Menu Close

Helene Hanff: 84 Charing Cross Road / The Duchess of Bloomsbury

Valahányszor találkoztam olyan listákkal, amelyekben könyves könyvekről volt szó, azaz olyan kötetekről, amelyek maguk is könyvekkel, könyvesboltokkal, olvasásokkal voltak kapcsolatosak (egyszer már készítettem erről egy listát, meg a Podcastban is beszélgettünk róluk), mindenhol megemlegették a klasszikusnak számító 84 Charing Cross Road című kötetet. Amely 1970-ben jelent meg először és bár film is készült belőle magyarul mégse volt olvasható. Úgyhogy természetesen ment a végtelen hosszú várólistámra, aztán sikerült beszerezni is és most a 2018-as Várólista csökkentés nevében el is olvastam végre. S mit mondjak, megértem, hogy miért is szerepel mindenhol.

Mondjuk rögtön kezdeném azzal, hogy én korábban meg voltam győződve arról, fikcióról van szó, de kiderült, hogy nem, a 84 Charing Cross Road Helene Hanff valós levelezését tartalmazza a kötet címét is adó házszám alatt található antikvárium alkalmazottaival. Hanff New Yorkból egy kis bérleményből dolgozott íróként és véletlenül talált egy hirdetést, s felvette a kapcsolatot a Marks & Co. bolttal, ahonnan is az egyik alkalmazott válaszolt neki, elküldték a keresett könyvet. Ebből aztán folyamatos levelezés lett, mert mint kiderült, postaköltséggel együtt is a kis londoni üzlet olyan különlegességekhez tudta olcsón hozzá juttatni Helene-t, hogy vétek lett volna elszalasztani az alkalmat. A levélváltás 1949-ben kezdődött, s a nő egyre lelkesebb lett és miután karácsonyra köszönetképpen a bolt összes dolgozójának címezve egy szeretetcsomagot küldött, amely az akkori brit fejadagok mellett igazán csodás ajándék volt, kiderült, hogy az eredetileg FPD-ként aláíró alkalmazott neve Frank Doyle. Innentől kezdve a levélváltás rendszeressé vált, Hanff nem csak könyveket rendelt a Marks & Co-tól, de hamarosan élénken érdeklődött az ott dolgozók és családjaik felől és Frank-kel igazi bibliofil levelezést is folytattak.

A levélváltás két évtizeden keresztül folytatódott és csak Frank váratlan halála vetett véget neki. Közben Hanff, az excentrikus, nagyszájú  New Yorkban élőküzdő író (tévé sorozatokat, tankönyveket írt), sose jutott el addig, hogy ellátogasson Londonba. Csak miután megjelent a levélgyűjtemény, amit Angliában egy magyar származású kiadó (Andre Deutsch) vett szárnyai alá, s rábeszélték, hogy jöjjön el reklámozni, lépett a szerző brit földre. A kötetben amit olvastam benne volt ez az útinapló is a The Duchess of Bloomsbury, amelyben Helene  részt vesz a sajtókörúton, találkozik Frank özvegyével és lányával, s bár már a 84 Charing Cross Road-on nem üzemel az antikvárium, de legalább bejárhatja azokat a helyeket ahonnan a hősei származtak (Samuel Pepys, Shakespeare stb.).

Mind a két történet roppant bájos. Imádtam a levelezést, amelyből nagyon jól lejött, hogy Helene milyen indulatos és szenvedélyes tud lenni, ha könyvekről van szó. Mennyire imádja őket és el van ragadtatva meg különleges helyet biztosít azoknak a csodás köteteknek, amelyeket néha kap Londonból. Frank pedig a tipikusan brit, visszafogott, csendes könyvárus, aki nem a hangjával, hanem a tetteivel bizonyítja, mennyire mélyen érti és szereti a mesterségét. A kettejük között lévő különleges kapcsolat igazi barátságot és közös szenvedélyt mutat a leveleken keresztül. Amelyekből olvastam volna még jó sokat.

Egészen más miatt érdekes a folytatás is, Hanff utazónaplója, amelyben találkozik azokkal, akikkel eddig csak levelet váltott, megismerkedik új emberekkel britekkel és amerikaiakkal egyaránt és végre hódolhat annak a szenvedélyének is, hogy felkeresi az összes könyvekhez kapcsolódó látványosságot és ott járkálhat a parkokban, épületek között, ahol évszázadokkal korábban élt nagy kedvencei is voltak. Akárcsak a leveleiből itt is kitűnik mennyire érdekes és határozott nő volt ő: független, egyedülálló, szórakoztató és alacsony butaságtűrő küszöbbel rendelkezett. Megfigyelései és szurkálódásai nagyon találóak, legyen szó brit helyzetekről, vagy amerikai turistákról.

A sok szeretet, amit láttam a könyv irányában mindenféle oldalakon tényleg nem túloz. Egy kis drágakő az egész: könyvekről, olvasásról a könyvmolylét szeretetéről ami olyanoknak szól, amilyenek mi vagyunk, akik imádnak olvasni és szenvedélyesen viszonyulnak a könyvekhez, irodalomhoz.

Először azt gondoltam, hogy 9 csillagot adok, mert rövid volt, de aztán rájöttem, hogy ez igazából az előnye is  a kötetnek: tömören, igazan szól mindarról, amit szeretek a könyvmolylétben.


 

Megjelenés: 1982 (1970)
Kiadó: Little, Brown Book Group
Terjedelem: 240 p.
ISBN: 9780751503845
Honnan: Vásárlás, saját példány

 

5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *