Menu Close

Robin Stevens: Első osztályú gyilkosság

Most, hogy elolvastam a harmadik részt még mindig tartom, hogy az Úrilányok nem gyilkolnak egy csodálatos sorozat, remélem mindenki már felült a rajongói vonatra. Vagy ha nem akkor most érdemes, mert ha eddig csak azt mondogattam, hogy tudjátok, ez amolyan Agatha Christie, csak gyerekeknek, na ez a könyv kimondottan egy tisztelgés a krimi királynője előtt. Hiszen az Orient Expresszen játszódik!

Daisy Wells és Hazel Wong számára különleges nyár következik: együtt bejárhatják Európát, méghozzá a világhírű Orient Expresszen. Hazel édesapja megérkezik Hong Kongból és szárnyai alá veszi a lányokat, bár van kikötése: ne keveredjenek bajba, legyenek jók és Hazel mindenképp mutasson viselkedésével példát Daisynek. Úgyhogy ki van zárva, hogy nyomozzanak a vakációjuk idején. Csakhogy amikor felszállnak az Orient Expresszre, kiderül, hogy a díszes társaságban van egy ismerős, aki izgalmas feladatot kapott. Amiből persze Daisy és Hazel se akar kimaradni. Ám hamarosan még a titkos dolgoknál is érdekesebb dolog történik: egy gyilkosság, ami ráadásul igazi bezárt szoba rejtély: a fülkében, ahol a hulla van, minden ajtó be volt zárva, méghozzá belülről, s az utastársak majd mindegyikének azonnali alibije van: együtt voltak és éppen vacsoráztak. Természetesen ez már igazán a Wells és Wong Nyomozóiroda portfóliójába illő eset: Daisy és Hazel ismét titokban, de detektíveskedni kezd. A titkolózás egyrészt azért van, mert Mr. Wong eltiltotta őket attól, hogy beleavatkozzanak, másrészt mert hivatalosan már más amatőr nyomozókat bíztak meg az ügy kivizsgálására. Persze mindezek a nehézségek egyáltalán nem akadályozzák hőseinket abban, hogy felgöngyölítsék az ügyet.

Már megint telitalálat volt a regény, szórakoztató, elgondolkodtató és sokkal több mindenről szólt, mint egy egyszerű nyomozás. Robin Stevens nem rejti véka alá, hogy ki az inspirációja, hiszen Daisy természetesen pont az egy évvel korábban megjelent Agatha Christie regényt olvassa és szed belőle ötleteket. Ráadásul az utasok között van egy krimi író is, aki egyrészt fel van háborodva, hogy sikeresek az írónő regényei, másrészt éppen anyagot gyűjt maga is a saját vonaton játszódó rejtélyéhez. Imádtam minden olyan részt, ami erről szólt, meg arról, hogy a lányok mennyivel jobbak tudnak lenni dolgokban, mint a fiúk. Nem csak a regényírásban, hanem mint amatőr nyomozók is.
A tettesre és indítékára a felnőtt olvasó talán egész hamar rájön, de ez megint csak Robin Stevens-t dicséri, hiszen ezzel is mutatja, hogy főhősei még gyerekek, akik feje fölött nagyon sok felnőtt kapcsolati dinamika elmegy, s ha csak nem találják szemben magukat bizonyítékkal, fel se merül bennük, hogy milyen bonyolultak is tudnak ezek lenni.

Ami még tovább mélyíti a regény és szereplőinek világát, az Hazel helyzete. Ugye mindig az ő szemszögéből látunk mindent, elvégre ő a Nyomozóiroda krónikása, hiszen lelkiismeretesen vezeti a jegyzőkönyveket. Ebben a részben, hogy további idegenekkel találkoznak s nem csak ő, hanem az apja is, aki ugye nagyon is okos és sikeres ember, ismét csak többször is előjön az ő kínai származásának kérdése: ki hogy viszonyul hozzá. S ha már keresztül vágnak a 30-as évek második felében Európán, Stevens nem kerüli ki azt se, hogy szóba hozza az akkori politikai helyzetet, mi olvasók már tudjuk, micsoda felhők gyülekeztek a kontinens felett. Hazel pedig pontosan átérzi milyen az, amikor valakinek a származása miatt eleve nehéz az élete. Míg az előző kötetben Daisy családjával ismerkedhettünk meg itt jobban megérthetjük Mr. Wong és lánya közötti dinamikát.

Robin Stevens sorozatának harmadik része ismét beváltotta a reményeket: immár nem csak a detektív történetekhez kapudrogként lehet rá hivatkozni, de nagyon jól bemutatja a korabeli Európa társadalmi és politikai képét is s még mindig nagyon finoman és elegánsan teszi ezt: észrevétlenül.
Úgyhogy ez a kaland is elismerésre méltó volt, alig várom, hogy megtudjam, milyen ügyet fog megoldani legközelebb a Wells és Wong Nyomózóiroda.

Blogturné

Immáron harmadik alkalommal követhetjük Daisy Wells és Hazel Wong detektív irodájának ténykedését, amely most egy mozgó helyszínre költözik, az Orient expresszre. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megismerkedjetek a kiváló regénysorozat legújabb darabjával és ha velünk játszatok, esélyetek van megnyerni a Manó Könyvek által felajánlott regény egy példányát is.

Fülszöveg

Daisy Wells és Hazel Wong vakációra indulnak a világhírű Orient Expresszel. Az első pillanattól kezdve világos számukra, hogy minden szomszédos utastársuknak van valami rejtegetnivalója. Sőt, az sem kizárt, hogy egy kém is van közöttük! Aztán egy alkalommal vacsora közben vérfagyasztó sikoly hallatszik. Az egyik utast meggyilkolták, és a csodálatos, rubinköves nyaklánca is eltűnt. A fülkéjébe nyíló ajtók mind belülről voltak bezárva – vajon hogyan menekülhetett el a gyilkos? A lányok nyomozni kezdenek, ám nem ők az egyetlenek, akik szeretnék elkapni a tettest…

Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635843381
336 oldal
Fordította: Ruff Orsolya
Megrendelés

Nyereményjáték

Mivel a regény az Orient expresszen játszódik, az eredeti ötlethez kapcsolódik a feladványunk is. Agatha Christie regényét sokszor megfilmesítették, az állomásokon 1-1 ilyen filmből láthattok jelenetet. A rafflecopter megfelelő sorába írjátok be, hogy a képen látható filmben ki játszotta Hercule Poirot-t, tehát 1-1 színész nevére vagyunk kíváncsiak.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

09.10 Olvasónapló
09.12 Spirit Bliss Sárga Könyves út
09.14 Csak olvass!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *