Menu Close

Thomas Wheeler: Cursed – Átkozott

Be kell vallanom, hogy már nem emlékszem, előbb olvastam-e a könyvről vagy akkor figyeltem fel rá, amikor kiderült, hogy egy újabb adaptációt készít a Netflix, ami ifjúsági fantasy-ből készült, mely az Arthur mondakört dolgozza fel. Mindenesetre nagyon meglepett, hogy jött a magyar változata is a könyvnek, szinte egy időben a sorozattal, ezért úgy gondoltam, elolvasom előbb, mint hogy megnézzem. Nagyon vonzott, hogy végre találkozhatok Frank Miller illusztrációival is könyv formátumban, mert a nevét én eddig csak a Sin City-ből ismertem.
Nimue egy tündérlány, aki a falujában is kívülállónak számít, mert bármennyire is a druida főpapnő az anyja, azt suttogják róla, hogy a sötét mágiával kacérkodik, ezért elhatározza, hogy megszökik. Csakhogy mielőtt ezt megtenné, a falut megtámadják a vörös paladinok, akiknek egyetlen célja, hogy eltöröljék a tündérnépet a földről. Nimue pedig megkapja a küldetését: juttassa el a Hatalom Kardját Merlinhez, a varázslóhoz. A kardról azt suttogják, hogy az egyetlen igaz uralkodó kezében ennek a segítségével fogják egyesíteni az emberek és tündérek népét. A lány tehát elindul, hogy megkeresse Merlint, s útközben találkozik egy zsoldossal, Arthurral, aki talán segíteni tud neki. Csakhogy a Paladinok a nyomukban vannak és amikor Nimue kezébe veszi a kardot, valami hihetetlen dolog történik… Lehet hogy ő az, akiről a prófécia szól?
Most én is úgy voltam kb. ezzel a könyvvel, hogy szinte semmit se tudtam magáról a történetről, csak a hívószavakat: ifjúsági fantasy, Netflix adaptáció, Arthur mondakör és Frank Miller, szóval abszolút nem voltak elvárásaim (még a sorozat trailerére is alig figyeltem oda). Úgyhogy az elején csak kapkodtam a fejemet, hogy most mi is történik, aztán lassan rá kellett jönnöm, itt bizony egy feministább Arthur mondakör feldolgozásáról van szó. Ugyanis pont Arthur az, aki a legkevesebbet szerepel a történetben, alig tudunk meg róla valamit és még szinte üres lap, bármi lehet belőle, mint ahogy a sztoriból is. Az alkotók ugyanis terveztek folytatást, amire a történet vége is utalhat, mert hagynak jó sok nyitott kaput. Helyette kapjuk Nimue-t aki igazi vonakodó főhős: egész más tervei vannak, aztán megkapja a küldetését: vigye a kardot Merlinnek, de persze a kard (a’la az Egy gyűrű) valami egész másfelé tereli: bosszút akar állni a katolikusok égisze alatt történő etnikai tisztításnak. Mert a vörös paladinoknak egyetlen dolgot kell elvégezni: kiirtani a tündérek népét. Nimue pedig hosszas belső és külső küzdelem végén a menekültek élére áll és megpróbálja magára venni a prófécia azon részét, hogy egyesíti az ember és tündérvérűeket.

Nem csak Arthur az ebből a körből, aki egészen más szerepben és váratlanul tűnik fel. Utána lehet olvasni, hogy ki az, akit Nimue-nek hívnak bizonyos források (ezt persze én is csak utólag fedeztem fel), de Merlin se az a hatalmas varázsló, akit ismerősnek gondolnák. Neki is megvannak a maga sötét csatái amelyeket több fronton kell vívnia, s még az olvasó is sokáig kételkedik benne, vajon ő tényleg az, akinek hisszük, vagy átvernek minket is? De még izgalmasabbak az itt-ott felbukkanó és egészen más szerepeket kapó ismerős nevek, mint Percival, Lancelot, Gawain vagy éppen Morgan esetleg Guinevre.
Eleinte hatalmas káosznak tűnt a könyv számomra, aztán egyre izgalmasabbá vált és persze érzem én, hogy a legtöbb trópus ami itt szerepel nagyon elcsépelt és 1000x volt olvasható mert simán vesz át motívumokat Wheeler nem csak a korábban már említett Gyűrűk urából vagy éppen a Trónok harcából de ahogy haladtam egyre inkább beszippantott az egész. Ó persze ugrándozott mindenfelé és vannak szereplők akik hirtelen feltűnnek aztán nem lesz velük semmi (talán a folytatásban…), vagy éppen eltűnnek mielőtt izgalmas dolgok történhetnének velük… de mégis sikerült beszippantania. Hiszen amióta elolvastam az Arthur mondakört bújom 😊
Úgyhogy ha az ember nincs telítődve az ifjúsági fantasy-vel és érdekli egy olyan világ, amiben rengeteg lehetőség van, akkor hajrá ez neki való lehet, mint ahogy nekem is bejött. Ja és a végén legkevésbé Frank Miller illusztrációi tetszettek, mert azok az utolsó lapig megmaradtak szétszórtnak. Volt néhány nagyon erős panel, de engem kimondottan zavart, hogy nem egységes a karakterek ábrázolása.

Blogturné

A Libri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Thomas Wheeler nagysikerű regénye, a Cursed – Átkozott, amiből Netflix sorozat is készült. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere bemutatja Nimue különleges, izgalmakkal teli történetét, melyben minden új megvilágításba kerül.

Fülszöveg

Nimue számkivetettként nő fel. A fekete mágiával való kapcsolata miatt druida falujában rettegnek tőle, így a kétségbeesett lány el akar menekülni…
Azonban a vörös paladinok lemészárolják az egész falut, és Nimue élete örökre megváltozik. Haldokló anyja felszólítja, hogy vigye el az ősi kardot egy legendás varázslónak, így Nimue lesz népének egyetlen reménysége. Küldetése során aligha van ideje bosszút állni, mégis, a benne egyre növekvő erő miatt semmi másra nem tud gondolni.
Nimue szövetséget köt Arthurral, a jóképű zsoldossal, valamint Britannia menedéket kereső tündérnépeinek tagjaival. Megforgatja a kardot, amely az egyetlen, igaz királyt illeti, lekaszabolja a paladinokat és egy romlott uralkodó seregét is. Küzdelme során megpróbálja egyesíteni a tündérnépeket, igyekszik bosszút állni a családjáért, és felfedezni a sorsát övező titkot.
És talán egyvalami változtathatja meg a sorsot: az, ami a penge végén található.
Kiadó: Libri
Terjedelem: 460 old.
ISBN: 9789633108406
Fordította: Szilágyiné Márton Andrea
Illusztrálta: Frank Miller
Megrendelés

Nyereményjáték

Játékunk során az Arthur mondakör kap főszerepet. Minden állomáson találtok egy ehhez kapcsolódó kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a helyes választ beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

Hogy hívják az Arthur mondakör leghíresebb varázslóját?

a Rafflecopter giveaway

Állomások

09/21 Kelly & Lupi olvas
09/23 Utószó
09/27 Spirit Bliss Sárga könyves út
09/29 Függővég
10/01 Readinspo
10/03 Olvasónapló
10/05 Deszy könyvajánlója
10/07 Dreamworld

2 Comments

  1. Dóri

    Az egyik kedvenc filmem a két részes Merlin, amiben Sam Neill játssza a főszerepet – azóta érdekel ez a mondakör. Kíváncsi lettem a könyvre, de lehet győz az időhiány (lustaság) és inkább a sorozatot fogom ledarálni – ami meg a főszereplőt alakító Katherine Langford miatt vonz 🙂

  2. Pingback:Frank Miller – Thomas Wheeler: Cursed – Átkozott – Utószó

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *