May 052013

newspapernailMivel mostanában itt nem sok minden történt, viszont máshol pezseg az élet, összeszedtem pár linket, hírt, amelyek engem is lekötöttek az elmúlt napokban (hetekben).

Most már egyre több helyen lehet itthon is venni Kindle-t, legutóbb épp a BookShoplineon fedeztem fel, hogy kapható.

A Hangtárnok blogon van egy klassz összeállítás híres könyvtárosokról. Illetve híres emberekről, akik könyvtárosként is dolgoztak például Rakovszky Zsuzsa vagy Földes László. De van még pár meglepetés.

S ha már régi könyvtárosok, akkor itt van 25 fekete-fehér kép, amelynek tanúsága szerint a könyvtárosok régen is menők voltak. (illetve a tumblr, ahol még több hasonló kép található)

Úgy megörültek a rajongók, hogy a Trónok harca tévés sikere szárnyakat adott George R.R. Martinnak és tavaly végre megjelent a Sárkányok tánca. Viszont úgy tűnik, hogy a szerző következő könyve nem a Tűz és jég dalának folytatása lesz. Karácsonyra ígérnek egy keménykötésű, ajándék könyvet, ami Tyrion Lannister aranyköpéseit fogja tartalmazni. Erőst úgy tűnik, hogy a végén még Brandon Sanderson fejezi be ezt a sorozatot is, akárcsak az Idő kerekét. Pedig még dal is biztatja Martint, hogy írjon, mint a szél.

Blogger körökben meg ismét felütötte fejét a recikönyvek és blogolás, mint téma körbejárása. Nima és Gretty indítottak cikksorozatot a recikönyvekről, kiadói kapcsolatokról és általában blogolásról, mit illik és mit nem. Remélem eljut azokhoz is, akiknek szánták:) Lényeg: nincs általános recept, legyen mindenki tisztában saját értékeivel és tartson be pár udvariassági szabályt és alapvető webdesign irányelvet, valamint legyen konzekvens és kitartó.

Az Ad Astra Kiadó meg egy klassz sorozatot hozott össze arról, hogyan folyik a könyvkiadás náluk. Igazi kulisszatitkokról lehet olvasni 7 részben (a hetedik végén ott van az összes többi cikk linkje) a fordítástól a nyomdán át az író-olvasó találkozók szervezéséig. Az ilyeneket nagyon kedvelem.

Itt a jó idő, lehet szabadban olvasni, s van a világon pár könyvtár, meg könyvesbolt, akik ilyenkor ki is vonulnak az ég alá és ott kínálnak szellemi táplálékot.

Egy rövidfilm az utolsó könyvesboltról és hogy mit veszítünk, ha bezárnak.

Kép forrása: http://marblingoftheworld.blogspot.hu/2011/12/newspaper-nails.html

Oszd meg!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *