Menu Close

Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Mint minden könyvmoly én is szeretem a könyvves témájú regényeket. Külön öröm, amikor olyanokat találok, amelyek gyerekeknek szólnak. Jennifer Chambliss Bertman regényének a címe elég volt ahhoz, hogy a kötet kívánságlistára kerüljön, s bizony meg kell hagyni, hogy a borítóval és fülszöveggel csak tovább csigázták az érdeklődésemet. Előre bocsátom, hogy a könyv tényleg beteljesítette mindazt, amit ígért: vannak benne könyvek, vadászat, izgalom, rejtély és még sok minden más is.

Emily szülei ismét új városba költöznek, mert ők szeretik ezt a nomád életet, s bár a gyerekeik már nem annyira, a tizenkét éves lánynak egyetlen vigasza, hogy legalább San Francisco-ba mennek, ahol példaképe, Garrison Griswold a Könyvvadászok megálmodója él és dolgozik. A Könyvvadászok egy olyan online közösség, amit könyvmolyok alkotnak, akik könyveket rejtenek el, amelyeket különböző feladványok segítségével lehet megtalálni. Griswoldot a könyves világ Willy Wonkájának tartják, s éppen egy új játékot készül útjára indítani, amikor is megtámadják, úgyhogy senki se tudja meg, mi lenne a legújabb izgalmas dobása. Kivéve Emilyt és friss barátját, a titkosírásért, rejtvényekért szintén rajongó James-t, akik amikor meglátogatják a helyet, ahol Griswoldot a támadás érte, egy könyvet tálának, s próbálják megfejteni, vajon miért lett ott elrejtve. Csakhogy a kötetet mások is keresik, s őket nem a rejtély izgatja és sok mindenre képesek, hogy megszerezzék azt, amit kincsnek tartanak.

A Könyvvadászok játék olyan, mint itthon a Veszíts el egy könyvet! mozgalom (vagy a Bookcrossing), csak a könyvek elhagyása gondosabb: nem elég kódokat használni, meg regisztrálni a kallódó olvasmányokat, hanem a lelkes keresőket segíteni kell rejtvényekkel. Akik pedig ezeket megfejtik és megtalálják a könyveket, sőt tovább rejtik őket, egyre magasabb szintre léphetnek és kitüntetéseket meg fokozatokat kaphatnak, s természetesen kevesen vannak, akik már a Sherlock Holmes szintet is elérték. Amúgy a játék, bár Jennifer Chambliss Bertman csak kitalálta, azóta már rendelkezik honlappal is: http://bookscavenger.com

Szóval kiváló az alaptörténet, szerettem, hogy Emily és környezete annyira oda van az irodalomért. Nem csak ő, de a szülei is. A regényben fontos szerepet kap például Edgar Allan Poe munkássága, de a könyvkiadásról is sok szó esik, hiszen Garrison Griswold nemcsak játékokat talál ki, de könyvkiadót is vezet, na meg persze San Francisco teli van különleges könyvesboltokkal és a gyerekek egyik segítője is egy könyvárus lesz. Úgyhogy abszolút melengette szívemet ez a könyves vonal, ráadásul folyamatosan utalgattak klasszikus és modern könyvekre is, fiataloknak szólókra (Tintaszív, Roald Dahl, Mr. Lemoncello Könyvtára, Tom Sawyer) épp úgy, mint klasszikus történetekre meg felnőttebb írókra (Dashiel Hammett, Jack Kerouac, Poe). Aztán meg még ott van a kódfejtéses, titkosírásos része is a történetnek: a gyerekek rejtvényeket oldanak meg, adnak fel, találnak ki és egymással is egyedi ábécékkel kommunikálnak. A történet izgalmas is, hiszen Emilynek és társainak hamarabb kell rájönnie a rejtélyre, mint azoknak akik kapzsiságból akarják rátenni kezüket Griswold dolgaira. Szóval van versenyfutás az idővel meg bűnözőkkel is. Plusz még jól bemutatja San Francisco-t is, érdemes Google térképen megnézegetni, hol is fordulnak meg főhőseink 🙂

Sőt mindezeken túl még Emilynek is kell nem kevés jellemfejlődést is mutatnia, hiszen eddig magányosan élt a könyvvadászatnak, mindent beáldozott neki (mert a sok költözés miatt kb. ez volt az egyetlen állandó dolog az életében), most viszont, hogy barátkozik, mérlegelnie kell, mi a fontosabb: egy játék, vagy hogy ő is segítséget nyújtson, amikor szükség van rá.

A regény nem hiába kapott rengeteg díjat megjelenése után Amerikában: megszólítja a fiatal közönségét, s még oktat is. Nagyon tetszett, hogy az írónő és a Könyvvadászat honlapját nézegetve óraterveket is találtam, amik segítséget nyújtanak pedagógusoknak, hogyan tudják használni a regényt az oktatásban. Szerintem teljesen követendő példa lehetne itthon is, hogy az év díjnyertes ifjúsági meg gyermekkönyvei mellé segítséget nyújtsanak a kiadók a tanároknak és akkor kb. mindenki jól járhatna. Lenne új kötelező/ajánlott olvasmány, amit könnyű beépíteni a tanmenetbe, s amit talán szívesebben olvasnak el a gyerekek is.

Nagyon megkedveltem a Könyvvadászokat, az alapötletet, a sztorit, a szereplőket. Remélem a trilógia másik két részét is megjelenteti a Pagony.

Blogturné

Jennifer Chambliss Bertman szövevényes és titkokkal teli regényében igazán izgalmas játékot talált ki, a Könyvvadászatot. A kiválóan megírt és feszült történetben megismerkedhetünk a titkosírásokkal, könyvekkel és hőseinkkel bejárhatjuk San Francisco utcáit is. Ha a bloggerekkel tartasz az izgalmas úton, megnyerheted te is a Pagony Kiadó által megjelentetett kötet egy példányát. Könyvvadászatra fel!

Fülszöveg

Az élet egy játék, amelyben a könyvek a zsetonok!
Emily bohém szüleinek mániája, hogy minden évben új helyre költöznek. Most éppen San Francisco következik, ami legalább jó hír, hiszen itt van a Könyvvadászat központja. Emily lelkes könyvvadász: a játék lényege, hogy bárki bárhol elrejthet egy könyvet, a megtaláló pedig egy online rendszer alapján pontokat kap.
Amikor Emily a városba érkezik, a Könyvvadászat kitalálóját, aki éppen egy új játék bejelentésére készül, megtámadják. Ijedtében elrejti a nála lévő, teljesen egyedi kiadású könyvet. Emily újdonsült barátjával véletlenül bukkan a könyvre, és a csapat a könyvvadászaton keresztül nyomozni kezd. Az értékes könyvre azonban másoknak is fáj a foga, így indul a versenyfutás. Vajon kinek sikerül előbb megfejtenie a rejtvényeket?
Kiadó: Pagony
Fordító: Illés Róbert
Oldalszám: 378 oldal
Illusztrálta: Sarah Watts
Megjelenés: 2019
ISBN: 9789634104667
Megrendelés

Nyereményjáték

Mivel Emily a könyvben megismerkedik Edgar Allan Poe munkásságával, nektek is ez lesz a feladatotok. A bloggerek bejegyzéseikben elrejtettek, egy-egy Poe novella címét. Ezeket kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

06.30 Olvasónapló
07.05 Hagyjatok! Olvasok!
07.06 Könyvvilág
07.08 Spirit Bliss – Sárga könyves út
07.10 Deszy Könyvajánlója

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *