Menu Close

Emma Straub: Holnap ilyenkor

Emma Straub előző magyarul is megjelent regényét nem olvastam, mert a színes borító miatt úgy gondoltam, hogy olvan lesz mint Sally Rooney történetei, akiről tudtam, hogy nem nekem való. Szóval igen, a borító sok mindenre tud utalni. A Holnap ilyenkor azonban egészen másképp nézett ki, ráadásul a fülszövegben szerepelt az időutazás, mint hívószó, úgyhogy belevágtam. S egyelőre ez a regény a válaszom a „Könyv, amin utoljára sírtál” kérdésre.

Főszereplőnk, Alice nem teljesen elégedetlen az életével, különösen összehasonlítva a kortársaival és a munkája során megismert sorsokkal, de a 40. születésnapján akaratlanul is számot vet a korábbi választásaival. Hiszen nem minden úgy alakult ahogy annak idején remélte, nincs álommunkája és a szerelmi élete is éppen a lejtmenetbe kapcsolt, az édesapja, Leonard aki egyedül nevelte őt kórházban van és nincsenek rózsás esélyei. Ilyen hangulatban a születésnapján többet iszik a kelleténél és 1996-ban, ébred fel lánykori szobájában aznap amikor betölti a 16 életévét. Negyvenéves fejjel egészen más dolgokra figyel oda, például hogy az apja még milyen fiatalos és élettelteli, hogy tiniként olyan lehetőségei voltak, amikre anno egyáltalán nem figyelt oda. Alice-nak így lehetősége nyílik, hogy ismét együtt legyen az apjával, értékelje és élvezze a jelenlétét meg amit egymásnak nyújtani tudnak, ahogy arra az első alkalommal nem került sor, mert egy 16 évesnek minden más fontosabbnak tűnt. Alice rájön, hogy többször is vissza tud térni erre az egy napra, hogy aztán ismét 40 éves korában találja magát, de azokkal a változásokkal együtt amik azzal járnak, hogy a tizenhatodik születésnapján bizonyos helyzetekben más-más döntést hozott. Vajon megtalálja azt az életet ami igazán jó neki? Egyáltalán van-e tökéletes élet ami igazán illik hozzá? Vajon mindenképp az igazi leányálom az, ami boldoggá teszi az embert?

Jókor, jó időben talált meg a történet, s gyakran ez az, ami számít. A Holnap ilyenkor amolyan csendesen csordogáló sztori, nincsenek benne nagy dolgok, már az idővándorlás is amolyan takarékon mozog (majdnem a regény egyharmadánál történik meg először). Egyáltalán az időutazás nem az a túlmagyarázott tudományos-fantasztikus fajta, ahol tér-idő kontinuumokról beszél a szerző meg alaposan bemutatja az elveket. Ezt elvégzi az a néhány jól elhelyezett pop-kulturális utalás meg az alapvetés, hogy Alice apja, Leonard egy híres időutazós ifjúsági regényt írt, amit generációk szerettek, sőt belőle kultikus tévésorozat is készült. A Holnap ilyenkor inkább a kapcsolatokra fókuszál. Nem csak Alice és az apja, de Alice és a legjobb barátnője, Sam közötti dinamikák válnak fontossá.

Tetszett a regény hangulata, a témák, a kapcsolatok, hogy Alice-t a barátság és az apja iránti szeretete ami ösztönzi, hogy újra és újra visszatérjen, s nem az a fontos hogy hova jut el ő az életében, hanem arra fókuszál, hogy az apjával történjen valami egészen más, az ő életét igyekszik elrendezni. Annyira önzőnek tűnik Alice a regény elején a végére pedig pont az ellenkezője derül ki róla.
Straub nagyon jól eltalálta az egyensúlyt, hogy nem lesz a regény túlzottan cukormázas, de azért nem is lök depresszióba, mert a könnyeim ellenére azon kaptam magam, hogy elképzeltem, hogy hasonló lehetőséggel hogyan élnék: hova mennék hogy még több minőségi időt töltsek azokkal, akiket szerettem, de már nincsenek mellettem.

A magyar kiadás nagyon színvonalasra sikerült (ahogy azt már a 21. Század Kiadótól megszokhattuk), ami viszont egy kicsit egyenetlen volt az a pop-kulturális utazások lábjegyzetelése. Néhol nagyon alaposan megmagyaráztak, hogy milyen tévésorozatról, könyvről vagy filmről van szó, máshol meg teljesen kihagyták ezt. Például eltartott egy ideig, mire rájöttem, hogy a Rokonok az nem Móricz Zsigmond regényére* utal, hanem Octavia E. Butler Kindred-jére. De azért még ez se von le nálam a csillagokból, annyira elvarázsolt a könyv, hogy szokásomtól eltérően amint elolvastam megírtam az értékelést róla, mert éreztem, hogy gyorsan meg kell örökíteni a benyomásaimat.

Csendesen finoman a maga visszafogottságában a bőröm alá lopakodó történet volt, amelynek a témái a szülők és gyerekek közötti kapcsolatok, a barátság, a mit kezdesz az életeddel a vajon a legjobb változatát éled-e annak, ami lehettél volna, mi lenne, ha mai fejjel lehetnél újra fiatal és tényleg értékelnéd, kihasználnád az akkori lehetőségeidet mind-mind olyasmi amelyek az én gondolataim között is felbukkannak. Nagyon sokáig velem maradt a hangulata a regénynek, nem engedett és persze ez is egy olyan olvasmány, amit szeretnék mindenkinek a kezébe nyomni, ugyanakkor nem találom a megfelelő szavakat, hogy nyomatékosítsam és kellően rajongva átadjam az érzéseimet. S igen, ezek után lehet, hogy a Nem vagyunk már gyerekek-re is sort kerítek.

*Bár nem mondom, mai olvasónak az is egy időhuroknak tűnik

Blogturné

Mi lenne, ha elutazhatnál a múltba? teszi fel a kérdést Emma Straub Holnap ilyenkor című regényében, amelyre keserédes választ kapunk. Az okos, érzékeny történetet a 21. Század Kiadó jelentette meg magyarul és ha bloggereinkkel tartatok a regény blogturnéján, játszatok az állomásokon akkor esélyetek van megnyerni a kiadó által felajánlott példányt!

Fülszöveg

Mi lenne, ha elutazhatnál a múltba?
Alice holnap lenne negyven. Aztán reggel felébred, és 1996-ban találja magát. Újraéli a tizenhatodik születésnapját. Nem csak az döbbenti meg, milyen volt a külseje kamaszkorában, nem is az, hogy viszontlátja a fiút, akibe gimiben bele volt zúgva: legjobban az apján hökken meg, aki alig több mint negyvenévesen sármos, energikus. Így, hogy rálát élete további menetére, néhány múltbeli esemény új értelmet nyer. Ha változtathatna valamin, megtenné?
A jelenben, mi tagadás, nem boldog. Az apja kórházba került, párkapcsolata nincs. Tulajdonképp semmi vész, de ez így mégsem az igazi. Talán a múltba tett kirándulás segít rájönni, mi hiányzik?

Kiadó: 21. Század
ISBN: 9789635683413
Megjelenés: 2023.
Fordította: Szabó Olimpia
Kötésmód: keménykötés
Oldalszám: 320
Megrendelés

Nyereményjáték

Az időhurok egy nagyon izgalmas motívum, amivel sok könyv és film is foglalkozott már. Játékunkban olyan filmekből találtok képeket, amelyek szintén az időhurok koncepciójára épülnek. A rafflecopter megfelelő sorába a képeken található filmcímeket kell beírni.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomások

06.12. – Olvasónapló
06.14. – Könyv és más
06.16. – KönyvParfé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *