Menu Close

Lőrinc László: 25 szelfi a Török korból

Lőrinc László kitalált egy nagyon jó formulát arra, hogyan lehet közelebb hozni a történelmet az iskolásokhoz. Tavaly nagyon lelkesen fogadtam a 25 szelfi az Árpád-korból című kötetét, amelyben modern köntösben mutatja be, mi is volt a Honfoglalás környékén. Mert mi lett volna, ha már akkor is létezik közösségi média és az ismerősök meg családtagok kommentálhatták volna az eseményeket, amelyeket első kézből közvetítettek nekik a résztvevők. Például ha mondjuk a Honfoglalást, vagy éppen a boszorkánypereket Facebook bejegyzésekként osztottak volna meg és így a különböző posztok alatt kialakult volna egy beszélgetés, ahol van aki örül az eseménynek, van aki megijed, van aki beszól, akár a valóságban. Vicces és szórakoztató volt, meg nagyon színes. A kötet sikeres volt, díjakat is nyert, úgyhogy szerencsére jöhetett a folytatás, amit már az előző végén beígért a szerző.
Most is 25 pillanatfelvételt kapunk a török kor környékéről, a 14.-17. század magyar történelméből. Nagyjából az előző kötetben is bevált formulával dolgozik a szerző: egy történelmi esemény köré felépít valami vicces, laza eszmecserét, főleg Facebook bejegyzések és hozzászólások formájában, de itt már van pár képregény rész is, aztán pedig jön a történelem lecke. Rövid magyarázat a korábban olvasottakhoz, mi volt valóságos, mi nem. A képregények is rövidek, amolyan webcomic szerűen alig pár panelből állnak, színesek, vicces buborékokkal, s ezek után is ott a magyarázat.
Az a zseniális a könyvben, hogy a laza, poénoskodó bejegyzések felkeltik az olvasó érdeklődését, mert olyan információ morzsák vannak benne, amiknek jó lenne utána nézni, s nem is kell messzire menni, mert pár oldalban prózában meg van magyarázva, hogy valami tényleg úgy történt-e ahogy azt a médiában olvashattuk. Ráadásul nem csak a híres eseményeket mutatja ám be, hanem hétköznapi dolgokat is, hogy mit dolgoztak, ettek, ittak az egyszerűbb emberek, hogyan ünnepeltek, gyakorolták a vallást stb.
S ami most még feltűnt, hogy túl a történelmi tabló szórakoztató bemutatásán a közösségi média rossz oldalára is felhívja a figyelmet a könyv. Persze a maga módján. Avagy nem kell mindig minden helyzetben a telefonunkkal foglalkozni, mondjuk egy csatatér közepén. De felsorakoznak a trollok is rendesen, akik olyan retorikával érvelnek meg vitatkoznak, mint amiket elrettentő példaként szoktak kiemelni amikor a Facebook sötét bugyraira hivatkoznak. Szóval nem kicsit információs műveltséget és illemet is igyekszik a jópofa beszólások mellé beilleszteni Lőrinc László.
A szöveget pedig ismét csak kiválóan egészítik ki a rajzok. A fejezetek elején egy nagyobb tabló található, mindenkinek van színes, egyedi avatárja, a szereplőket (azaz a történelmi személyeket) a kötet elején és végén is meg lehet nézegetni. A képregényekkel pedig még nagyobb teret kapott az illusztrációkat készítő Rátkai Kornél.
Szóval az előző könyv nem csak egyedi különleges esemény volt, hanem kiváló kezdeményezés. A kötet végén pedig ott az ígéret, hogy a Reformkorral folytatjuk. Már alig várom.

Blogturné

Lőrinc László történelemtanár folytatja rendhagyó ismeretterjesztő sorozatát, az Árpád házi szelfik után kiderül hogy vajon mit osztottak volna meg a közösségi médián a török világ idején élő alakok életük meghatározó eseményeiről. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent szórakoztató történelemkönyv alapvetően iskolásoknak készült de az idősebb generáció számára is nagyon szórakoztató lehet. A blogturné három állomásán bloggereink is megosztják veletek, mit szerettek benne. Játsszatok velünk, és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Fülszöveg

Őseink is szelfiztek? Már ők is?! – A nagy sikerű 25 szelfi az Árpád-korból kötet után itt a folytatás, amely a török kor képzeletbeli közösségi oldalait mutatja be. Most a 14-17. századi magyarok világba kalauzol minket Lőrinc László, ahol a mindenki számára ismerős, elfeledett vagy éppen kitalált alakok lelkesen posztolnak és kommentelnek a könyv által teremtett virtuális térben.
Vajon hogyan került Lajos király a mohácsi harcmezőn töltött fárasztó órák után a patak hűs vizébe? Miért töltött annyi időt Zsigmond király fejjel lefelé lógva? Ki merészelte ellopni a Szent Koronát? Tényleg hordott álruhát Mátyás király? Hogy fest Zrínyi Miklós egy képregényben?
A vicces kommentek után pedig ne feledkezz meg a fejezetek végén található magyarázó szövegrészekről sem, hiszen mind tudjuk: ami egy közösségi oldalra kikerül, bizony nem mind igaz, még ha fénylik is.

Kiadó: Kolibri, 2020
Oldalszám: 158 oldal
ISBN: 9789634376187
Illusztrálta: Rátkai Kornél
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostani feladványunkban a könyv és a török kor egy-egy szereplőjét bújtattuk el az értékelések sorai közé. A feladatotok, hogy megtaláljátok a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

09.25. Olvasónapló
09.27. Könyv és más
09.29. Spirit Bliss Sárga könyves út

5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *