Menu Close

Mindenfélék

Megint elérkezett az idő, hogy kicsit öszeszedjem milyen érdekességek jöttek velem szemben mostanában. Kezdjük a könyvmegjelenésekkel.

Aki még nem tudná, Baráth Katalin korai novelláit ingyenesen e-formátumban el lehet érni, letölteni mindenféle jól kezelhető formátumban és meg lehet nézni, hogy miből lesz a krimiszerző. Természetesen már letöltöttem, de időhiányban szenvedek, el fogom olvasni, mert lépést akarok tartani, hogy ő továbbra is a KÉMem (kiolvasott életművek) lehessen.

Ugyancsak kapható már magyarul Lane Smith: Ez egy könyv című képeskönyve, amiért én majdnem pontosan 2 éve már rajongtam egy kört. Érdemes megvenni, mert igazán ideális ajándék lehet az V, W, Z, ZS generációsoknak, hogy mégis mit adhat a könyv?

A Cor Leonis Kiadó a facebookon jelentette be, sokunk örömére, hogy ismét kiadják Jasper Fforde: Jane Eyre esetét, mert ezzel vezetik be, hogy ők folytatják a sorozatot! Méghozzá ugyanúgy Tóth Tamás Boldizsár fordításában, mint az első részt. Ami egyébként szerepelt anno az új évszázad első 10 évének kedvenc könyves toplistáján is többeknél (38. lett), nem is értettem, hogy miért nem folytatták anno. S bizony én is úgy voltam a sorozattal, hogy annyira jól lett magyarra hozva és annyira kéne tudni mindenféle irodalmi utalást az eredeti élvezéséhez, hogy inkább kivárom, hátha valaki veszi a fáradtságot és megjelenteti. Úgyhogy éljen a Cor Leonis kiadó, a nagy megmentő (ők vették át a sokak által kedvelt Karen Marie Moning Tündérkrónikákját és Karen Chance Cassandra Palmer sorozatát is, amelyekről az előző kiadó lemondott)

A Hobbit 1937 óta rengeteget változott. Itt összeszedték, hogy külsőre illusztrációkban, filmken mennyire alakult át Bilbó figurája Tolkien eredeti elképzeléséhez, sőt rajzához képest. Kicsit sajnálom, hogy Szecskó Tamás rajza nem került fel ide, de hozzágondolhatjuk azt az 1975-ös, magyar változatot. Persze mint mindenki, én is várom a filmet, szeretem Peter Jacksont, csak azt nem értem, hogy egy 280 oldalas sztoriból, aminek elég nagy részét a nevek foglalják el, miért kell 3db 3×120+ perces művet készíteni. Azt se hiszem, hogy Richard Armitage tud szexi törpe lenni, na.

Nagyon jó kis listák arról, hogy a könyvekben melyik dalokat, filmeket, tv sorozatokat, színészeket, magazinokat, drámákat, városokat, zenészeket, festőket, divatházakat stb. emlegetik legtöbbet. (Persze angolszász nyelvterületen domináns dolgokat, de akkor is érdekes)

Van még egy vizuális összeállítás a szemétládaként viselkedő írókról. Mármint a filmeken ilyennek ábrázolt tollforgatókról. Igazából nem is tudom, nekem talán Melvin Udall a kedvencem (már ő is beszólt dr. Taubnak, bár akkor még volt neki haja:)

1 Comment

  1. Pingback:Manjusha Pawagi – Leanne Franson: A lány, aki utálta a könyveket | Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *