Menu Close

Debbie Tung: Book Love

Debbie Tungról és az előző képregénygyűjteményéről, a Quite Girl in a Noisy World-ről Bridge-től hallottam, aki igazi könyvesbolti barangolás során talált rá a kötetre és esett szerelembe a rajzokkal. Erről mesélt is a Popkult, csajok, satöbbi podcast 2018-as évet összefoglaló adásában, s mondta, hogy hamarosan megjelenik a szerző második gyűjteménye is, Book Love címmel, amit biztos, hogy beszerez. Persze erre én is felkaptam a fejemet és örömmel láttam, hogy lehet előolvasásra kérni, úgyhogy lecsaptam rá és végiglapoztam a számítógépemen. De biztos vagyok benne, hogy igyekszem megszerezni kemény kötésben is. Bár az igazi az lenne, ha valamelyik magyar kiadó lecsapna rá, mert elnézve az interneten csoportosuló könyv, olvasás és képregény szeretők csoportját, ezek közös halmaza egész nagy, biztos siker lenne. Én tuti ajándékoznám agyba-főbe embereknek.
Debbie Tung illusztrátor aki akárcsak Sarah Andersen az internetnek köszönheti, hogy elismerik és kiadják a műveit. Nem is véletlen az összehasonlítás, mert ugyan más stílusban, de körülbelül hasonló témákkal foglalkoznak. Még Sarah-nál is többször előjöttek a könyves utalások, Debbie pedig szintén az introvertáltságtól indult, s már előző könyvében is szerepelt a könyvekhez való kapcsolata, de itt igazán csak erre fókuszál.
Amúgy tipikusan az a könyv, ami tényleg a könyvmolyoknak szól, nemcsak a problémáikról hanem arról is, hogy mit jelent könyvszeretőnek lenni.

Természetesen nem csak híres idézeteket illusztrál Debbie, hanem hétköznapi dolgokat is. Hogy mennyire jó megtalálni a kedvenc helyünket egy kávézóban vagy könyvesboltban. Milyen érzés, amikor olyan emberekkel találkozunk, akik osztoznak a szenvedélyünkben, netán olvasták és szeretik ugyanazokat a könyveket mint mi. Mit jelent a kedvenc könyv, vagy épp egy szereplő, s mennyire stresszes amikor az embernek dolgoznia kéne, de megérkezett a legfrissebb könyvrendelése.

Vannak benne vidám és kicsit szomorkás rajzok is ezek legtöbbje mondjuk olyasmi problémához kötődik, amelyek rendszeresen megjelennek a “30 gond, amit csak könyvmoly érthet meg” és hasonló válogatásokban. Biztos vagyok benne, hogy Debbie rajzai és gondolatai is hamarosan tömegével fognak feltűnni online könyves körökben. Mondjuk talán az e-könyvekhez való viszonyával nem igazán értek egyet, ugyanakkor meg nagyon örülök, hogy nem csak arról készített beszámolót, hogy mennyi könyvet vásárol, hanem hogy a könyvtárak is mennyire fontos szerepet játszanak egy olvasó ember életében. De vannak pro tippek olvasási válságból kilábalástól kezdve kedvenc olvasási pozíció megtalálásáig illetve könyves fitnesz gyakorlatokat is találhatunk a könyvben.

Igazából nem egyszerre kell feltétlenül végiglapozni a könyvet, mert úgy sok is lehet, hanem jó felütni itt-ott, úgy érezni, hogy lám van aki megért minket, könyvmolyokat, de legalábbis nem vagyunk egyedül, mert íme itt van valaki aki mindazt, amit érzünk az olvasás iránt, meg tudja fogni és papírra rajzolni. Hiába lehetett volna fél óra alatt átlapozni a könyvet én is elnyújtottam a vele való foglalkozást, hogy minél tovább tartson a megismerése és miután befejeztem rendszeresen vissza-visszanézek a képekre. Ezért is gondolom, hogy fizikai példányból is szeretnék majd belőle.

Kiadó: Andrews McMeel Publishing
Megjelenés: 2019
Terjedelem: 144 p.
ISBN: 9781449494285
Honnan: Edelweiss recenziós e-book
Megrendelés

5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *