Menu Close

2022 -es félévi összegzés

Amióta nem írok mindenről a blogban a féléves összefoglalók a rendszeres olvasóknak (van még ilyen?:) meg magamnak is jó visszatekintés arra, hogy milyen könyves élményekkel is teltek el az elmúlt hónapok. Úgyhogy röviden igyekszem megemlékezni olyan olvasmányokról is ezen kérdőív alapján, amit már 2017-óta használok, amelyekről lusta vagyok ide írni. Ráadásul idén még a vállamat is veregethetem, mert még a GoodReads szerint is jól állok a célkitűzéseimmel: hárommal több könyvet olvastam eddig, mint kellene, ráadásul már a Várólista csökkentésből is hamarosan elkezdhetem a nyolcadik könyvemet.

 

1. A legjobb 2022-es olvasmányod.

Lucy Strange az egyik kedvenc ifjúsági regényírómmá vált, eddig még nem csalódtam benne. Most sem.

2. A legjobb folytatás, amit 2022-ben olvastál.

Amikor először olvastam már nagyon szerettem Ari és Dante történetét, s kíváncsi lettem a folytatásra is. Ami talán nem olyan nagy durranás, de nagyon jó volt megismerkedni a két srác további életével és lehetőségeivel. Az első féléves olvasmányokat összefoglaló podcast adásban is beszéltem róla.

3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél.

Stacey Halls eddig kívül-belül remek olvasmányokkal látott el, úgyhogy már itt figyel a polcon és kíváncsi vagyok, most is el tud-e varázsolni.

4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére.


Tavaly olvastam Talia Hibbert Brown nővérek sorozatának utolsó kötetét (Act Your Age Evie Brown) amit nagyon kedveltem, sőt a 2021-es féléves összegzésben az Egy könyv, ami boldoggá tett kérdésre volt a válaszom. Fel is vettem a listára, hogy elolvasom majd az előzményeket, s lám, lehet hogy magyarul is megtehetem 🙂

5. Legnagyobb csalódás.

Valamiért sokkal többre számítottam, ha már ilyen vastag kötet, azt hittem hasonlítani fog a Fun Homera.

6. Legnagyobb meglepetés

Főleg azért, mert egyáltalán nem erre számítottam, sőt, azt hittem valami önsegítő könyv lesz. Hát nagyon tévedtem. Részletesen erről is a Podcastban meséltem.

7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új)

Genevieve Cogman Invisible Library sorozata már a 8. kötetnél tart. Az elsőt vettem fel a VCS-re és nagyon klassz élmény volt: hatalmas könyvtár, párhuzamos idősíkok, időutazás, belevaló hősnő, titkok, mágia, szövevények… szóval volt benne minden amit vártam.

8. Legújabb könyves szerelem

Nem annyira új ez a mítoszok feminista szemszögből dolog számomra, de mivel mostanában egyre több hasonló van, ide lehet sorolni.

9. Legújabb kedvenc karakter

Brigi ajánlotta, hogy olvassuk el ezt a Sok hűhó semmiért parafrázist, jól meg is beszéltük a Podcastban és kiderült, hogy még mindig Beatrice az egyik kedvenc Shakespeare hősnőnk. Még a 30-as években is 🙂

10. Egy könyv, amin sírtál.

Valójában kétszer is, mert amikor először olvastam angolul, akkor is szíven ütött.

11. Egy könyv, ami boldoggá tett.

Nagyon kellemesen szórakoztam rajta, hamarosan érkezik hozzám a második kötet is, a Cserkeszterek 2-vel együtt 🙂

12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál.

Idén a podcastban filmes adaptációkat is nézünk, úgyhogy felelevenítettünk pár klasszikust, sőt a Vakfolt podcastban a Déry novellákból készült Szerelem-ről is beszélgethettem, szóval volt miből választani. Azt emelném ki, ami számomra új volt mert még nem láttam (tudom, tudom szégyelljem magam): a 2019-es Kisasszonyok . Mindenki aki dicsérte nem hazudott 🙂 Valóban különleges feldolgozás, kiváló karakterábrázolással.

13. Kedvenc értékelés, amit idén írtál.

Igazából ez a könyv a meglepetések közé is kerülhetett volna, mert nem számítottam, hogy ennyire be fog jönni.

14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál).

Igazából az Ezer hajó, Mrs. England vagy az Árulások is jöhetett volna ide.

15. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

16. Kiket jelölsz?
Ezt még mindig kihagyom, ha valaki szintén kitölti és hivatkozik rám, beírom ide, mint mindig 🙂
Többiek: Dóri

1 Comment

  1. Dóri

    “rendszeres olvasóknak (van még ilyen?:) ” – lelkesen jelentkezik! 😀
    Genevieve Cogman sorozata nagyon jól hangzik, de több szeretett olvasmányod is a várólistámon van és most megerősítettél, hogy olvassam őket 🙂 (Csendélet, Ezer hajó, Lucy Strange természetesen).
    Az év második felére is remek olvasmányokat kívánok neked és várom a nyári szünet után az új podcast adásokat 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *