Menu Close

Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondái

Az elmúlt évben mintha reneszánszát élnék a mitológia témájú könyvek itthon, s főleg azok, amelyek kimondottan a gyerekeknek szólnak. Nem tudom, hogy Percy Jackson népszerűsége hozta az új hullámot (hiszen Riordan menővé tette a görög isteneket), vagy éppen mert Loki és Thor is annyira népszerűek, mindenesetre nálunk otthon is eléggé bejön minden amit úgy viszek haza, hogy mítosz. S a nagyobbik fiam máris viszi a könyvet és elolvassa. Ez történt most is Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondái kötetével.

Természetesen a cím egyáltalán nem rejteget zsákbamacskát, meg a fülszöveg se, röviden, érthetően olvashatunk szerintem inkább jól ismert történeteket, mint extrákat, s tényleg egyszerűbb nyelven. A nagyobb mondakörök előtt van egy rövid összefoglaló arról, hogy kik voltak a népek akiknek a mítoszairól szó van és milyen alapokon nyugosznak ezek a történetek, meg kik a főbb szereplők. Utána jön néhány mítosz, amelyek közül vannak összefüggőbb történetek is, például a Kerekasztal lovagjairól vagy éppen Odüsszeusz több kalandja.
A fiam tényleg kiolvasta a könyvet két nap alatt, mert őt is érdekelte, hogy ki az a bolygó hollandi (azt hitte valami égitest lesz :). Én tartalmilag kicsit soványnak és túlzottan nyugat európainak gondolom a válogatást, de végülis német nyelvről lett fordítva, szóval ez igazán nem meglepő. Mindenesetre a görög mítoszokból kevés volt és Európán kívül a világ nagyon aprócska részben van reprezentálva (Egyiptomból és Mezopotámiából csak 1-1 történet).

Ugyanakkor meg jó volt, hogy a nem csak mítoszok, de mondák és népiesebb történetek is akadtak az elmesélendők között, mint például a Gólem, bár szegénynek így nagyon soványka és szomorú a története, vagy hogy ki volt Tell Vilmos, Robin Hood illetve volt még néhány német történet, amelyekről én mindig azt hittem, hogy először Grimméknél olvastam, de lám, kiderült hogy nem annyira. A Germán-Kelta vonal erőssége mellett hirtelen azt hittem valamit rosszul látok, hogy valami nagy hiba van, mert Artus királyként emlegetik az uralkodót, de utána néztem, hogy annak idején a Dömötör Tekla-féle kötetben is így volt. Úgy látszik, hogy az elmúlt évek anglomániája ezt a részt teljesen elhomályosította.

Megmondom őszintén, én elsősorban az illusztrációk miatt érdeklődtem a könyv iránt, s azt kell mondjam, hogy ebből a szempontból egyáltalán nem csalódtam a kötetben. Bölecz Lilla nagyon jól rajzol, a képei tökéletesen visszaadják a hangulatát a történeteknek. El is olvastam vele egy interjút, amiben beszél arról, hogy milyen sokat készül egy-egy megbízásra, s egyáltalán nagyon bejön nem csak a stílusa, de a témák is, amikkel szeret foglalkozni. A mítoszok láthatóan a kedvencei, s ezekhez a történetekhez egyedi képeket készített, amelyek mindegyikében érezhető, hogy alaposan megismerte a hátterét ahhoz, hogy jól vissza tudja adni a monda a hangulatát, na meg beleépítse magának az adott népnek a jellemzőit is, legyen az germán, görög vagy éppen egyiptomi.

Összességében tehát egy igényes kivitelezésű jó kis kötet ez, ami bevezetésnek a mítoszok világába megfelel. Csak sehol se ás elég mélyre, viszont esti meséknek felolvasásra kiválók lehetnek a történetek és felkelthetik az érdeklődést a többi történet iránt. Az illusztrációk azonban mindenért kárpótoltak.

Blogturné

Egy kis varázslat, egy kis történelem, egy kis mitológia. Katharina Neuschaefer A világ legszebb mondái című könyve egyszerre szórakoztatja és tanítja a gyerekeket. A gyönyörűen illusztrált kötetet most 5 bloggerünk véleményezi, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy saját példányt.

Fülszöveg

Hogy ki volt Parsifal, Robin Hood, Romulus és Remus, Héraklész, Tell Vilmos, Gilgames, a bolygó hollandi? Na és Ozirisz, a gólem meg Odüsszeusz?

Legendás történetek, eredetmondák és vándormondák hősei ők – életük, tetteik és kalandjaik a világ gazdag mondakincsét gyarapítják.

A széles kitekintést nyújtó válogatás ismert vagy sosem hallott-olvasott mítoszok, legendák és valós történelmi események gyűjteménye. A legszebb északi, kelta, görög-római, germán, egyiptomi, sumer regék és mondák olyan könnyen befogadható, izgalmas olvasmánnyá válnak a kötet lapjain, amely végre gyerekekhez szólóan, gyereknyelven beszéli el az emberiség közös kulturális örökségét.

Kiadó: Naphegy Kiadó
Oldalszám: 208 oldal
Megjelenés: 2018
ISBN: 978-963-47-6020-7
Megrendelés

Nyereményjáték

A világ legszebb mondáiban nem szerepelnek magyar mondák, de a ti feladatotok most az lesz, hogy a képek alapján kitaláljátok, mely híres mondákra gondoltunk. Írjátok be a Rafflecopterbe, hogy mely mondákról van szó.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 03. Függővég
12. 05. Olvasónapló
12. 07. Könyvvilág blog
12. 09. Könyv és más

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *