Menu Close

Gyerekpolc

Az úgy volt, hogy én eléggé fantáziátlan vagyok ajándékok terén, így mindig a jól bevált könyvhöz fordulok.  Ezért aztán az elejétől magamra vállaltam, hogy az unokahúgaimnak könyveket fogok adni mindenféle sátoros ünnepre, vagy csak úgy.  Aztán amikor én is terhes lettem, már nem kellett kifogásokat keresni, miért is mászkálok a gyerekkönyvek között, mert végre a saját háztartásunkat is felszerelhettem mesekönyvekkel. Úgyhogy a nagyobbik fiamat várva előbb lett neki jó pár kötet véve, mint például kiságya. S mire Babszem 1 éves lett, már több mint 60 könyv volt a polcán. Ezeket rendszeresen használtuk is, s ez a tendencia szerencsére mind a mai napig tart. S most már itt a második csemete is, aki egyrészt használhatja a bátyja kinőtt mesekönyveit, másrészt Zsebi is kap új köteteket, s bár még csak ismerkedik velük, azért párszor már voltunk a gyerekkönyvtárban és látja azt is, hogy esténként a meseolvasás nem maradhat el. Úgyhogy remélem, ha felnőnek a fiúk, akkor is szeretni fogják a könyveket, az olvasást.

Mivel itt a blogban párszor már írtam gyerekkönyvekről, s úgy tűnik, nagyon népszerűek ezek a bejegyzések, úgy gondoltam, megosztom ilyen-olyan rendszerességgel, hogy miféle könyveink vannak, ezeket miért és hogy olvasgatjuk, mennyire jönnek be. Egyrészt hátha tudok segíteni azoknak, aki érdeklődnek a téma iránt, méghozzá gyakorlati szempontból, mert nem vagyok gyerekkönyvtáros vagy gyerekirodalmi szakértő (ez utóbbi tárgyat csak egy évig tanították anno a főiskolán), csak két gyerekes anyuka.

Amúgy én is úgy kezdtem a gyerekkönyvek vásárlását, hogy a klasszikusokhoz fordultam, ami bejött nekem is anno és láttam, hogy a most 11 éves unokahúgom is kedvelte a könyvet. Aztán meg nézegettem, hogy mik az új megjelenések, miket ajánlanak a különböző gyermekirodalommal foglalkozó oldalak az új generációból. Bár be kell vallanom, itt volt pár, amivel “befürödtem”, azaz nagy lelkesen megvettem és a nagyobbik fiam rá se akart nézni. De persze klasszikusok közül is volt, amivel ugyanígy jártam. Most kíváncsi vagyok, hogy Zsebi mennyire fog másként viszonyulni ezekhez, mert lehet, hogy neki más lesz az ízlése.

Egyelőre ez legyen egy bevezető bejegyzés, összeszedve, hogy mik azok a könyvek amelyekről eddig már írtam, (ezek inkább nagyobbaknak szólnak) :

Innen folytatjuk Gyerekpolc kategória alatt. Javaslatokat szívesen fogadok esetleg megpróbálok kérdésekre is válaszolni.

A fényképet Flickr-ről vettem, Ruintherain készítette

1 Comment

  1. Pingback:Könyvespolcokról | Lobo Tómia the life

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *