Menu Close

Esad Ribic – Rob Rodi: Loki

Mindig azzal szoktam kezdeni a képregényes értékeléseimet, hogy nem vagyok képregény olvasó, viszont szeretem a szuperhős filmeket, mert szórakoztatnak és én nem kérem rajtuk számon, mint sok rajongó, hogy bizonyos szereplők nem úgy jelennek meg, ahogy az eredetiben és vannak történetszálak, amelyek nyomtatva jól kijönnek, filmen meg nem és fordítva. Ennek ellenére mostanában egész sok képregényt forgattam. Néha olyanokat is, amelyeknek semmi közük se volt filmekhez. De itt most persze egyértelmű, hogy nem ez a helyzet. Hiszen mint olyan sok hozzám hasonló ember, a Marvel Univerzum Asgardi vonalával a filmvásznon találkoztam. Persze Asgard és az északi istenek nem voltak ismeretlenek számomra eddig se (lásd még Nei Gaiman: Északi mitológia), sőt magáról Lokiról is olvastam már ifjúsági regénysorozatot, ami nagyon bejött (ez volt a Mítosz Akadémia). Esad Robic és Rob Rodi négy részből álló története azért érdekelt, mert itt mindenki kedvenc Marvel gonosza, Loki került a középpontba, aki mint már a borítóból is látható, nem éppen nyerő helyzetben van.

Pedig a történet jól indul, hiszen Loki végre Asgard trónjára ülhet, segítséggel de börtönbe vetette Thort, s bosszút állhat végre a hősön és holdudvarán, akik mindig lenézték őt. Csakhogy a viszályok istenének nem annyira megy jól az uralkodás, be kell tartania az ígéreteket amiket tett és még Hela is megjelenik, aki elvárja, hogy végre megöljék Thort.

Igazából ennek a történetnek a Lokija közelebb áll a mitológiából ismerthez,  mint Tom Hiddlestonhoz. Főleg ha a rajzokat nézzük, itt ugyanis nem az a jóképű vagány fickó, hanem öreg és sebhelyes arcú, mintha már túl lenne egy kör méreg csöpögős kínzáson. A a mítoszok szerint bűnei miatt elfogják, kőhöz kötik és egy óriáskígyót tesznek fölé, amelyből méreg csöpög, amit ugyan felfog hűséges felesége egy tállal, de valahányszor üríti a méreggel teli edényt, Loki csak sérül. Na, így néz ki a képregényben. Úgyhogy aki jóképű gonoszra vár, az csalódni fog 🙂

A sztori túl azon, hogy meg tud-e birkózni az uralkodással a tréfacsináló az örök kérdést is boncolgatja, hogy vajon mennyit ér Loki Thor nélkül? Mi az amit neki köszönhet és mi az, amiért örökké gyűlölni fogja a mennydörgés istenét. S ez a gyűlölet vajon mennyire befolyásolja a tetteit.

A történet és a rajzok nem éppen akciódúsak, elvégre már a nyitány is azután játszódik, hogy Thor börtönbe kerül, Loki körbejárja azokat kiket legyőzött és próbálja kitalálni, kit mire tud használni, ki a talpnyaló és ki nem, mennyire tud elégtételt venni a korábbi sérelmein és feltámad-e a lelkiismerete. Na meg persze előkerülnek hirtelen a múltjából olyanok, akikre nem számított. Fokozatosan megismerjük a negatív szereplő szemszögéből azokat a hősöket, akikre eddig felnézhettünk és nem biztos, hogy mindig tetszik, amit így látunk. Ugyanakkor meg egyre inkább érthetővé válik Loki. Szóval inkább egy elemzős és jellemboncolgatós történet ez, mint dirr-durr csitt-csatt.

Ennek megfelelően a rajzok se túl élesek és tökéletesen egyértelműek. Rengeteg az árnyék és egy csomót kellett néhol hunyorognom, hogy rájöjjek éppen ki beszél: Loki vagy valamelyik börtönőr (az asgardi sisakok eléggé egy kaptafára készültek). Igen, a rajzok stílusával nem voltam kibékülve. Eléggé formabontónak tűnt, és bár a melankólikus történethez illett, igazán nem tudtam megbékélni vele.

Érdekes volt olvasni Lokiról, a hátteréről és kitalálgatni, hogy mely motívumok származnak és miért a Marvel univerzumból és melyek a mitológiából (ezeket jobban eltaláltam, azt hiszem). Mindig izgalmas antihősök motivációiról olvasni és felfedezni, hogy vannak megbocsátható és megérthető dolgaik. Csak kár, hogy nem kaptam igazi képregényes rajzokat, számomra túlságosan művészi és homályos maradt a stílus.

Blogturné

A Fumax elhozta, a Blogturné Klub pedig bemutatja a Marvel univerzum legkedveltebb cselszövőjének legújabb történetét. A 4 részből álló képregény minisorozat Loki szemszögéből egy intő mese arról, hogy minden éremnek két oldala van és, hogy néha a vágyaink teljesülhetnek, de aztán rájövünk, hogy valójában többet kaptunk, mint akartunk.

Fülszöveg

Minden érmének két oldala van. Thor történetét már jól ismerjük – itt az idő, hogy meghallgassuk Lokit is! Odin legbecstelenebb fia saját szemszögéből írja újra az asgardi mítoszt ebben a forradalmian újszerű kötetben. Új oldaláról ismerhetjük meg Loki csillapíthatatlan hatalomvágyát, Sif iránti, zavaros érzelmeit, Balderrel szembeni gyűlöletét, valamint bátyja, Thor, és érzéketlen apja, Odin szeretetére irányuló, mélyen gyökerező és sértettséggel keveredő vágyódását.
Rob Rodi formabontó fantasy történetét Esad Ribic lélegzetelállító festményei teszik még emlékezetesebbé.
Tartalmazza a teljes Loki 1-4 minisorozatot.
Kiadó: Fumax
Műfaj: képregény
Formátum: keménytáblás
Terjedelem: 104
Fordította: Matolcsy Kálmán
Megrgendelés

Nyereményjáték

A mostani játékunkban az igazi Loki rajongókat keressük. Azokat, akik betéve tudják Loki minden egyes mondatát, amik a Thor és a Bosszúállók filmekben elhangzottak. Ha magadra ismertél, a feladatod, hogy megfejtsd melyik filmből származnak a blogturné minden állomásán található egy-egy Loki idézetek.

A kiadó felajánlásával egy példányt sorsolunk ki a helyesen válaszolók között.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom

Zuhantam HARMINC PERCEN ÁT!

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

10/09 – Függővég
10/10 – Olvasónapló
10/11 – Dreamworld
10/12 – Hagyjatok! Olvasok!
10/13 – Kelly & Lupi olvas
10/14 – Nem félünk a könyvektől

3.5 Stars

1 Comment

  1. Pingback:Rob Rodi: Loki + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *