Menu Close

Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód

A tavalyi nyár egyik kedvenc olvasmánya volt Jennifer Chambliss Bertman Könyvvadászok című regénye, s mivel tudtam, hogy trilógia, vártam, mikor fog megjelenni magyarul is a folytatás, s nem is volt kétség, hogy el fogom olvasni.

Az előző regényből megismert Emily és James ottani ténykedésüknek hála kicsit hírességekké váltak, legalábbis a Könyvvadászok között. A könyvvadászat olyasmi kincskeresős dolog, mint a Veszíts el egy könyvet, amit sok könyvmoly játszik, s amellett, hogy rejtekhelyeken hagynak hátra köteteket, rejtvényekkel próbálják nyomra vezetni a többi játékost. Emily mielőtt San Francisco-ba költözött volna a szüleivel már tagja lett ennek a klubnak, a házban lakó James-szel nem csak összebarátkozott, de őt is bevonta a könyvvadászatba. A mostani kalandjukban újabb rejtély után nyomoznak. Itt is vannak könyvek, meg kódok. Sőt előkerül egy híres feltörhetetlen kód, amit még átkozottnak is tartanak, mert tűzesetekhez volt köze még a 19. században. Úgy tűnik, hogy Emily és James egyik tanárának, Mr. Quislingnek is köze van mindehhez. Miközben próbálják kinyomozni, hogy ki és miért operál a kóddal, titokzatos tüzek is lángra kapnak, s mindig ott, ahol bizonyos könyveket rejtettek el. Vajon a gyerekeknek sikerül-e kibogozni, hogy miköze van mindehhez Mark Twain-nek, az aranyláznak és elsüllyedt hajóknak, mielőtt komolyabb baja esne valakinek?

Ismét sikerült igazi ifjúsági krimit megalkotnia Bermannak, s elképesztően ügyes, hogy annyi féle olvasónak tud nyújtani valamit a könyv. Ott van ugye eleve, hogy 12 évesek a főszereplők, de egészen komoly ügyben nyomoznak, nem valami látszat rejtélyt kell megoldaniuk, hanem használni kell az eszüket. Persze pont mivel csak általános iskolások, egy csomószor viselkednek úgy, mint a korabeliek és ez is nagyon életszagú: hibáznak, nem igazán foglalkoznak következményekkel és olykor hebehurgyák, de ez a korral jár. Mint ahogy az is, hogy a felnőttek itt nem csak háttérben lévő mellékes alakok, hanem világos, hogy olykor bizony szüksége van még ekkora gyerekeknek az ő segítségükre is. S milyen jó olyan felnőttektől kapni tanácsot, akik nem nézik le az iskolásokat, hanem a nekik járó tisztelettel és elismeréssel viszonyulnak hozzájuk. Emily és James tehát nagyon is hétköznapi srácok, csak éppen váratlan helyzetekbe kerülnek.

Aztán ott van még a kódfejtés, ami megdolgoztatja a célközönséget, s ami a legjobb, a rengeteg információ, amit megtudhatunk az olvasás során. Már az előző regény is azért tetszett annyira, mert olyan jól bemutatta San Francisco-t, mondtam is, hogy érdemes Google térképpel olvasni, sőt a könyv az egyik központi eleme volt annak a Podcast adásunknak, amiben felkerestük a tengerparti várost. S ez a motívum csak tovább erősödött ebben a regényben, kiegészítve San Francisco történetével is. Hiszen központi szerepe volt a városnak az aranyláz idején, de még a bevándorlók fogadásában is és nem elhanyagolható, hogy mennyi hajó kereste fel a kikötőjét és roppant izgalmas, hogy ezeknek mi lett a sorsa. Persze irodalmi utalások is vannak megint (elég csak Mark Twain-re gondolni), de a várostörténelem engem most jobban lekötött.

Szóval a Könyvvadászok sorozat második része is elég izgalmas, van benne karakterfejlődés, könyvek, történelem, nyomozás, kódok, s nem csak nekem jött be, hanem a célközönségnek is 😊
Alig várom a harmadik részt, ahol meg Alcatraz kap főszerepet 😊

Blogturné

Jennifer Chambliss Bertman szövevényes és titkokkal teli regényében igazán izgalmas játékot talált ki, a Könyvvadászatot. A kiválóan megírt és feszült történet folytatásában ismét San Francisco utcáin barangolhatunk és kódokat törhetünk fel. Ha a bloggerekkel tartasz az izgalmas úton, megnyerheted te is a Pagony Kiadó által megjelentetett kötet egy példányát. Könyvvadászatra fel!

Fülszöveg

Emily szülei végül úgy döntöttek, hogy a család San Franciscóban marad, így Emily és új barátja, James tovább folytathatják a könyvvadászatot. De minden megváltozik, miután megszereznek egy kódolt üzenetet, amit a tanáruknak, Mr. Quislingnek címeztek. A két gyerekben felébred a kíváncsiság, és nekilátnak, hogy kiderítsék, mi köze van a Niantic nevű hajónak, a rejtélyes tűzeseteknek, a Mark Twain köteteknek és Mr. Quislingnek a titokzatos, feltörhetetlen kódhoz.
Kiadó: Pagony
Fordító: Illés Róbert
Oldalszám: 392 oldal
Illusztrálta: Sarah Watts
Megjelenés: 2020
ISBN: 9789634106715
Megrendelés

Nyereményjáték

Hőseinkkel együtt veletek is San Francisco utcáin fogunk barangolni. A bloggerek bejegyzéseikben San Franciscoban játszódó filmekből találtok jeleneteket. A filmek címét kell l beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.20 Könyvvilág
11.22 Olvasónapló
11.24 Hagyjatok! Olvasok!
11.26 Spirit Bliss – Sárga könyves út

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *