Menu Close

Levi és Sinonimo: Királyok és keresztek

Mindig úgy szoktam kezdeni a képregények értékelését, hogy nem vagyok egy képregény olvasó. Úgyhogy tőlem nagyon hozzáértő és alapos kritikát ne várjon senki, ha erről a műfajról van szó. Nálam a képregény esetében két dolog a fontos: a szememnek tetszetős rajzok és a jó sztori.

A Királyok és keresztek egy tervezett történelmi képregénysorozat első része, amely amellett, hogy nem szuperhősös, hanem a múltban megtörtént dolgokkal foglalkozik, még magyar is. Nem csak a történet, de a készítői is hazaiak és teljesen újak a magyar képregény színpadán (nem minthogyha én annyira otthon lennék benne, sőt), de ez az első dobásuk is és kb. a semmiből jöttek (legalábbis ami a grafikus regényeket illeti, nem nagyon tudnak előzménymunkákat felmutatni). A krónika természetesen a valóságban gyökerezik, I. István uralkodásának vége felé játszódik, amikor már-már úgy tűnik, hogy az ország fejlődése kicsit megtorpan, feltűnnek újabb hódítók a határon és azért még mindig nincs egységes belső rend az országban sem, viszont kétséges, hogy ki fogja majd átvenni a hatalmat és megállja-e a helyét határokon innen és túl. A történelemből ismert eseményeket kicsit kiszínezve, izgalmasabban tárja elénk a kötet: csaták, titkok, árulások és nagyon érezhető, hogy ez kb. még csak az első fejezet. Épp hogy felvonultak a főbb szereplők, összeütközött néhány akarat, történt pár dolog, ami talán vezet valahova, de még nagyon sok minden marad rejtve előttünk. Komolyan, még Imre herceg is, akit annyira vártam (úgy képzeltem az előzetesek alapján, hogy ő lesz itt a szupercsávó), csak a sztori második felében tűnik fel! Szóval az alaptörténet nagyjából adott, de tele van kitérőkkel és szereplőkkel, annyival mindenképp, amennyivel egy hosszabb sorozatot táplálni lehet. Úgyhogy első pontban, azaz a jó sztoriban nem csalódtam.

Ami meg a kötet kinézetét illeti, szintén igencsak impozáns. Nem egy puha kötésű, rövid képregényről van szó, hanem majdhogynem inkább album jellege van a kötetnek: fényes lapok, színek és sok két oldalas, részletgazdag panel is található benne. Nagyon sok olyan jelenet van, amely egyszerűen olyan, mintha kimerevítették volna valami filmből: igencsak hatásosak a lobogó palástok (amiről tudjuk, csak jól néznek ki de nem feltétlen hasznosak – kivéve, ha saját személyiségük van – , sőt életveszélyesek is lehetnek és a legjobbak nem dolgoznak vele), a felhúzott íjak és a kietlen terek szélén megálló emberek, állatok. Egyébként nagyon vicces volt, hogy végig lett nekem mutogatva, hol milyen hibák vannak a könyvben, amiket én biztos nem fedeztem volna fel, sőt nekem még ezek után se volt semmi, ami olvasás és képnézegetés közben kizökkentett volna a történelmi hangulatból. Mert közben még arra is rájöttem, azért is szerettem még a Királyok és kereszteket, mert azokra a képregényekre emlékeztetett, amiket gyerekként olvastam és amikért rajongtam: Zóárd Ernő köteteire (Pompei utolsó napjai, Könyves király, A névtelen vár). Befigyelt hát részemről a nosztalgia faktor is. Mindenesetre a szemet gyönyörködtetés is pipa.

Mondjuk amit azért én is felhoznék negatívumnak, mint aki mostanában girlpower képregényeket olvasott, hogy a női szemszög nagyon el van hanyagolva!

A Királyok és keresztek esetében persze joggal lehet elfogultsággal vádolni, hiszen régóta ismerem az egyik alkotót és mindig külön izgulok, meg szurkolok ilyenkor és tuti a véleményemet mindez befolyásolja. Viszont itthon az első ember, aki elolvasta a képregényt és úgy tette le, hogy mikor jön a folytatás a 11 éves történelem imádó fiam volt. Pedig még csak az ókornál tartottak akkor. Nagyon bejött neki a történet és tetszettek a rajzok, ilyen hosszú és komolyabb képregényt még nem forgatott (Garfield újságok, Hahota meg hasonlók jártak eddig a kezében), de nem volt semmi problémája a történettel, megoldásokkal, kivitelezéssel. Egy délután alatt elolvasta, de később még újra elővette és néhány oldalt fel-fellapozgatott meg átnézett alaposabban. A telefonos appot még nem próbálta ki, de megkérdezte, hogy mik azok a piros jelek az oldalszéleken. Szóval ha az én véleményem elfogultnak tűnik, a fiamnak fogalma se volt, hogy ki készítette a kötetet és nem olvasta el a dedikálást se, csak szerette a Királyok és kereszteket.

A kötetnek amúgy van angol változata is és a kiadótól rendelhető az is, ráadásul van hozzá egy ingyenes applikáció is, aminek a segítségével még többet meg lehet tudni a történelmi háttérről és nem csak a szereplőkhöz, de a helyszínekhez is külön magyarázatokat fűz.
Most, hogy már megjelent és sok szeretetet kapott a kötet (s nem csak tőlem!), már csak azon kell izgulni, hogy legyen folytatása is.

Kiadó: Enter 98 stúdió
ISBN: 9789631299489
Terjedelem: 100 oldal
Illusztrálta: Németh Levente
Történet: Mészáros János
Megrendelés

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *