Menu Close

Kate Thompson: A remény könyvtára

Mint minden könyvmolynak nekem is a kedvenc trópusom, amikor arról van szó, hogy a könyvek, az olvasás mennyire fontos részei tudnak lenni az emberi történeteknek, ezért aztán direkt keresem is az ilyen regényeket. Külön megdobogtatja a szívemet, ha még a könyvtárat is belekeverik ebbe a felállásba, s pont ezért akartam mindenképpen elolvasni Kate Thompson: A remény könyvtára című regényét, mert az előbbiek mellett még az is vonzott, hogy a helyszín a második világháborús London és nők a főszereplők. S igazából nem is számítottam rá, de az év egyik legnagyobb és legkellemesebb meglepetése lett a könyv egy hétvége alatt behabzsoltam a több mint 400 oldalát, úgyhogy mindenképp top olvasmány!

Londonban a második világháború idején a bombázások alatt volt, ahol az élet konkrétan a föld alá költözött, például a félkész Bethnal Green metróállomásból igazi kis falu lett. Megtalálható volt ott az emeletes ágyak mellett, ahol aludni lehetett a kávézó, színház és miután a kerület felszíni könyvtárát bombatalálat érte, az is leköltözött ide. A regény főszereplői a könyvtárban dolgozó két barátnő: az özvegy Clara Button, aki gyerekkönyvtárosból lett az intézmény vezetője, miután a főnöke a bombatámadások áldozatává vált, valamint barátnője és könyvtári asszisztense az élénk Ruby, akik igyekeznek igazi közösségi térré varázsolni az olvasótermet. S bizony rengeteg dolguk akad: mozgókönyvtárral szolgálják ki azokat, akik nem tudnak eljutni személyesen az intézménybe, mesedélutánokat szerveznek gyerekeknek, s még egy könyvklubot is létrehoznak. Fájdalmas és szomorú sorsokkal is megismerkednek: gyerekeket tanítanak meg olvasni, vigyáznak azokra, akik árván maradtak és sok olyan információt biztosítanak amihez máshol nem lehet hozzáférni. Mindkettejük életében komoly változásokat és tragédiákat hozott a háború, de nem adják fel és küzdenek azért, hogy a munkájuk ne legyen hiábavaló, márpedig rengeteg harcot kell megvívniuk (bürokratákkal, ellenséggel, pletykákkal, erőszakos alakokkal szemben), de kitartanak és emberségből is jelesre vizsgáznak. Clara megismerkedik egy segítőkész mentőssel, akivel egymásba szeretnek, de úgy tűnik, hogy a férfi múltjának titkai veszélyeztetik törékeny kapcsolatukat. Ruby felszínes viselkedésével pedig csak leplezi az őt nyomasztó gondokat: lelkiismeret-furdalását a húga miatt és az állandó harcát mostohaapjával, hogy az anyjának segíteni tudjon. Rengeteg érdekes alak keveredik a könyvtárba és sokféle emberi tragédiát, történetet ismerhetünk meg, s azt kell mondanom, hogy mindegyik érdekfeszítő volt és bár mostanában egész sok hasonló korszakban játszódó könyvet olvastam,ez a regény a helyszínéval (könyvtár!) és főszereplőivel (könyvtárosok!) rengeteg új nézőpontot hozott be.

A fejezetek mindegyikét egy-egy könyvtári alkalmazottól származó idézet indítja amely nagyobb betekintést ad abba, hogy a könyvtárak milyen szerepet játszottak és játszanak továbbra is közösségeinkben. Hiszen maga a regény is erről szól: egy kis könyvtár mekkora erőt tud adni a tagjainak s hogy ez a támogatás mennyire kölcsönös. Hiszen nemcsak a könyvklub meg az információs pamfletek világosítják fel és művelik az olvasókat, de ők is tudnak segítséget nyújtani, ha kedvenc helyüket bezárás, vagy éppen leépítés fenyegeti. Főszereplőink, Clara és Ruby ideális könyvtárosok voltak, ahol tudtak segítettek az olvasóiknak, erősítették az összetartozás érzését, vigyáztak a gyerekekre, s akik a közösségük igényét nézték és nem ítéltek el senkit az olvasmányválasztása miatt. Igencsak tisztában voltak azzal, hogy a nehéz időkben a háttérországot működtető nők a valóság elől menekülnek a betűkhöz és beszerezték nekik a történelmi románcokat és a krimiket egyaránt még akkor is, ha ezzel a vaskalapos főnökök elvei ellenkező olvasás népszerűsítést folytattak. Ráadásul a barátságuk is igazán irigylésre méltó volt, nem voltak egymás előtt titkaik és minden helyzetben támogatást nyújtottak a másiknak.
A szerző hatalmas mennyiségű kutatást végzett (erről a könyv végén részletesen beszámol, ráadásul még egy jó kis olvasmányajánlót is ad, s ezek közül a címek közül szerintem párat én is meg fogok nézni), hiszen egy valódi könyvtárra alapozta a történetét. Ráadásul a Bethnal Green-ben történt civil tragédia is szóba kerül, amelyről pont a nyáron hallottam én is először, hiszen Millie Bobby Brown első regényében (igen, ő Eleven a Stranger Thingsből és Enola Holmes is) pont erről a balesetről ír, ahol a nagymamája is túlélő volt. Nagyon megdöbbentő történet, s főleg az, hogy a civil lakosságot sokáig arra késztették, hogy ne beszéljenek róla, így aztán rengetegen (mint ebben a könyvben is pár szereplő) internalizálták a bűntudatukat s ez mindenféle lelki problémákhoz vezethetett.

Úgyhogy nem számítottam arra, hogy ez a regény ennyire tetszeni fog: egyszerűen imádtam a helyszínt, a könyvtárosok munkájának bemutatását, a témaválasztásokat a rengeteg könyves utalást és igazán szinte* semmibe se tudtam belekötni, ami a könyvtári dolgokkal és az olvasmányválasztással volt kapcsolatos. Ráadásul nekem a főszereplők életének fordulatai se voltak túl sziruposak vagy melodramatikusak: rengeteg minden történt velük és barátaikkal, ismerőseikkel ebben a 430 oldalban, ami sehol se volt unalmas vagy ismétlődő. Igazi szórakoztató, felemelő történet volt, ráadásul óda nemcsak a könyvtárakhoz, de a könyvtároskisasszonyokhoz is.

*Na jó, azért egy dolog volt, amin felszaladt a szemöldököm, ugyanis ha jól tudom a „fűzőszaggató” mint a történelmi románcok jelzője csak pár évtizeddel később, Kathleen E. Woodiwiss regényei kapcsán terjedt el.

Blogturné

Kate Thompson regényében egy kis óvóhelyen működő könyvtár kerül a középpontba és az azt kezelő könyvtárosok. Londonban a háború idején igencsak fontos szerepet kaptak a könyvek és az olvasás, s a Libri Kiadó által megjelenített kötet bár fikció de rengeteg történelmi tényen alapul. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megismerkedjetek a kis háborús könyvtár mindennapjaival, s ha velünk tartotok megnyerhetitek a kiadó által felajánlott könyvet is.

Fülszöveg

„A ​könyvek segítenek embernek maradni egy embertelen világban.”
London, 1944
A II. világháború idején a befejezetlen Bethnal Green metróállomás csaknem ötezer embernek nyújt menedéket: a légiriadók elől a város lakói az alagutakba menekülnek, és az ott kialakított bunkerekben húzzák meg magukat. Az állomás azonban sokkal több egyszerű óvóhelynél: színháznak, kávézónak, orvosi rendelőnek, óvodának és egy könyvtárnak is helyet ad.
A könyvtár szíve és lelke a fiatal özvegyasszony, Clara Button, akinek a férje Dunkerque-nél esett el. Clara és barátnője, Ruby arra teszik fel az életüket, hogy minden rászorulónak segítsenek. Mindent elkövetnek, hogy az otthonaikból evakuáltak, a több műszakban dolgozó munkások vagy éppen a bántalmazott nők vigaszra és reményre találjanak a föld alatti könyvtárban. Ám ahogy egyre inkább elhúzódik a háború, és egyre inkább próbára teszik őket a körülmények, nehéz erősnek maradniuk, és lehet, hogy épp a hozzájuk legközelebb állókat nem tudják majd megmenteni…
„Szívmelengető történet arról, hogy a legnehezebb időkben milyen megtartóereje van a barátságnak és az írott szónak.”
Janet Skeslien Charles, A párizsi könyvtár szerzője
Kiadó: Libri
Terjedelem: 480 oldal
ISBN: 9789636041168
Fordította: Palásthy Ágnes
Megrendelés

Nyereményjáték

Mivel a regényben minden fejezetet egy könyvtárakról szóló idézettel indítanak, a játékunkban is ilyeneket találtok. Megfejtésként az idézet szerzőjét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

A könyvtárak a szabadságot testesítik meg. Az olvasás, az eszmék, a kommunikáció szabadságát. A tanulást (ami nem ér véget azon a napon, amikor leérettségizünk vagy lediplomázunk), a szórakozást. Biztonságos, védett helyeket teremtenek és hozzáférést biztosítanak az információhoz.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

10.09. Olvasónapló
10.11. Readinspo
10.13. Csak olvass!
10.15. Könyv és más
10.17. Szembetűnő

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *