Menu Close

Anna Brones: Lagom

Úgy tűnik, hogy a világ legtöbb része izgatottan várja és nem tud betelni azzal, hogy a Skandinávok megint mivel állnak elő. Mi a titkuk, hogyan tudnak kiegyensúlyozottak lenni olyan szélsőséges körülmények között, amilyen mondjuk az országaik időjárása. A legboldogabb nemzet, a dán állt elő először a Hygge-vel, majd jött a Lykke, de a Svédek se maradtak el, hiszen mostanában a Lagom-ról lehet egyre többet hallani, már én is találkoztam a koncepcióval (s nem csak a Svédországban élő rokonok révén, de könyvben is), s már ott figyelnek a hátsó sorban a finnek, hamarosan azt is megtudhatjuk, hogy mi is az a Sisu.

A lagom azt jelenti, hogy pont jó, se nem túl sok, se nem túl kevés, igazából középút a végletek között. S Anna Brones megmutatja, hogyan használjuk a lagom-ot arra, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a mindennapi életünkben, s ez elvezethet minket a slow living-hez, a fenntarthatósághoz, és az egészséges életmódhoz. Persze vannak, akik szerint ez maga a tömény unalom, hiszen nem szól másról, mint a mértéktartásról és az mennyire kispolgári már. Ugyanakkor meg szerintem inkább az egyensúlyhoz van köze, hogy megtaláljuk a középutat legyen szó az élet bármely részéről: ne menjen a munka a család rovására, a háztartásunk, gardróbunk a környezetére.
Anna Brones szüleivel Amerikában nőtt fel, de családja hű volt a svéd hagyományokhoz, ezért a könyve szerintem főleg az amerikaiaknak jó példa arra, hogy tudják a lagom koncepcióit alkalmazni. Úgyhogy ebben a kötetben az amúgy fotósként, művészként is tevékenykedő nő főleg praktikus tanácsokat ad arra, hogyan érdemes a mindennapokban alkalmazni a lagom elveit. Milyen a jó munkahely, hogyan lehet igazi otthont kialakítani, mivel lehet kis lépésekben is menteni a környezetet stb.  Szóval arról szól a kötet, hogy ha nem élsz mondjuk Svédországban akkor mi az, amit a legkisebb energiával be tudsz illeszteni a napi rutinodba.

Szeretem ezeket a skandináv életmód könyveket amúgy, még akkor is, ha a bennük lévő életvezetési tanács igazából két oldalban összefoglalható, mert annyira egyszerű és egy kis józan ésszel tényleg lehet alkalmazni még itt Közép Európában is a nagy részét. Viszont a könyvek pont annyira kellemesek és kedvesek és tele vannak jó ötletekkel meg receptekkel, mint egy IKEA katalógus, amit szintén minden évben újra és újra izgatottan vár az ember és végiglapoz, pedig mondjuk az elmúlt 5 évben nem volt benne olyan nagy újdonság, de mégis hihetetlenül vonzó az egész stílusa és az oldalakról áradó élvezete az életnek. Svédeknek marha jó a marketingjük.
Anna Brones könyve is valahol ezen a vonalon mozog. Eléggé egyszerű volt, személyesebb és kevésbé általános meg nagyon Svédországot magyarázó kötet volt, mint a másik Lagom könyv, amit olvastam, de tökéletesen érhető és egész sok kipróbált receptet közöl. A fotókkal azonban valahogy nem voltam kibékülve, néhány közülük nem hozta igazán a valódi skandináv érzést, itt-ott mintha csak véletlenül lettek volna beválogatva a kötetbe. Ráadásul még a sok ismétlés is zavart, de ha belegondolok, hogy igazából amerikai piacra készült a könyv, akkor viszont abszolút hozta azt a stílust ami annyira jellemző a tengerentúli ismeretterjesztő, meg önfejlesztő könyvekre (ismétlés, ismétlés, szájbarágás).

Aki nagy vonalakban akar megismerkedni a lagom fogalmával és koncepcióival és máshol még nem olvasott róla, annak jó bevezetés lehet ez a kötet is.

Blogturné

A svéd életstílust a Lagom szóval lehet jellemezni, amelynek alapelveit követve boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet lehet élni. A Bookline könyvek gondozásában jelent meg Ann Brones kötete, ami pont ezt a témát járja körbe és a címe egyszerűen csak annyi: Lagom. Ha a Blogturné Klub három bloggerével tartasz, akkor te is többet megtudhatsz arról, hogy mit is takar ez a kifejezés és még egy játékon is részt vehetsz, melynek végén tiéd lehet a kiadó által felajánlott három könyv egyike.

Fülszöveg

Manapság arra törekszünk, hogy mindenből a maximumot hozzuk ki: a boldogság illúzióját hajszolva, teljesítőképességünk határát feszegetve annyit dolgozunk, amennyit csak lehet, annyira keményen, amennyire csak bírunk. Boldogság helyett azonban mindezzel csak azt érjük el, hogy fizikailag és lelkileg is kimerülünk.
A svédek számára a lagom a mindennapok boldogságának záloga: ennek az életérzésnek a jellemzője a „se nem kevés, se nem túl sok” jegyében a mértékletességre, az egyensúlyi állapotra és a harmóniára törekvés. Anna Brones könyve megmutatja, miként valósíthatjuk meg mindezt a saját életünkben, legyen szó munkáról, az otthonunkról, az egészségünkről vagy éppen a minket körülvevő természeti környezetről.
A Lagom című kötet így egyszerre átfogó és praktikus: amellett, hogy megismerjük a lagom lényegét, hasznos és a mindennapokban is könnyen megvalósítható ötleteket is kapunk. Megtudhatjuk, miként alakíthatunk ki egy tudatos és egészséges életformát, miként dolgozhatunk kevesebbet, ám hatékonyabban. Megismerhetjük a skandináv lakberendezés jellegzetes megoldásait, amelyek alkalmazásával lakóterünk valódi és megnyugtató otthonként funkcionálhat.
Anne Brones könyvéből az is kiderül, miként kezelhetjük a stresszt, s hogyan élhetünk aktív és minőségi életet úgy, hogy a lehető legkevésbé terheljük természetes környezetünket. A lagom életszemlélet, amelynek segítségével harmonikusabb és örömtelibb életet élhetünk, s megtanulhatjuk, miként találhatunk örömöt a legapróbb dolgokban is.

Kiadó: Bookline Könyvek
Fordította: Kurdiné Mohácsi Gabriella
megjelenés: 2017
ISBN: 9789634332626

Megrendelés

 

Nyereményjáték

A könyvből kiderül, hogy a svéd nyelvben a lagom kifejezést leggyakrabban az étellel kapcsolatosan használják. Éppen ezért játékunkban most svéd ételek vagy italok receptjeit találjátok, persze kicsit azért hiányosan. Például az étel neve konrkétan nincs megadva, ez lesz ugyanis a megfejtés, amit a Rafflecopter megfelelő sorába kell írnotok.  Segítségként a bloggerek azért elrejtették az írásukban a betűket amelyekből kirakhatók a svéd finomságok.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

 

a Rafflecopter giveaway

A turné további állomásai

02.05 Olvasónapló
02.06 Deszy Könyvajánlója
02.07 Zakkant olvas

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *