Aug 112013

hírlapNyár van, meleg, még a Hármas könyvelés is szünetel, de azért az elmúlt hetekben akadt pár hír, amit szeretnék itt is megörökíteni. Először is, immár 9. alkalommal ismét van Goldenblog szavazás. Az Olvasónaplóra is lehet voksokat leadni a PopArt kategóriában. Bár én most már inkább az életmű díjra hajtok, azért ha valakinek van szabad kapacitása és facebookja, gondolhat rám. (szavazásért lehet a linkre kattintani, vagy az oldalsávi bannerre).

Volt egy kiváló infografika arról, hogy milyen olvasótípusba tartozunk. El lehet bogarászni rajta de az biztos, hogy rám is legalább féltucatnyi leírás illik.

Kijött egy Lego könyvtáros figura is, ami erősen épít a sztereotípiákra, erre a Library Dude csinált egy kis összefoglalót, milyen egyéb könyvtárosokat lehetne már meglévő minifigekből kialakítani.

Az ember mindig meglepődik, hogy milyen könyvek jelentek meg, az Incredible Things oldal összegyűjtött 14 meghökkentő önsegítő könyvet. Van köztük néhány instant klasszikus, mint például a “Csináld magad koporsó”

A Flavorwire meg összeszedett 50 sci-fi és fantasy könyvet, amit mindenkinek olvasnia kell. Persze mint minden lista esetében parttalanul lehet vitatkozni rajta, meg hogy mi maradt ki és miért, de azért érdekes végigolvasni. Jómagam, pedig nem vagyok egy nagy sci-fi guru huszat olvastam ezek közül. Néhány a várólistámon van még, hátha eljutok a feléig.

A könyvmolyok szeretnek valami italt is kortyolgatni az olvasás mellé, ehhez segít a Booktyrst blog, ahol összeszedtek néhány nagyon menő poharat, például Dorothy Parker idézetes Martiniset.

 

Néhány könyvmegjelenésről is tudósítanék.

Marian Keyes: Rachel vakációjaMiközben az Ulpius ház elárasztja a piacot az erotikus regényekkel (s nekem megvan a teóriám erről), ismét beizzított néhány Chick Litet is. Például a kedvenc Marian Keyes regényemet, a Rachel vakációját. Mondjuk aki most fogja olvasni, annak azért felhívnám rá a figyelmet, hogy eredetileg 1998-ban íródott, s bár könnyednek tűnik, nagyon komolyan foglalkozik az addikcióval. Még mindig úgy emlékszem a regényre, hogy eleinte nem tetszett aztán rájöttem, hogy mennyire jól van eltalálva a hangulata és pont az a lényeg, hogy ne kedveljem Rachelt, s így jobban megérthetem és követhetem az utat amit bejár. Lehet, manapság már inkább női regénynek hívnám, nem is chick litnek mert annyira nem felhőtlen a téma és a kivitelezés. De mindenképp érdemes elolvasni. (Kiadó: Ulpius ház, terjedelem: 624 oldal, ISBN: 9789632548081, Már megjelent)

Rachel Hartman: seraphinaSzeptemberben pedig jön Rachel Hartman Seraphina című meseregénye, ami egy erős lányról és sárkányokról szól. Mindenféle díjakat kapott, közönségsiker is volt és örülök, hogy magyarul is kiadják. Az ősz első várós könyve nálam. (Kiadó: Scolar, terjedelem: 440 oldal, ISBN: 9789632444482, megjelenés: 2013 szeptember)

Diane Setterfield: Bellman and BlackKülföldi megjelenési hír pedig, hogy ősszel jön Diane Setterfield, a Tizenharmadik történet című regény szerzőjének újabb könyve, a Bellman and Black, ami kísértetregények ígérkezik. Vajon lesz-e olyan jó, mint az első könyve volt a szerzőnek. A tartalmi leírás mindenesetre izgalmas. (Kiadó: Doubleday, terjedelem: 320 p., ISBN: 9780385679503, megjelenés (angolul!): 2013 október).

Oszd meg!

Reader Comments

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *