Menu Close

Julie Murphy: Dumplin’ – Így kerek az élet

A Dumplin az a könyv volt, amiről tavaly óta rengeteg jót hallottam, s alig vártam, hogy magam is meggyőződjem róla, mennyire állja meg a helyét mint egy olyan ifjúsági regény, ami a pozitív testképről szól. S most a Maxim kiadó elhozza magyarul is Willowdean inspiráló történetét. A legújabb blogturné keretein belül túl azon, hogy egy felejthetetlen hősnővel találkozhattok, megismerkedhettek a texasi kisvárosok életével, a szépszégversenyek hátterével és Dolly Parton munkásságával is.

MXxxx_dumplin_borito_nemjomeret.inddGyorsan kezdem is azzal, hogy a hype vajon igaz-e, Julie Murphy regénye valóban kiemelkedik-e a mezőnyből. Azt kell mondanom, hogy igen. Persze lehet, hogy olyanok, akik nem küzdöttek még életükben azzal, hogy ítélik meg őket mások nem fogják ennyire kedvelni a könyvet, mint én tettem. De az az igazság, hogy nagyon ritkán lehet olyan hősnőt találni, aki tudatában van annak, hogy minek tartja a világ (kövérnek), de ennek ellenére nem ez az, ami meghatározza őt. Willowdean története szól még barátságról, bátorságról, gyászról és Dolly Parton rajongásról.

Willowdean Dickson mindig is jól érezte magát a bőrében, sőt nyaranta fürdőruhát is simán felvett, mert szerinte a bikini test egyetlen kívánalma, hogy legyen tested. Ha ez megvan olyan fürdőruhát tehetsz rá, amilyet csak akarsz. Ezen a nyáron azonban sok minden megváltozik. Legjobb barátnője, a csinos Ellen elhatározza, hogy megteszi AZT a barátjával, Will elkezd dolgozni az egyik helyi gyorsétteremben, ahol megismerkedik a magániskolát végző Bo-val. Nem is tartja igazán meglepőnek, hogy tetszik neki a fiú, azt azonban inkább, hogy láthatóan Bo is vonzódik hozzá.

Ahelyett, hogy ezzel még inkább megerősödne az önképe, Will inkább kételkedni kezd magában, és nincs a környezetében immár senki, akivel megoszthatná kételyeit és útmutatást kapna. S hogy visszaszerezze a bátorságát, olyat tesz, ami nem szokás az ő bőrében levőknek: néhány hozzá hasonlóan hátrányos külsejű lánnyal együtt beneveznek a helyi szépségversenyre. Hogy bebizonyítsák, nem csak az ízig-vérig amerikai lányoknak van helyük egy ilyen megmérettetés színpadán. Willowdean akaratán kívül is egy mozgalom elindítója lesz s miközben felforgatja egy kisváros életét, visszatalál önmagához is.

A regény egyértelműen ott nyer, hogy az első oldalaktól kezdve Willowdean egyszerűen elragadó. Van egy sajátságos hangja, okos, szellemes és épp elegendően esendő. Mert azért pontosan arról is szól a történet, hogy elbizonytalanodik, hirtelen az első szerelem árnyékában felmerülnek benne is azok a kétségek, amelyek a legtöbb olyan emberben akik valamilyen szempontból nem felelnek meg a társadalmilag elfogadottnak ítélt normának. Ráadásul teljesen tisztelendő, hogy ő annak ellenére lett ennyire eredeti, hogy egész életében ott állt előtte két női példa: az anyjáé, aki valamikor szépségkirálynője volt a városnak, ahol élnek és aki a mai napig az egyik szervezője az évente megrendezésre kerülő versenynek valamint a nagynénjéé, aki pedig világ életében túlsúlyos volt, de így is megszállottan rajongott Dolly Partonért. Willt az anyja állandóan fogyókúrákkal szekálta gyerekkorától, míg a nagynéni biztatta, vigasztalta és elvitte balettozni is, s rávette, hogy ne foglalkozzon azzal, hogy ítélik meg mások.

Julie Murphy egyik nagy érdeme ezzel a könyvvel, hogy egy olyan fiatal, túlsúlyos lányt tesz meg hősnővé, aki bebizonyítja, hogy nem kell elbújni, hanem igenis meg lehet magunkat mutatni, sőt meg kell mutatni a világnak, hogy őt nem ez a dolog határozza meg, Will sokkal több, mint a súlya. Willowdean sztorijának nem az a megoldása, hogy le kell fogynia ahhoz, hogy elérje a céljait, nem ekörül forog az élete, neki is azok a problémái, mint más tininek: a legjobb barátnője elkezd másokkal is haverkodni, más körökben forogni, Will maga is titkolózik Ellen előtt, úgyhogy meginog az öröknek hitt kapocs, ráadásul még mindig nem tette túl magát azon, hogy az egyetlen ember, aki megértette őt valaha, támogatta és feltétel nélkül szerette, meghalt. Ehhez jönnek ugye még az új dolgok: Bo és rajta kívül mások érdeklődését is felkelti Will, mindezek mellett a túlsúly csak mellékszerep. Willowdean is csak azt teszi mint bármelyik tini: megpróbálja megérteni a világot és helyet találni benne.

Annak idején annyira jó lett volna, ha valami hasonló könyv kerül a kezembe, amikor tini voltam, főleg ha ennek is úgy becéznék a főszereplőjét, mint anno engem: Dudu 🙂  Úgyhogy ja, a Dumplin’ egy kiváló olvasmány, jól eltalált főhőssel, akiért végig szurkolni lehet, rengeteg idézhető mondattal, nagyon is éles szemmel, kiváló mellékszereplőkkel és miután befejeztem az olvasást, bizony elkezdtem Dolly Parton dalokat hallgatni jómagam is 🙂

Eredeti cím: Dumplin’
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 420
Fordító: Erdős Éva
ISBN: 9789632617312
Megrendelési link

rating-9

dumplinblogturne
Valószínűleg nagyon kevesen vannak teljesen jóban magukkal, pedig önmagunk elfogadása igenis fontos. Willowdean inspiráló története a Blogturné Klub tagjait is olvasásra késztette, így október 14. és 22. között öt állomásos turnéra indulunk, hogy figyelemmel kísérjük, neki hogyan sikerül megvalósítania ezt a könnyűnek tűnő, de egyáltalán nem könnyű küldetést.

Nyereményjáték

Természetesen a Blogturné keretein belül most is lehetőség van megnyerni egyet a 3 kisorsolásra kerülő kötetből
Még hogy egy kis túlsúllyal nem lehetsz sikeres! Mi most összegyűjtöttünk nektek olyan színésznőket, akiknek ez igenis sikerült. Semmi más dolgotok nincs, mint beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba, hogy az egyes állomásokon kiket láttok.

Nálam az ő nevét kell beírni:

dumplin

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

 

A turné további állomásai:

10.14 – Olvasónapló
10.16 – Sorok között
10.18 – Könyvvilág
10.20 – Szembetűnő
10.22 – Deszy könyvajánlója

Save

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *