Aug 072011

Gwyn Cready: Seducing Mr. DarcySokszor volt már szó arról, hogy mennyire jó, érdemes, lehet-e kiválót kihozni abból, hogy a klasszikusokhoz írnak folytatásokat. Az egyik pénzeszsák az utóbbi évtizedekben ugye Jane Austen lett, s néha, ha belebotlok érdekesnek ígérkező címekbe, azokra kíváncsi vagyok. Jómagam is olvastam nem kevés olyan könyvet, amelyeket ő vagy a regényei, szereplői inspiráltak. Ezek közt akadt jobb, meg rosszabb is, néha szoktam azért szemezgetni belőlük. Amikor ezzel a regénnyel találkoztam, több dolog piszkálta fel a kíváncsiságomat: maga a történet, Janet Evanovich ajánlása, meg hogy a Mr. Darcy elcsábítása nem is akarja titkolni, hogy romantikus regény, egy kis időutazással egybekötve.

Flip Allison túl sok időt vesztegetett a házasságára és csapodár férjére, de hiába vált már el két éve, még mindig egyedül van és lassan szexről már csak olvas és nem műveli. Éppen ezért jobban kedveli a szexi könyveket, mint például Mr. Darcyt, aki a Büszkeség és balítéletben csak vágyakozik Elizabeth Bennett iránt. Ezt jól ki is tárgyalja barátnőivel egy kávézóban. Aztán hogy enyhítse a feszültséget, betéved Madame K. masszázsszalonjába, aki azt ígéri, hogy míg végiggyúrja a klienst, az „beleképzelheti magát kedvenc könyvébe”. Flip úgy gondolja, hogy majd valamelyik vad romantikus regény hősnőjeként legalább a fantáziájában megkapja amit kíván, csakhogy a vidéki Angliában találja magát, összefut Mr. Darcyval, s kiderül, hogy a férfi bizony nem csak vágyakozni tud, de sokkal többre is képes. A masszázsból felébredve úgy érzi, mintha kicserélték volna, s immár teljesen új világításban látja a következő könyvklubra esedékes könyvük, a Büszkeség és balítélet főszereplőjét is. Csakhogy a regényben valami megváltozik. Új jelenetek kerülnek a klasszikus történetbe, Lizzy és Darcy között pedig vitát képez egy bizonyos viszony a férfi és… Flip Allison között… Flipnek 24 órája van, hogy rendbehozza a dolgokat, különben sose lesz már a régi az egyik legkedvesebb Austen regény. A nő kénytelen az Austen kutató brit tudóshoz, Magnus Knightley-hoz fordulni segítségért, akiben párszor sikerült rossz benyomást keltenie. Flip szeretne mindent egyedül megoldani, nehogy kiderüljön, milyen szerepe volt az események alakulásában, de hamarosan már nem csak a vonzó Magnus eszén kell túljárnia, hanem még a volt férjén is.

Az ember néha elképzeli, mi lenne, ha bekerülne valamelyik kedvenc regényébe, ha ő lenne Rhett Butler vagy Aragorn vágyainak tárgya stb. Itt pont erre építette fel viccesen romantikus regényét Gwyn Cready. Jól kitalálta az alapsztorit és szimpatikus szereplőket választott ki, akiknek csetlése-botlása a való világban kicsit még párhuzamos is a Büszkeség és balítélet hőseinek dolgaival. S nem is próbál meg más lenni, mint amit a címlap ígér: mulatságos, szexi kaland. A jelenben játszódó részek viccesek, helyzetkomikum és lendületes párbeszédek jellemzik. A Büszkeség és balítélet kulisszái között meg kicsit olyan mászkálni, mintha vendégségbe mehetnénk valami celebhez és megnézhetnénk, hogyan is viselkedik természetes közegében, milyen, amikor lejön egy színész a színpadról. Plusz helyzetkomikumra ezeknél a részeknél is akad rengeteg lehetőség. Külön vicces volt, ahogy Flip és Magnus egész másképp próbálják megközelíteni a problémát, a professzor tipikusan férfi ötletekkel, míg Flip, mint nő sokkal jobban belátja, hogy miképp kell egy lányt meghódítani.

Szóval nem egy klasszikus Austen epigon könyv ez, hanem könnyed nyári romantikus kikapcsolódás és lehetőség, hogy újra meglátogassuk Netherfieldet és izguljunk, hogy összejön-e Darcy meg Elizabethet.

Kiadó: Pocket Books
Megjelenés: 2008
Terjedelem: 336 p.
ISBN: 9781416541165
Honnan: Vásárlás, saját példány

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

 

3.5 Stars
Oszd meg!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *