Menu Close

Boldog 10. születésnapot, BTK!


Fennállásának tizedik évfordulójához érkezett a Blogturné Klub, amit természetesen szerettünk volna Veletek együtt megünnepelni – hiszen Ti is részesei vagytok ennek az élménynek. Szülinapi turnénk során betekintést engedünk az elmúlt tíz esztendőnkbe, mesélünk nektek személyes élményeinkről, arról, mi miként éltük meg életünk ezen időszakát, és hogy mennyit változtunk az elmúlt évek alatt.
Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, kik rejtőznek a blogok mögött, netán szeretnétek bekukkantani a kulisszák mögé, és megismerni pikáns-belsős élményeinket! És ahogy azt már megszokhattátok, ezúttal sem hagyunk Titeket nyeremény nélkül.

Én és a BTK

A Blogturné Klub 10 éve szeptemberben indult, s bár én nem voltam az alapító tagok között, most a jubileumi turnéra készülve átnéztem egy kicsit a statisztikáimat és meglepődtem, hogy igazából már 2016 augusztusa óta, azaz hetedik éve vagyok tagja a csapatnak. Sőt véletlenül pont ez a 250. bejegyzés, amin szerepel a blogturné címke, úgyhogy már megint fel tudok vonultatni egy csomó szép számot. Be kell vallanom, hogy a kapcsolatom a BTK-val nem volt mindig zökkenőmentes. Eleinte ugyanis kívülállóként igencsak kétkedve fogadtam az egész kezdeményezést. Lehet volt benne egy kis sértődés is, hogy nem hívtak meg anno, úgyhogy el-elejtettem én is piszkálódó megjegyzéseket ha könyves társaságban téma volt a Blogturnéklub tevékenysége.

Aztán telt-múlt az idő és amikor 2016 nyarán felvételt hirdetett a BTK jelentkeztem, mert kimondottan gyermek- és ifjúsági irodalmat szívesen véleményező bloggert kerestek, nekem meg akkoriban pont ez a műfaj került a fókuszomba, hiszen éppen igyekeztem olvasó gyerekeket nevelni. Nem is gondoltam volna, hogy figyelemre méltatnak (lásd rosszindulatú megjegyzéseim 😊), de bekerültem a bandába. A többi pedig már, mint mondani szokták, történelem. Hiszen több mint 240 turnén vettem részt azóta, s elképesztő, hogy már 7 éve dolgozunk együtt (már ott voltam a BTK 5. születésnapján is!), mégis úgy érzem, hogy az igazán legendás időszakból kimaradtam, amikor az alapító tagok kitalálták a máig működő folyamatot. Mondhatnám, hogy minden megy, mint egy jól működő gépezetben, de szerencsére nem így van 😊 mert az nagyon unalmas lenne.
Az elmúlt pár évben számomra nyilvánvalóvá vált, hogy amit én köszönhetek a Blogturnénak, az az, hogy még mindig működik a blogom. Ugyanis ha nem lenne az a havi 1-2 olvasmány, amit rajtuk keresztül kapok, miattuk vállalok be, már nagyon ritkán írnék ide. Úgyhogy hajrá továbbra is, a következő évtizedig és még tovább!

Kérdezz-felelek

Melyik volt a legelső blogturnés olvasmányod és melyik az eddigi legutolsó?

Roald Dahl: A barátságos óriás című kötetével kezdtem, aztán most legutóbb az Első osztályú gyilkosság-ot olvastam turné miatt, úgyhogy igazából tényleg látszik, hogy ifjúsági regényekre szakosodtam a turnék során.

Mi az a hobbid blogturné mellett, amivel szívesen foglalkozol?

Podcastolás, szeretek podcastokat hallgatni, felfedezni, csinálok is egyet (nem tudom mondtam-e már :), s szeretem, ha meghívnak vendégnek más podcastokba is.

Mi alapján választod ki, hogy részt szeretnél-e venni egy kötet turnéján vagy sem?

Többnyire figyelemmel kísérem a könyves megjelenéseket és rengeteg külföldi oldalról gyűjtök be információkat az új könyvekkel kapcsolatban, szóval ha valami felkelti az érdeklődésemet és azátn a BTK kínálatában is megjelenik, arra jelentkezem. Néha igyekszem is nyomulni ezekkel, hogy minél többen olvashassák. Ilyen szeretem projektem most éppen a Wells és Wong Nyomozóiroda sorozata is nekem. Aztán ha felmerül valami érdekes könyv, akkor utána nézek megpróbálom feltérképezni, hogy vajon nekem bejönne-e, s akkor jelentkezem olvasásra.

Volt olyan, hogy mellényúltál és egy turnés olvasmányod nem jött be? Hogyan élted meg?

Igen, előfordult ilyen. Szerencsére ebből volt olyan, ami a színfalak mögött zajlott, azaz előolvasók voltunk, s ha valami nem tetszett még idejében kiléptem a turnéból. De volt olyan is, hogy maradtam, csak akkor nem értékelést írtam, hanem valami egyebet a könyvvel, témájával vagy a szerzőjével kapcsolatban.

Volt olyan könyv, amit a blogturné során ismertél meg, és bekerült az életed top 5 legjobb könyvébe?

Nagyon nehezen rakok össze toplistákat, de mindenképp a BTK-nak köszönhetem, hogy megismertem Lucy Strange, Kate Quinn, Matt Haig, Stacey Halls regényeit.

Olvasnál-e ennyit a BTK nélkül?

Valószínűleg lazábban venném az olvasást, kevesebbet olvasnék, de én nem is bánom, hogy van egy ilyen határozott keret amiben olvasnom kell, mert ha nem lenne már rég kevesebb könyvet forgatnék, talán a blogot se vezetném, nem írnék értékeléseket, nekem segít a struktúra, amit a turnézás ad abban, hogy megtartsam a könyvmoly státuszomat. Viszont biztos több könyve vennék, amiket nem olvasnék el, csak nőne az olvasásra váró könyveim kupaca.

Mennyiben változott a blogturnézásról alkotott véleményed most, hogy a csapat tagja vagy, ahhoz képest, mint amit jelentkezés előtt gondoltál róla?

Annak idején az egyik nagy előítéletem az volt, a BTKval szemben, hogy mindegy milyen a könyv, csak dicsérően lehet róla írni a tagoknak. De most már tudom, hogy ez nem így van, hiszen velem is előfordult, hogy nem tetszett valami és jogos kritikát közepes értékelést bizonyos pontig megengedhet magának a blogger, ami amúgy megvan minden recenziós példánynál. Csak a Blogturnénál még az értékelések előtt lehet úgy szépíteni a dolgon, hogy inkább kilép az ember és meghagyja az olvasás és értékelés élményét azoknak, akik kedvelték az adott kötetet. Tehát nem látszanak a csúnyább dolgok, csak a szépek 🙂

Mi volt a legkedvesebb blogturnés projekted?

Természetesen az első ahol én voltam a turné felelőse, nekem kellett előkészítenem és megcsinálni a bannert hozzá. Ez pedig az Ava Lavender különös és szépséges bánata máig a kedvenc elfoglaltságom a turnéknál a grafikával játszadozás. Szinte az össze saját banneremet imádom 😊

A következő kérdést Sára (readinspo.blogspot.com) tette fel nekem:
Melyik volt az a könyv, amely olvasóvá tett téged?

Az első igazán kedvenc könyvem, amit magam olvastam el, A két Lotti volt. Azt hiszem máig tartja a rekordot a legtöbbet olvasott könyveim között, ugyanis csak 4. osztályig 15x olvastam el. S amikor ott ajánlott olvasmány lett és elő kellett adni belőle egy jelenetet én kívülről fújtam Lotte és Louise megismerkedésének sztoriját a mellékszereplők beszólásaival együtt. Sőt legutóbb épp tavaly olvastam újra, mielőtt a podcastunkban a feldolgozásairól beszélgettünk volna.

Nyereményjáték

Jubileumi blogturnénk során ki másokról is lehetne szó, mint rólunk? Minden állomáson találtok egy rövid leírást, ami valamelyik, ebben a turnéban is résztvevő blogra utal. Nektek nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik lehet az a blog, majd a címét beírni a rafflecopter megfelelő sorába. Ha minden feladvánnyal megpróbálkoztok, esélyetek nyílik megnyerni valamely, bloggereink által felajánlott nyereménykönyvet.

Feladványom

Bloggerünk nem csupán olvasás közben falja a lapokat, de előszeretettel meg is süti-főzi olvasmányait. A blogját böngészve tuti megéhezel.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

09/07 Kelly és Lupi olvas
09/08 Betonka szerint a világ…
09/09 Dreamworld
09/10 Utószó
09/11 Csak olvass!
09/12 Readinspo
09/13 Olvasónapló
09/14 Szembetűnő
09/15 Hagyjatok! Olvasok!
09/16 Zakkant olvas
09/17 Spirit Bliss Sárga könyves út
09/18 Könyvvilág
09/19 Insane Life
09/20 KönyvParfé
09/21 Könyv és más
09/22 Veronika’s Reader Feeder
09/23 Blogturné Klub

1 Comment

  1. Pingback:10 éves a Blogturné Klub! – Szülinapi blogturné – Veronika's Reader Feeder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *