Menu Close

Nora Roberts: Tribute

A Tribute már megint egy olyan regény, amiben Nora Roberts megmutatja, mit tud, miért olyan népszerű, hogy most már a New Yorker is készített róla egy elemzést. Meg lehet hallgatni egy podcastot is amint a cikk szerzőjével beszélgetnek, aki jól felkészült a témájából és még a Smart Bitchektől is idéz.

Cilla McGowan harmadik generációs színésznő volt, de otthagyta hollywoodot, hogy tizenévesen drogproblémákkal küzdött és inkább házakat vesz, felújít és ad tovább. Most éppen nagy fába vágta a fejszéjét: sikerült kicsikarnia anyjától a virginiai farmot, amit még nagyanyja vásárolt, aki a 60-as évek nagy sztárja volt. A ház nagyon rossz állapotban van, ugyanis tragédia fűződik hozzá. Janet Hardy itt vetett véget életének. Jante Hardy, a filmsztár, Cilla nagyanyja. A lány azonban úgy érzi, itt vannak a  gyökerei, szeretne megállapodni, otthont létrehozni és emléket állítani a nagymamának, akit sose ismerhetett, azzal, hogy visszacsempészi az életet a ház falai közé.

S hamarosan munkások hada lepi el a farmot, fokozatosan alakulnak a dolgok. Cilla megismerkedik a szomszédban lakó Ford Swayerrel, a képregényrajzolóval, keresi a helyét, újra kapcsolatot épít az apjával,  titokzatos leveleket talál, s úgy tűnik, valakinek nagyon csípi a szemét az, hogy ő itt van és dolgozik a házon. Vandalizmus, fenyegetések. Lehet, hogy mindennek köze van a Janet Hardyhoz írott szerelmes leveleknek? Vagy valami máshoz? Talán nem is öngyilkosság történt azon a régi, 1973-as éjszakán?

Ahol Nora Roberts szerintem megint nagyot dobott, az a jellemrajzok. A főszereplők teljesen hitelesek, hétköznapi emberek és ismét csak kiderült, hogy nemcsak a nőket, de a férfiakat is kiválóan ismeri az írónő. Ugyanis Fordban Nora egy olyan pasit volt képes megalkotni, akiért tényleg oda lehet lenni. Graphic novel rajzoló, aki twitterezik és blogot ír. Valamikor ő volt a nerd az iskolában, de tehetséges volt, s vitte valamire az életben. Kinőtte a szemüveget és már a közel két méteres tagjait is képes összehangoltan mozgatni, viszont még mindig Yodás pólóban alszik és Battlestar Galactica összes DVDt néz, nem tud bánni a kalapáccsal, képtelen hazudni és mindig veszít pókerben. Annak ellenére, hogy tehetséges művész, nagyon hétköznapi, két lábbal a földön áll, racionálisan látja a dolgokat, humoros és a szeretteiért mindenre képes. Hát nem ő a mai kor férfiideálja?

Na és a párbeszédek… pörgősek és viccesek.

A könyv egyébként megjelent már magyarul is A múlt titkai címmel (ó lehetne oldalakat írni a magyar címadásokról is).


Kiadó: Jove
Megjelenés: 2009 (2008)
Terjedelem: 464 p.
ISBN: 0515146366

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *