Menu Close

Legjobb barátnők napja

Pár éve volt, hogy írtam már egy bejegyzést, ami Február 13-hoz, azaz a Galentine’s Day-hez kapcsolódik. Ez az a nap, a Valentin nap előtt, amikor a legjobb barátnőket lehet ünnepelni, de legalábbis összejönni velük egy villásreggeli erejéig. Mindez a Városfejlesztési osztály sorozatból ered (második évad 16. rész, ahol először feltűnik az esemény).

Galentines Day GIF by NBC - Find & Share on GIPHY

Mindenki tudja, hogy február 14-én Bálint napon a szerelmeseket ünnepelik szerte a világban. Viszont azt már kevesebben, hogy Leslie Knope javaslatára február 13-t sokan a Női barátságok napjának tartják, ahol a csajok egymással töltenek időt. Galentine’s Day intézményét Pawnee-ban vezette be először (igen, a Városfejlesztési Osztályon illetve a Parks and Recreaction sorozatban, s mivel nem tudom magyarul hogy fordították egyelőre az angol kifejezésnél maradok), s ennek tiszteletére gondoltam összegyűjtök pár könyvet, amelyekben fontos szerepe van a női barátságoknak. Mert azt igazán nehéz bármivel is helyettesíteni és örüljön mindenki, ha vannak körülötte olyan csajok, akikkel boldogság együtt lenni.

Mivel már három éve írtam ezt a bejegyzést, s azóta is találkoztam jó pár a női barátság szép vagy éppen nehéz oldaláról szóló könyvvel, gondoltam megint ajánlok egy sort belőlük.


Nemrég olvastam végre én is Edward Kelsey Moore Szikomorfán születtem című regényét, amely három lány barátságát öleli fel több évtizeden keresztül az amerikai Dél egyik kisvárosában. Van benne elég sok kemény dolog, ugyanakkor ami végig szilárd benne az a három nő összetartása.

A regény, amit mindig ajánlok, ha barátságról van szó, a csodálatos Fedőneve: Verity, amely sajnos itthon nem lett olyan nagy siker, hogy a folytatása is megjelenjen, pedig abban még több női összetartás van, elvégre Ravensbrückben játszódik.

Az utóbbi évek nagy sikere lett itthon is Elena Ferrante Nápolyi regények sorozata, amelyből én egyelőre még csak a Briliáns barátnőmet olvastam. De most már kivárom a negyedik részt is és utána majd rövid szünetekkel igyekszem legyűrni, mert tartottam attól, hogy ha az 1-1 évet kihagyom a megjelenő részek között akkor nem fogok emlékezni minden szereplőre, márpedig már az első rész is elég széles tablóval dolgozott. Mindenesetre ez a regénysorozat nagyon kiválóan ábrázolja

Egészen meglepő volt, hogy Jane Fallon sötét tónusú chick litjében, a Szabadulj meg a pasitól!ban az egyik legizgalmasabb és legjobb rész a két nő barátságáról szólt, amely enyhén szólva is fura körülmények között bontakozott ki, de mindkettejük életében a legjobb dolog lett.

Itthon előbb volt a tévésorozat, aztán jelent meg a könyv, én csak az utóbbit olvastam, s a Hatalmas kis hazugságokban is egészen jelentős szerepet kapnak a nők közötti kapcsolatok és hogy kiből hogy lehet barátnő, s ha az lesz akkor az mivel jár.

Szerencsére fiatal fejjel is lehet jó barátnőkről olvasni, nekem anno az egész lánykorom arról szólt, hála a csíkos és pöttyös könyveknek, de manapság is van jó pár regény, amelyben ezek a legfontosabb kapcsolatok. Például a csodálatos, lírai Suzy és a medúzák amely a változásról és az eltávolodásról is szól, ami a felnövéssel jár.

Nagyon szerettem Julie Murphy: Dumplin’-ját (hamarosan a mozikban!), amely szintén elég rendesen ünnepli a barátságot a lányok között.
Jóval könnyedebb témájú bájos regény a Barátságkód, amelynek idén jön a folytatása is.

Ja és ha még kérdéses lenne, hogy miért is jó nőkkel barátkozni, meg saját nemünket tiszteletben tartani és segíteni, akkor ajánlom Roxane Gay esszéjét arról, hogyan legyünk jóban egy másik nővel.  Az esszé olvasható amúgy a Bad Feminist című könyvében is.

De ha nem olvasgatni akarsz a barátságról, hanem hallgatni, akkor először is ajánlom a Popkult, csajok, satöbbi podcast legjobb barátokról szóló adását, illetve a Friendshipping! podcast teljes repertoárját, amelyben Jenn és Trin tanácsokat ad arról, hogy legyünk jó barátok.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *