Menu Close

Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Amióta könyvesblogot vezetek, meg könyves közösségi oldalakon fenn vagyok sajnálom, hogy gyerekkoromtól kezdve nem volt igazi olvasónaplóm. Igazából annak idején nekünk valamiért nem kellett vezetni (imádott magyartanárnőm nem volt a hagyományos dolgok híve), egyedül az unokatestvéreimnek írogattam meg az olvasónaplókat (emlékeszem még, hogy A kincskereső kisködmön-t megcsináltam a legidősebbnek és még a testvérei is abból éltek évekig:) ). Aztán lett nekem ez a blog és a többi már történelem…
A digitalizált dolgok ellenére azért még mindig húz a szívem az analóg cuccok felé is. Nem véletlen, hogy már többször is ajánlgattam Könyves naplókat ajándékba pl., sőt jó magam is vezettem egy időben a Moleskine Book Journalját, de az én tempómban hamar betelt, főleg mert az ABCs rendszer miatt bizonyos betűk helyei gyorsan elfogytak, ugyanakkor szeretem, hogy van egy ilyen is a polcomon a naptáraim között. Ugyanígy letöltöttem már Modern Mrs. Darcy olvasónaplóját is, sőt van egy megkezdett Nyomtatott Olvasonaplo című fájlom is, mert valami hasonlót szerettem volna magyarul… S mivel mindig jönnek a kifogások, hogy de hát ezek a Book Journalok, Reading Log-ok mind angolul vannak, nos nekik nem kell tovább kifogásokat keresni, mert Szabados Ágnes és a Libri Kiadó elhozta a magyar változatot. Amiben benne van minden, amit az ember egy modern olvasónaplótól elvár, sőt még több is.

Nagyon örültem, amikor kiderült, hogy van végre magyarul is egy igazán színvonalas és populáris olvasást népszerűsítő kihívás vagy program, nevezze ki hogyan szeretné. Mindenesetre Szabados Ági és a Nincs időm olvasni! csoportja, követői új lendületet adtak a könyvek és az olvasás népszerűségének itthon is. S én ezt csak örömmel tudom fogadni, mert a könyvek, az irodalom nem elit dolog, hanem jó lenne ha minél többen falnák a betűket, mert ezzel mindenki csak jól jár: anyagilag és erkölcsileg is. Többen olvasnak, nagyobb lesz a kereslet, több könyvet lehet megjelentetni, többen járnak könyvtárba és amúgy is mindenféle kutatások bizonyítják, hogy igenis a könyvek által megy előrébb a világ.

De nézzük a kézzelfoghatóbb dolgot, magát a konkrét Olvasónaplót. Mert arról van itt szó kérem szépen. Itt van ez a kis, kézreálló kötet, ami belefér táskába, lehet bárhol jegyzetelni bele, és kiválóan vezeti azt, aki szeretné megörökíteni, hogy mit olvasott.

ABC sorrendben lehet értékeléseket írni, a betűk között pedig isnpiráló idézeteket lehet olvasgatni, amelyek mindegyike könyvekkel, olvasással kapcsolatos és egyáltalán nem tucatgondolatok, amit már mindenki ismer.

Van hely olvasmánylistáknak, kívánságlistáknak, mérni lehet az olvasást is, sőt előre lehet készülni ötletekkel a Nincs időm olvasni kihívás havi témáira, sőt fel lehet jegyezni, hogy korábban miket olvastunk el hozzá. Ami talán egy kicsit exkluzívabbá tehette volna ebből a szempontból a kötetet, ha a 2017 és 2018-as témák mellé a 2019-es tervek is bekerültek volna. Így csak hely van, de az embernek magának kell majd odafigyelni és beírni, hogy mi várható.

De van még ötlet egyéb olvasmánytémákhoz is, például évszakokra bontva, hogy milyen típusú könyveket olvasson az ember, esetleg hol. Na és persze még jegyzetlapok és néhány infografika is megtalálható a kötetben.

Azt hiszem, ennél jobb ajándék nem is létezhet könyvmolyoknak. Főleg mert még mindig hódít a kézzel írás, sőt előretörőben van, na meg sok olyan olvasó van, ami lehet, hogy nehéz elhinni, de nem a neten vezeti az olvasónaplóját, sőt nem is szeret ott véleményeket írni. De talán saját magának egy füzetbe már megtenné, s miért ne lehetne ezt egy ilyen mankót is nyújtó ízléses kötetben megtenni? Úgyhogy ha valaki könyvszerető ismerősének keres karácsonyra valami találót, akkor ezzel nem lehet hibázni. S még az se baj, ha esetleg több példányt kap az illető, mert akkor legalább ha betelik, máris kéznél lesz a következő, ahol lehet folytatni a jegyzetelés.

Blogturné

Szabados Ágnes Nincs időm olvasni! facebookos csoportja és kihívása rövid idő alatt nagyon ismert és kedvelt lett a könyvmolyok között, és olyanokat is könyvmollyá tett, akik korábban egyáltalán nem vagy csak keveset olvastak. Ági most egy különleges könyvvel kedveskedik nekünk, melyben nemcsak rendszerezhetjük az olvasnivalóinkat, hanem vezetése ösztönözhet is arra, hogy még több könyvet vegyünk a kezünkbe. A turné során 10 blogger mondja el a véleményét a Van időm olvasni nevezetű olvasónaplóról, a turné végén pedig ti is nyerhettek belőle egy saját példányt.

Fülszöveg

Nincs időm olvasni! Annyiszor hallottam ezt a panaszt, hogy 2017 januárjában létrehoztam egy kihívást az online térben azért, hogy a közösség erejével visszacsempésszem a mindennapokba az olvasást.
A Nincs időm olvasni kihívásból lassan egy tízezer fős, aktív közösség alakult ki, amelynek tagjait a könyvek szeretete köti össze. Van időnk olvasni, sőt, van időnk arra is, hogy az olvasmányainkat még emlékezetesebbé tegyük – erre szolgál ez az olvasónapló, amelyben értékelheted az olvasott köteteket, lejegyezheted kedvenc idézeteidet, izgalmas könyves bakancslistákat teljesíthetsz, miközben számtalan inspiráló gondolatot is találsz az olvasásról.

Barátsággal,
SZABADOS ÁGNES
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Oldalszám: 192
Megjelenés: 2018
ISBN: 9789634335054
Megrendelés

Nyereményjáték

A Nincs időm olvasni csoportban Ági minden hónapban más témát ad meg, amelyhez olvashatunk. A játék során a 2017-ben és 2018-ban meghirdetett témákhoz kapcsolódó könyvek címét kell kitalálnotok leírás alapján. Feladatotok, hogy a Rafflecopterbe írjátok be a történetek magyar nyelvű címét.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

2017 márciusában egy olyan könyvet kellett olvasni, amit megfilmesítettek. Ezúttal egy olyan könyvsorozat első részének címét keressük, amelyből filmsorozatot készítettek. A sorozat egy nőről szól, aki néhány titokzatos kőnek köszönhetően visszamegy az időben 1743-ba, és általa megismerhetjük az akkori Skóciát.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11. 24. – Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 25. – Nem félünk a könyvektől!
11. 26. – A Szofisztikált Macska
11. 27. – Never Let Me Go
11. 28. – Függővég
11. 29. – Deszy könyvajánlója
12. 01. – Sorok között
12. 02. – Olvasónapló
12. 03. – Könyv és más
12. 04. – Szembetűnő

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *