleg csak a suliból ismerte, úgyhogy jó kiegészítés volt ez. Sőt mivel Frnak Schwieger elég sok nevet emleget a könyvben, még a Google-t is segítségül hívta, hogy tovább informálódjon.

Amin nekem továbbra is kicsit felszaladt a homlokomra a szemöldököm, az a szóhasználat volt, kicsit megint túl lazának találtam, de a tizenévesnek meg éppen hogy bejött, azzal indokolta, hogy messze nem olyan száraz, mint a tankönyv, jóval érdekesebb így olvasni a történelmi eseményekről.
Úgyhogy igazából Frank Schwieger jól csinálja amit kitalált és már megegyeztünk a fiammal, hogy várjuk, jöjjön a sorozat következő része, Odin és bandája, ami a másik kedvencünkről szól, az Északi mítoszokról meg a vikingekről.

Szóval ajánlom a könyvet 5-6. osztályosoknak, akiket érdekel a történelem és szeretnek közben jókat vihogni is, míg Caesar-ról olvasnak.

Blogturné

A Kolibri Kiadó elhozta nekünk a római történelem legnagyobb alakjait egy szórakoztató könyvben. Frank Schwieger vicces sztorikkal mutatja be a római hősöket és tetteiket, amelyeket eddig csak a történelemkönyvekből ismertünk meg. A Blogturné Klub három bloggere belevetette magát a Caesar és bandája című könyvbe, és mesél nektek arról, hogy mennyire szórakoztató is tud lenni az ókori történelem. Tarts velünk, és a turné végén te is megnyerheted a könyv egyik példányát

Fülszöveg

Tudod-e, melyik római hős fizet a jobb kezével élete legnagyobb baklövéséért, vagy azt, hogyan menti meg öt gágogóbajnok a Capitoliumot? Nem? Na, és azt hallottad már, miért csavarja magát szőnyegbe Kleopátra, a gyönyörű egyiptomi királynő? Vajon mit használtak vécépapír helyett a rómaiak…? Ha szívesen villognál egyedülállóan vicces történelmi tudásoddal, ez a könyv telitalálat!
Kiadó: Kolibri
Megjelenés: 2019 július 22
Illusztrálta: Ramona Wultschner
Fordította: Rácz Kata
ISBN: 9789634374787
Megrendelés

Nyereményjáték

A római történelem nagyjait rengeteg filmben örökítették meg. Most ezek közül találtok párról fényképet a turné állomásain. Csak annyi a feladatotok, hogy beírjátok a film címét a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

09.10. Olvasónapló
09.12. Spirit Bliss oldala
09.14. Könyv és más

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *