Menu Close

Alexander McCall Smith: Álom Angus

Ez a kis könyv ugyanannak a Mítosz sorozatnak a része, amelybe Margaret Atwood Penelopeiaja is tartozik. Írók dolgoznak fel mítoszokat. A könyvhéten 500 forintért lehetett megvenni a Palatinus kiadó standján jó párat a sorozatból. Én ezt választottam. Az ír mondakör miatt. Angus történetét nem ismertem, Alexander McCall Smithről és krimijeiről azonban már hallottam. Pár éve megjelent magyarul is néhány kötet a sorozatból : Az Első Női Detektív Iroda, Erkölcstan szép lányoknak, Zsiráfkönyvek, Kalahári gépíróiskola férfiak részére alcímeiben hol a botswanai Miss Marple, hol az afrikai Miss Marple szerepel:) Mondjuk egyiket se olvastam és meg voltam győződve róla, hogy az író nő. Azt hiszem az Alexandert Alexandra-nak nézhettem. Tévedtem.

Angus, az álom és a szerelem isteneként szerepel a kelta mitológiában. McCall Smith elmondja az ő történetét és közbesző néhány hétköznapibb, manapság, de legalábbis a közelmúltban Skóciában játszódó történetet, ahol mindig komoly szerepet kapnak az álmok. Elvégre a szerelem és az álmok még manapság is nagy titoknak számítanak.

Egyébként azt hiszem szólni fogok a helyi könyvtárban, ahol már hónapok óta a gyerekkönyvek között van kirakva a kötet. Talán a vidám borító miatt. Pedig ez határozottan nem gyerekkönyv. Érdekes kultúrtörténeti adalék, legalább megtudtam ki az az Angus, McCall Smith határozottan jól ír, de a történetek valahogy nem voltak elég egységesek, kicsit összevisszáknak tűntek és én jobban szeretem, ha valami kerekebb egészet alkot, nem csak úgy lebeg a világban. Novellákként talán jobban elmennének, mint egységes kisregényként.


Eredeti cím: Dream Angus the Celtic God of Dreams
Kiadó: Palatinus
Fordító: Lázár Júlia
Megjelenés: 2008 (2006)
Terjedelem: 136 p.
ISBN: 9789639651890

 

3 Stars

1 Comment

  1. Pingback:Feszt fesztivál

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *