Menu Close

Micsoda év: 2020!

Mennyire naiv voltam egy éve :

“2020-ra továbbra sincsenek nagy terveim. Szeretném megint megcsinálni a Várólista csökkentést, több angol könyvet olvasni és ismét hangoskönyvezni és ha már az elmúlt 2 évben megugrottam mindig a 80 könyvet, a GoodReads kihívásnál 70-ről 75-re emeltem a lécet. Szóval továbbra is csak chill.”

De mint tudjuk, 2020 nem erről szólt. S a COVID-on, karanténon, online oktatáson, home office-on túl 4 embertől is búcsúzni kellett, örökre, s mindegyik fájt nagyon. Családtagok, egy nagyon régi barát, és egy szeretett kolléga.
S bizony én voltam az, akit márciustól kezdve az olvasás annyira nem kötött le, hogy az már botrány. Egyszerűen elveszítettem a jól bevált rendszeremet, amibe beleillett az olvasás és nem találtam fogódzót és új helyet neki a napjaimban. Míg januárban rengeteget olvastam, 9 könyvet és úgy tűnt, jó arány lesz ez az év következő részéhez, s még a féléves összegzésemnél is reménykedő voltam, nagyon nem sikerült visszatalálnom a betűkhöz. Azt gondoltam, hogy akkor majd a hangoskönyvek kicsit megdobják talán a statokat, de hiába sétáltam rengeteget (nagy szerencsém, hogy itt lakunk erdő szélén és hetente legalább 3x kiruccantam a fák közé), inkább hallgattam podcastokat ilyenkor, mint könyveket. Szóval amikor nyár végén már láttam, hogy ebből nem lesz meg a kitűzött cél, csökkenthettem volna a GR számlálómat, de nem tettem. Részben azt gondoltam, ez majd motiválni fog, részben pedig, nem akartam megfutamodni. A várólista csökkentéssel is így voltam. Decemberre még 4 könyv maradt volna, ami normál körülmények között meg se kottyan, de nem volt normál körülmény.

Viszont lett könyvespolcom végre (teljesen saját tervezés és gyártás) és a 18 doboznyi könyvem ismét a falon van. Két sorban persze 🙂 S bár Instagarm storykban osztottam meg képeket a készülésről, azért itt is mutatom. Nagyon szeretem, hogy reggelente lejövök a lépcsőn és már nem az üres falat látom. Nem mondom, hogy minden a helyén van, mert még mindig pakolászok ide-oda, de azért alakul. S mert valaki kért róla képeket, hát itt van:

Na de akkor jöjjön amiért ide jártok: a könyvek és olvasás.

Elolvasott könyvek száma 68 idén ebben a Moly és a GoodReads is egyetért. Az oldalszámokban már nem annyira, a Moly 20000 fölött számolt a GR 18590-t. Jómagam pedig 19834-t, szóval pont lecsúsztam hivatalosan a 20.000 oldal 2020-ban plecsniről. Amiből viszont sok lett, az a könyvvásárlások. 59 könyvet vettem, 10-zel többet, mint 2019-ben és mivel ha már olvasással és reklámértékkel annyira nem tudom támogatni a magyar kiadókat, legalább a forintjaimmal meg teszem és nem fogom ettől rosszul érezni magam jövőre se. Szóval nálam nem lesz könyvvásárlás stop 🙂

Mondjuk ezekben a vásárlásokban legalább 3x jó nagy adagok voltak (sőt egyszer még anyósomnak is vettem 10 könyvet 9000 pénzért), amikor akciókat használtam ki, például a Gabonál nem lehetett ott hagyni a Mindenemet 999Ft-ért vagy Amy Cuddy: Jelenlétét 475Ft-ért a Libri akcióban. Az utóbbi volt a legolcsóbb megvásárolt könyvem is, a legdrágább pedig Eco: A lista mámora (5340Ft), de az meg olyan szép…  Az 59-ből 10-et másoknak vettem amúgy, ajándékba meg a gyerekek polcára. E-könyvet idén nem vettem, viszont az Audible szerint 19 művel gazdagodott az ottani hangoskönyvtáram, azaz megint jó párszor használtam ki az akcióikat. Egyébként a digitális rezsimet még egy Scribd előfizetéssel is megnöveltem, mert tavasszal amikor ingyenesek voltak egy hónapig megszerettem az opciót, ráadásul ott még több és más hangoskönyv van, mint az amazonoknál.

Ugyan év elején elkezdtem személyre szabni és használni a BookRiot csodás táblázatát olvasmánykövetésre, végül mégis a régi bevált táblázatom alapján készítettem el most is az adatösszefoglalómat. Ennek ellenére persze megint letöltöttem a 2021-es verziót és talán molyolok is kicsit vele, magyarítom magamra szabom meg hasonlók de majd csak 2021 decemberében fog kiderülni, hogy működött 🙂


A 2020-ban olvasott könyvek 93%-a volt fikció csak 5db ismeretterjesztőt olvastam el, az év folyamán 15 könyv volt, amit esti mesének olvastam, ezek közül 7 volt újraolvasás s bizony egyre hosszabbak lettek, úgyhogy volt sztori amit egy hónapig olvastam. A 15 angol nyelvű könyv nagyon szánalmas, ráadásul ezek közül 9 volt a hangoskönyv, igazából több mint 100 órát hallgattam s ezekre jönnek még rá a podcastok 🙂 Szóval az angol nyelvű olvasmányokat továbbra is felfelé kéne tornásznom …
Ami még mindig jó, hogy az olvasmányaim 75%-t nőktől olvastam, idén 18 könyv volt, amit férfi szerzett, innen is legalább ketten (Matt Haig és David Baddiel) több könyvvel is képviseltetik magukat. E-könyvet akárcsak hangoskönyvet kevesebbet vettem magamhoz 2020-ban, előbbiből 12-t, s ugye csak 9-t hallgattam. A recenziók viszont most majdnem a felét tették ki az olvasmányaimnak azaz arányuk 47% volt, de ezek legalább nem csak az olvasásokat dobták meg, de a blogbejegyzések számát is. Míg más években csak 1-2 lassú olvasási válságos hónapom szokott lenni olvasás terén idén ez most vagy fél évre kitolódott júniusban csak 2, decemberben pedig mindössze 3 könyvet olvastam el.

Könyvajánló csak 32 olvasmányról készült, egyáltalán csak 54 poszt került a blogra, ez alig több mint heti 1. Nem volt sok tehát az egyéb bejegyzés, pedig nagyon keményen indítottam az évet, hiszen januárban végigvettük az előző 10 év kedvenc könyveit. Természetesen voltak a szokásos visszatérő ajánlók Oscar díjas bejegyzés, Féléves összegzés, Goodreads közönségdíj szavazás, Karácsonyi ajándékok ajánlása és Várólista csökkentés is. Részt vettem két extra Blogturnén, ajánlottam Halloweenre és Karácsonyra olvasmányokat. S ami a legjobb buli volt számomra idén, elindítottam a Könyvajánló szolgáltatásomat, amit még mindig simán igénybe lehet venni 🙂

Itt a blogon csupán 2 könyvnek adtam 10 pontot:

De azért a 9 csillagos között volt jó néhány emlékezetes darab:

Viszont egész élénk könyves életet éltem az Instagarmon meg a Podcastban. Egyáltalán az év nem recenziós de kedvenc olvasmányairól főleg hangban számoltam be. Például külön adásunk volt, ahol Lady Sherlockról beszélgettünk, s nem csak az első de a második kötet is nagy kedvencem volt 2020-ban, a következő részeket pedig Várólistára vettem fel, illetve tervezek felzárkózni a teljes sorozatból. De az éves összefoglalónkat, ahol könyvekről és egyéb popultúráról is beszámolunk a 181. epizódban hallgathatjátok meg (majd január 4-én kerül adásba:).

Instagramon ahol 2020-ban jóval aktívabb voltam mint korábban (76 bejegyzéssel, ami nálam csúcs), bár főleg a sétáimról posztoltam sztorikat, tavasszal összeállítottam magamnak egy 30 napos könyves kihívást, ahol különböző szempontok alapján könyvekről készítettem képeket. Azt reméltem, hogy ez majd kicsit visszavezet az olvasáshoz, de annyira nem jött be 🙂

Szóval mint mondtam, 2021-re ismét megcélzom a 75 könyvet és a Várólista csökkentést. Mást nem ígérek nyilvánosan hisz lehet, még ezeket se tudom teljesíteni.

Akik még összefoglaltak:
Amadea, AnitaDóriIldikó, Ilweran, Könyvekkel suttogó, Letya, Mariann, Nikki, Nima, Nita, Pupilla, Reea, Szofisztikált macska, Zakkant

7 Comments

 1. Anna

  Nagyon kemény éved volt, igazán sajnálom! Őszintén kívánom, hogy visszatalálj a könyvekhez és rátalálj arra, ami megnyugvást ad.

  A Lady Sherlock fent is van a kívánságlistámon, amint lehet újra Bookdeporól rendelni, benne lesz az első pakkomban.

  Egy sokkal boldogabb új évet kívánok neked!

  • Lobo

   Köszönöm! Igazából a COVID-dal kapcsolatos dolgok, a karantén, a home office meg az online oktatás meg se kottyant, sőt sok mindenben fejlődtem (főleg kilóméterekben mérhetően :), meg a családi Skype-ok révén többet tudok mindenkiről mint eddig bármikor, csak semmi se úgy volt, mint korábban ez nem kicsit zökkentett ki.

 2. Nita

  Nagyon jó lett a könyvespolc, tényleg jó lehet ránézni. 🙂
  Nagyon sajnálom a veszteségeidet!
  Tavaly még inkább megszerettem a podcastet, szóval innen is köszi, hogy csináljátok. 🙂 A sétáidról meg a képeket szívesen nézegettem, sajnos az én közelemben nincs erdő, ezt tavaly óta eléggé hiányolom is.
  Egy sokkal olvasósabb új évet kívánok neked!

 3. Dóri

  Részvétem! 🙁
  Remélem 2021 több jó élményt és olvasmányt hoz! A podcast adások hallgatása – 2020-ban is a kedvenc elfoglaltságom volt, és több könyv, film, sorozat felkerült a várólistámra amiket említettetek itt-ott.Csodás ez a könyvespolcrendszer, elhiszem hogy öröm ránézni! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *