Menu Close

Frank Schwieger: Zeusz és bandája

Annak idején a mesekönyvek után a következő történetek amiket szerettem a mítoszok voltak. Többször újraolvastam a Germán Kelta regéket és mondákat, valamint a Görög regéket is. Ma már nem emlékszem rá, de biztos, hogya többszöri újraolvasásban közrejátszott az is, hogy nem éppen egyszerű szöveggel íródtak és nem igazán voltak gyerekbarátok ezek a kötetek. Trencsényi-Waldapfel Imrének eszébe se juthatott, hogy a kötetét esetleg lelkes 8-10 évesek is fogják olvasni. Mikor hazavittem Frank Schwiegert könyvét és jól látható helyen hagytam az íróasztalunkon, elsőnek a nagyobbik fiam csapott le rá. Ő tavaly tanult a görögökről, imádta a mítoszokat és Percy Jackson nagy haverja lett. Két napon belül ezzel a kötettel is végzett, aztán a biztonság kedvéért még egyszer elolvasta.

Mert a Zeusz és bandája, azaz a Görög mitológia újratöltve tökéletes olvasmánya lehet ennek a korosztálynak. Akik szeretik a Ropi naplóját a rajzok miatt, azoknak azért, akik meg az érdekes, rövid történeteket, azoknak meg azért. A kötet felépítése is jól van kitalálva: 24 görög istenről és hősről olvashatunk benne ABC sorrendben, A-tól Z-ig azaz Akhilleusztól Zeuszig. Mindenkiről van egy rajz és egy adatlap először, egy laza bemutatkozás (származás, család, lakhely, erősség és amit ki nem állhat) aztán pedig egy rá jellemző történetet olvashatunk mégpedig úgy, mintha éppen halgatnánk a meséjét. Athene, Dionüszosz, Odüsszeusz vagy éppen Prométeusz közvetlenül az olvasóhoz szól, ezzel jól áttörve legalább négy falat. Ráadásul olyan nyelven, amit a gyerekek simán megértenek és tudnak követni, úgyhogy nem kell poros szövegekkel és hosszú szavakkal is hadakozni, mégis meg lehet ismerkedni a görög mitológiával.


Mivel minden történet elég rövid, gyorsan és könnyen lehet olvasni, s igazából csak étvágyat igyekszik csinálni a görög mitológiához Schwiegert, ugyanis elhinti folyamatosan, hogy ezek a sztorik csak a jéghegy csúcsa, sokkal több név és esemény is köthető még az adott hőshöz, s ezzel igyekszik bátorítani a további olvasáshoz, kutatáshoz a közönségét. Mondjuk azért néhol kicsit túl pongyolára sikerültek a megfogalmazások és nem egészen voltam kibékülve azzal, ahogy a női alakok hangzottak, de igazából mindenki egy kicsit arrogánsnak tűnt. Talán mert már eleve tudják magukról, hogy ők istenek, vagy azok leszármazottai és a nevük olyan sokáig fennmaradt, hogy még ilyen menő könyvekben is szerepelhetnek és bandázhatnak az Olümposzon. Belegondolva ez egész durva, mert tényleg igazából ha a magukat nagyra tartó görög istenek tényleg ma is közöttünk lennének, vagy foglalkoznánk velük, akkor pont úgy viselkednének mint a médiasztárok. Valójában visszagondolva régi emlékeimre, akkor is ilyenek voltak, csak sokkal cirkalmasabban beszéltek így aztán szofisztikáltabbnak tűntek 🙂

Összességében tetszett a kötet koncepciója és nagyon igényes a megjelenése: kemény borító, rajzok, jól kitalált felépítés és közel hozza a célközönséghez ezeket a megfoghatatlan távoli dolgokat. A túlságosan közvetlen stílus se zavart, inkább az, hogy sok volt benne az ismétlés és egyszerre elejétől a végéig olvasva tömény volt. Tipikusan az a kötet, amit fejezetenként érdemes emésztgetni, s ami, mint a fókusz csoportom is mutatta, a srácoknak bejön. S végülis ez a lényeg 🙂

Blogturné

A Kolibri Kiadó elhozta nekünk a görög mitológia legnagyobb alakjait egy szórakoztató könyvben. Frank Schwieger vicces sztorikkal mutatja be a görög istenségeket, és halandókat, akiket eddig csak a történelemkönyvekből ismertünk meg. A Blogturné Klub öt bloggere belevetette magát a Zeusz és bandája című könyvbe, és mesél nektek arról, hogy mennyire szórakoztató is tud lenni a görög mitológia. Tarts velünk, és a turné végén, ha az isteni szerencse is úgy akarja, te is megnyerheted a könyv egyik példányát.

Fülszöveg

Érdekel ​a mitológia, a görög istenek világa, de azt gondoltad, mindez uncsi, sőt, ciki is akár? Akkor bizony tévedtél! Frank Schwieger Zeusz és bandája című könyve felrázza a görög mítoszokat, és bemutatja az összes jó arcot az Olümposzon úgy, ahogy még sosem olvastál róluk. Ez a könyv tele van überkirály történetekkel a legmenőbb antik istenekről és hősökről.
Tudod-e, miért bújtatja anyja Akhilleuszt, a majdnem sebezhetetlen hőst lányruhába, vagy azt, hogyan vágja át Aphrodité a két riválisát a szépségkirálynő-választáson? Nem? És hallottad már, hogyan újított be ötven tehenet Hermész egy szál pelusban élete első napján? Akár igen, akár nem, ha szívesen villognál egyedülálló mitikus tudásoddal, ki ne add a kezedből ezt a könyvet! Istenkirály sztorik – kizárólag a legvagányabbaknak! Vigyázat, a könyv súlyos, nyolc napon túl gyógyuló nevetőizomgörcsöket okozhat!
Az antik görög mitológia legizgalmasabb mondái zsír új csomagolásban. Mítoszok első kézből – isteni sugallatra. Minden szavuk igaz!
Kiadó: Kolibri
Fordította: Benkő Gitta
Illusztrálta: Ramona Wultschner
Megjelenés: 2018
ISBN: 9789634373575
Megrendelés

Nyereményjáték

Te mennyire ismered a görög istenségeket? Képben vagy, Zeusz népes családjával? Most letesztelheted magad! Minden blogon találsz egy leírást Zeusz egyik gyermekéről és neked rá kell jönnöd, hogy kiről is esik szó. A turné végén megnyerheted a három példány egyikét Frank Schwieger Zeusz és bandája könyvből. Készen állsz, hogy bebizonyítsd, hogy te vagy az Olümposz legnagyobb ismerője?

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

Az egyik nővéremet az igazságos háborúk vonzzák, engem a pont az ellenkezője. Minél véresebb egy háború, annál jobb. Ha valahol kegyetlen öldöklés üti fel a fejét, az biztos, hogy az én művem.

Raffle: a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai:
09.14. Zakkant olvas
09.16. Spirit Bliss oldala
09.18. Dreamworld
09.20. Olvasónapló
09.22. KönyvParfé

3 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *