Oroszlan a könyvtárbanEmlékszem, amikor sok évvel ezelőtt egy kollégám kért, hogy hozzak neki egy gyerekkönyvet Amerikából, meglepődött, hogy a pár lapos, szépen illusztrált kötet milyen sokba került. Nálunk ugyanez a könyv néhány éve megjelent kicsi, kemény lapos formában, jóval olcsóbban (igaz, mi ajándékba kaptuk és imádtuk). Manapság azonban már itthon is kaphatók a szép kiállítású gyerekkönyvek. Igazából szeretem őket fellapozni, esetleg a könyvtárban elolvasni, kikölcsönözni, hogy tudjam, érdemes-e beruházni és a kisfiam kedvelni fogja-e. Nos az Oroszlán a könyvtárban még a saját várólistámon is szerepelt, ezért megörültem, amikor csütörtökön megláttam a könyvtárunk polcán, s gyorsan kiolvastam.

Egy szép napon, a városi könyvtárba besétál egy oroszlán: körbenéz és ott marad a mesedélutánra. Mivel nem hangoskodik, kiabál, fut, a könyvtárigazgatónak semmi kifogása a jelenléte ellen. Az oroszlán aztán nap mint nap visszatér és sokat segít a könyvtárban, mindenki megkedveli, a délután pedig mindig ott találja a mesesarokban. Egy nap aztán kénytelen megszegni a szabályokat, s ezzel magára vonja az egyik könyvtáros haragját.

Csodaszép kis mesekönyv ez, igényes kiállítással, kedves rajzokkal, egyszerű, megszívlelendő történettel. Azt hiszem, ezt a könyvet minden könyvtárosnak lehet ajánlani: ott a helye minden gyerek és iskolai könyvtárakban. Meg persze a kisgyerekeknek is, akik megtanulhatják belőle, hogy vannak szabályok, amikhez alkalmazkodni kell, de néha vannak fontosabb dolgok is, mint betartani azokat. A könyvtár pedig egy jó hely, ahol még egy oroszlán is kiválóan érzi magát. Jómagam is be fogom szerezni, döntöttem el, miután elolvastam a könyvet és megtörölgettem a szememet, mert lehet, hogy csak párszor fogjuk elolvasni, de annyira szép és kedves könyv, hogy megéri.

Eredeti cím: Library Lion
Kiadó: Pongrác
Fordító: Cséplő Noémi
Megjelenés: 2010 (2006)
Terjedelem: 40 p.
ISBN: 9789638857552


5 Stars
Oszd meg!