Menu Close

Costanza Casati: Klütaimnésztra

Majdnem pontosan egy éve olvastam utoljára görög mitológia újra mesélését, amelyben a nők voltak fókuszban. Bár Costanza Casati regénye inkább Madeline Miller Kirké című könyvére emlékeztet, amennyiben a görög mitológia egy notóriusan hidegvérű gyilkosnak ábrázolt szereplőjét teszi a fókuszba és igyekszik felfedni, hogy milyen életet élt ez a nő, mi késztette arra, hogy elkövesse tettét. Görög mitológia, bosszúszomjas erős nő új fényben: mindezt hozta a regény és még sokkal többet.
A regény gyerekkorától mutatja be Klütaimnésztrát a spártai hercegnőt, amint Tündareosz az apja és Léda az anyja is harcosnak, erősnek uralkodónak neveli, akárcsak a többi testvérét, például a húgát, Helénát is. A lány határozott, okos és úgy tűnik, hogy még a szerelem is jókor talál rá. Azonban megérkeznek Spártába a mükénéi menekült testvérek: Agamemnón és Menelaosz, s az előbbi szemet vet a hercegnőre és bármit hajlandó megtenni, hogy megszerezze őt. Klütaimnésztra egy tragikus, keserű árulást követően lesz aztán Mükéné királynője és bár kívülről úgy tűnik, mindene megvan és mindent megkap, valójában a bosszú élteti de tudja, hogy várnia kell a megfelelő alkalomra. S aztán érkezik a trójai háború, amelynek kezdetekor ismét kegyetlen csapást kap, úgyhogy míg a férje harcol a távolban, ő megerősíti hatalmát Mükénében, hogy végre beteljesítse bosszúját.

"A becsvágyó nő számára
nincs béke
A koronás nő számára
nincs szeretet
Ha túlzottan szeret
kéjsóvár
Ha túl erős a hatalma
kíméletlen
Ha bosszúért harcol
őrült
A királyok zseniálisak
hatalmasak
isteniek

A királynék halálosak
szégyentelenek
fertelmesek"

Klütaimnésztra összetett karakter, akit harcosnak képeznek ki, ugyanakkor hiába állja meg a helyét a harcmezőn épp úgy mint a tárgyalótermekben, a politika porondján, de mivel nő, örökké ki van szolgáltatva a férfiaknak: előbb apjának, aztán brutális férjének. Ám a tragédiák és nehézségek ellenére ő talpon marad és minden csapás csak erősebbé és eltökéltebbé teszi. Hisz a nagyanyja jövendölésébe, hogy a királynékra emlékeznek és ők túlélik a királyokat és harcosokat. Bár az is világos már kezdetektől számára, hogy ehhez neki sokkal többet kell tennie, „becsvágy, bátorság, gyanakvás” amire szüksége lesz ahhoz, hogy fenn tudjon maradni. S ez meg is történik, amikor Klütaimnésztra kilenc évig vezeti férje távollétében Mükénét a város kimondottan felvirágzik, ugyanakkor állandóan harcban kell állnia a királynőnek a vének tanácsával, akik mindig mindenért morognak. Szemére vetnek olyan viselkedéseket, amiket simán elnéznek egy férfinek, viszont egy nőtől nem tűrik el. Amikor azonban Klütaimnésztra szembesíti őket a képmutatásukkal, csak lesunyják a fejüket és hümmögnek. Tele van feminista felhanggal a regény ami nemcsak lenyűgöző néha, de veszettül brutális is tud lenni, főleg amikor azokról a szenvedésekről van szó, amit egy nőnek el kellett tűrnie.
Casati nagyon ügyesen intézi úgy a regény cselekményét, hogy bár a vallás jelen van benne, szereplői mégis felelősek a saját tetteikért. Izgalmas úgy olvasni a görög mitológiából ismert eseményekről (Heléna születése, trójai háború stb.), hogy ki vannak belőle hagyva az Olimposz lakói. Lédát nem Zeusz csábítja el, hanem egyszerűen csak félrelép egy idegennel, Tróját már nagyon régóta szeretnék a görögök megtörni, de amíg össze nem fognak Heléna szökése miatt, hogy segítsenek bosszút állni Menelaosznak erre nincs esélyük. Persze vannak templomok, papok, papnők kisebb-nagyon hatalommal, befolyással, kecske és emberáldozatokkal, de mindezek csak a korabeli kultúrát szolgálják, nem igazi szócsövei emberfeletti lényeknek.
Klütaimnésztrát meghatározza a kor és a környezet is amiben élt, abszolút érthetővé válik, hogy miért jut el addig a pontig, amíg és hogy miért kell őt komolyan venni. Több helyen olvastam, hogy a történet közepe kicsit leül, de nekem pont a regény eleje tűnt lassúnak, de rájöttem, hogy minden kellett ahhoz, hogy alaposan megismerjük Spártát az uralkodócsaládot, hogy az ottani élet mennyire más volt, mint egyéb görög városokban. Casati jól felépíti a cselekményt, prózája elegáns, gördülékeny* és bár eleinte csak nagy vonalakban emlékeztem, hogy miért is hírhedt főhősünk a végén már nagyon izgultam és faltam az oldalakat, s örülök, hogy ott fejeződik be a történet ahol.

Bátran ajánlom a regényt azoknak, akik szeretnek olyan erős, határozott nőkről olvasni, akiknek a krónikások eddig csak a gonosz szerepét osztották ki, de most más megvilágításba kerülhetnek. Bár azért szólok, hogy a korszak nyers brutalitását nem szépíti a szerző.

*nagy segítség tud lenni a könyv elején lévő családfa és a végén a szószedet ha valaki már elfeledkezett a görög mitológiai tudásáról

Blogturné

A ókori görög történelem szerelmesei újabb nagyszerű regényt tarthatnak a kezükben a General Press Kiadó jóvoltából. Klütaimnésztra neve és alakja talán nem annyira ismerős mindenkinek, ezen igyekszik változtatni Costanza Casati, aki bemutatja a görög mítoszokban szereplő hősnő életét és motivációit. Tartsatok velünk, s merüljetek el ti is ebben a lenyűgöző történetben.

Fülszöveg

Uralkodásra születtél, de egy zsarnokhoz mész feleségül. Tehetetlenül nézed, ahogy feláldozza a gyermekedet, hogy kiengesztelje az isteneket. Végigkíséred, amint hosszú háborút vív egy idegen városállam partján, és saját kegyetlen gondolataiddal vigasztalod magad. Mert nem ez volt az első gonosz tett ellened. Nem ezt az életet érdemelted. És nem ez lesz a veszted. Lassan tervet szősz. Mert te már rég megértettél valamit, amit a többiek ez idáig sem: ha nem kapsz hatalmat, akkor magadnak kell megszerezned.
Klütaimnésztra újramesélt története elképesztő erővel láttatja az ókori görögök, a hatalom és a próféciák világát. Egy felejthetetlen királyné portréja, az emberiség, az anyaság, a testvériség, a gyász, a veszteség és a bosszú kiemelkedő jellemrajza.
Kiadó: General Press
Fordította: Fügedi Tímea
Terjedelem: 480 old.
ISBN: 9789634527336
Megrendelés

Nyereményjáték

A Klütaimnésztra beleillik az elmúlt években egyre népszerűbbé váló mitológiai újramesélések sorába, s hozzá hasonló kötetek lesznek a játékunk főszereplői is. Minden állomáson találtok egy-egy fülszöveg részletet, a Rafflecopter megfelelő sorába a könyv szerzőjét és címét kell beírnotok.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

“… furcsa gyermek – nem rendelkezik hatalommal, mint az apja, sem azzal a rosszindulatú vonzerővel, mint az anyja. Ám amikor társaságért a halandók világa felé fordul, felfedezi, hogy mégiscsak van egy különleges tehetsége: a varázslás képessége, amelynek révén szörnyekké tudja változtatni a riválisait, ráadásul még az istenekre is veszélyt jelenthet. Fenyegetettségében Zeusz száműzi őt egy lakatlan szigetre, ahol az istennő tökéletesíti titkos tudományát, vadállatokat szelídít, és a híres mitológiai alakok közül többel is találkozik…”

a Rafflecopter giveaway

Állomások

06.28 Olvasónapló
06.30 Könyv és más
07.02 Dreamworld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *